Psychologia [2379]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mikołaj O

Czy warto mieć własne zasady?
    Czy lepiej podąrzać za własnym instynktem, tak aby osiągnąć maksymalną korzyść?
    Według jakich zasad wy żyjecie?
  • Anonim

hmm ja mam bardzo wiele zasad i opieram je glownie na jak najszlachetniejszym zyciu :) Staram sie nigdy nigdy nie klamac i zyc uczciwie chociarz to przynosci wiecej strat niz korzysci :/ a poza tym jeszcze jedna moja wazna zasada brzmi " szanuj tylko tych ktorzy szanują ciebie" :)
  • Anonim

Pewnie, ze warto miec własne zasady! Przeciez dzieki temu kształtujemy swoja osobowosc, wyrabiamy pewien sposob na zycie no i chyba to własnie zasady wyznaczaja pewnego rodzaju granice, ktore w zyciu sa raczej wazne...
    Czy sie myle?
    Oczywiscie sa ludzie którzy zyją "bez zobowiązan"; ) tzw. zero zasad, no ale mysle ze oni tez tak w głębi duszy coś tam sobie mruczą pod nosem, kiedy nikt ich nei słyszy;)
    Pozdrawiam!
  • Tina

"Żyj tak, żeby niczego nie żałować"
    Kwintesencja moich zasad.
  • margola

>BLADE - Wieczny Łowca napisał
    > a poza tym jeszcze jedna moja wazna zasada brzmi
    >" szanuj tylko tych ktorzy szanują ciebie" :)

Szanujesz tych, ktorzy Ciebie szanuja- chyba w miare czesto spotykane... a spojrzcie na inna strone, szanowac tych, ktorzy Ceibei nie szanuja, to jest dopiero "wyczyn" - to jest jedna z moich zasad, ktora od niedawana wprowadzam w zycie i staram sie jej trzymac i ta bedzie chyba jedna z najtrudniejszych...
  • margola

i wg mnie KAZDY powienien miec wlasne zasady, jezeli go na to nie stac to od razu wiadomo co soba reprezentuje;/ i od razu jest szanowany, jaki by nie byl...
  • margola

oczywiscie jak ma dobre zasady to jest szanowany, nei mowie o zlych i ze jest szanowany, zeby mnie zle nie zrozumiano; P
  • Anonim

sa dobre i zle zasady ? czy to nie zalezy od punktu widzenia ?;]

ja osobiscie staram sobie narzucac jak najmniej zasad, nie lubie byc uzalezniony od pewnych ustalonych z gory regol, wole kazdorazowo rozpatrywac sposob w jaki w danym przypadku postapie, nie rzepadam za ludzmi ktorzy kurczowo trzymaja sie swoich zasad ... jakos zawsze kojarzy mi sie takie zachowanie z pewnego rodzaju ograniczeniem ...
  • Anonim

no ale chyba nie zawsze zasady są tylko i wyłacznie ograniczeniami? zasady sa uznawane głownie po to aby ludziom sie lepiej zyło:) i mają one byc przyjemne a nie takie, aby je ciagle łamac...
  • Anonim

Każdy powinien mieć jakieś własne zasady według których żyje i którymi się w życiu kieruje. W ten sposób każdy jest indywidualistą. A to, że niekiedy ograniczają?? W końcu tez są po to aby je łamać, zmieniać, z wiekiem na wszystko patrzy się inaczej
  • olga

nie każdy jest indywidualistą - a co z konformistami?
  • Anonim

Nie każdy jest indywidualistą ,ale na pewien sposób jest inny i jest osobowością ,którą żadna inna osoba nie może być ,bo jak ?
  • ...

jak dla mnie własne zasady okreslaja człowieka stanowia duza czesc jego indywidualnosci ... jesli mozna nazwac to czescia indywidualnosci... ale majac swoje zasady ma sie wybur nie zawsze sie postepuje według nich bo mysle ze takie jest zycie kompromisy , dylematy , nie zawsze mozemy nie zawsze powinnismy nie zawsze sie to opłaca , postepowac tylko według własnych zasad..... a mysle ze konformista nie ma "wyboru" jego wybur bedzie taki jak reszty... jak dla mnie mozna sie w tym zatracic i stracic jednak swoja indywidualnosc.......
  • KOCHAM CIĘ KAROLINKA!!!

moim zdaniem człowiek który nie ma zasad to opiera sie na zasadach inny i można go porównać do xeroboja... tyle że on xeruje zasady innych. Każdy powinien mieć zasady którymi się kieruje bo to jest też właśnie pewien rodzaj indywidualności.
  • Anonim

" moim zdaniem człowiek który nie ma zasad to opiera sie na zasadach inny i można go porównać do xeroboja... tyle że on xeruje zasady innych. Każdy powinien mieć zasady którymi się kieruje bo to jest też właśnie pewien rodzaj indywidualności. "

hmm, to nie tak, jak ktos nie ma zasad to ma trudniej bo nie ma ustalonego z gory schematu postepowania, tylko kazda wazniejsza sytuacje dokladnie analizuje i postepuje w jaki sposob ma sie zachowac. Ja naprzyklad nie potrafilbym wszytkiego i wszystko wkladac do jednego worka i przetwarzac przez pewna zasade postepowania, a zasad nie chce sobie tworzyc bo wiem, iz czesto bym je lamal bo taki jestem, a nie chce miec zasad ktore pozniej bym lamal bo zle z tym bym sie czul.
    I to tyle.
  • Taka zwykła JA ...

Życie bez zasad nie jest dobre; ) Każdy z nas ma jakies zasady których broni :) Czasami może je naignać jesli mu na czyms bardzi zależy ale i tak zawsze będzie trwać przy swoim :)
  • maly :P

niemając zasad jestesmy jak zapalona zapałka-byle wietrzyk, zdanie kogos innego i nas nie ma. Jesteśmy bardziej zależni od innych, co zazwyczaj niekorzystnie wpływa na nasze, ogólno pojęte, interesy. A wiadomo, każdy jednak woli żeby wychodziło po jego myśli. Dlatego moim zdaniem każdy powiniem kierowa się jakimis własnymi zasadami. Ale z drugiej strony bycie zbyt duża indywidualnością też nie jest zbyt korzystne, bo w końcu nasze otoczenie nam sie "zbuntuje" i możemy stracic.
  • Anonim

" niemając zasad jestesmy jak zapalona zapałka-byle wietrzyk, zdanie kogos innego i nas nie ma. Jesteśmy bardziej zależni od innych, co zazwyczaj niekorzystnie wpływa na nasze, ogólno pojęte, interesy. "

Mylisz posiadanie zasad z posiadaniem wlasnego zdania.
  • pingwinek:)

a co w ogole rozumiecie przez wlasne zasady?
  • e

>witam stworzyłem grono tematyczne "polska jest do
    >dupy wstan i zrób cos z tym" dołącz do mnie i
    >zwołoj jak najwiecej ludzi i wypowiadajcie sie na
    >wszystkie tematy które was bolą
    >
    >na koniec chce wydac publikacje waszych dyskusji i
    >nagłosnic to jak najbardziej sie da az w koncu cos
    >bedziemy mogli zrobic!!!!!!!!!

Dominik Dobrowolski.
| |

Masz coś do powiedzenia na ten temat? Chcesz się czegoś dowiedzieć? - Prosimy bardzo, czuj się ...

Fotki

Miejsca grona (0)