Psychologia [9030]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • NiKa...

Ale aż miło popatrzeć na takie bezgraniczne poświęcenie... Spotkałam tylu ludzi ostatnio <w tym głownie lekarzy niestety :/ > którzy traktują swój zawód jako po prostu sposób zarabiania pieniędzy a nie pasję...
    a czy bez oddania się da się rzetelnie pracować? chyba nie...
  • Anonim

Ale oddanie to coś innego niż "bezgraniczne poświęcenie". Psycholog musi być między innymi obiektywny, zbyt emocjonalne podchodzenie do swojej pracy ogranicza jego obiektywizm i tym samym szkodzi tym, którzy zgłaszają się do niego po pomoc. Poza tym ze względu na własne zdrowie psychiczne psycholog powinien umieć się nieco zdystansować do swojej pracy.

Nie chodzi o to, żeby traktować ludzi przedmiotowo. Chodzi raczej o to by nie zapominać o sobie, nie poświęcać się dla innych, bo takie poświęcanie się nie dość, że nie pomaga pacjentowi, to jeszcze szkodzi psychologowi.

Tak na prawdę długo by tłumaczyć, polecam lektury z dziedziny etyki zawodowej psychologów, wypalenia zawodowego itp.
  • NiKa...

chyba każdy najlepiej to zrozumie pracując w tym zawodzie... bo nie da się założyć będę taki czy inny...
    co innego ksiązki a co innego rzeczywstość...
    dajmy na to psycholog pracujacy w dziale rekrutacji... a pracujący w domu opieki... zupełnie inna bajka i przeżywanie tego co się robi.
    Miałam okazję mieć praktyki w domu opieki i pamiętam słowa pani psycholog gdy powiedziała: pamiętajcie, że w takim zawodzie trudno czasem pohamować emocje... gdy ktoś np żegnał się z rodziną leżac obłoznie chory płakała razem z nimi... moim zdaniem jest to zawód, który jednak wymaga duuużo poświęcenia i nie da się tego uniknąć
  • natalia łabojewska

hej w tym roku kończe gimnazjum i ide do liceum o profilu humanistycznym a nastepnie chce isc na studia psychologiczne czy ktos moze mi wyjasnic pokoleji co musez zrobic zeby zostac psychologiem bo z tego co piszecie to juz nic nie rozumiem???????????????? prosze
  • eM

>natalia łabojewska napisała:
    >hej w tym roku kończe gimnazjum i ide do liceum o profilu
    >humanistycznym a nastepnie chce isc na studia psychologiczne
    >czy ktos moze mi wyjasnic pokoleji co musez zrobic zeby
    >zostac psychologiem bo z tego co piszecie to juz nic nie
    >rozumiem???????????????? prosze

Zeby zostać psychologiem trzeba skończyć jednolite studia magisterskie na kierunku psychologia
  • Yobaczek

Chciałbym zapytać. Mam w zamiarze w przyszłości otworzyć własną poradnię psychologiczną. Jednak pojawia się taki problem, że planuje robić to wieloma sposobami, technikami, oraz za pomocą analiz ludzi które sam opracowałem. Mam wiele planów, założeń i opracowanych metod.

Stąd pytania:
    1. Aby było to możliwe, czy muszę mieć wykształcenie (chodzi o to, że nie chciałbym zwlekać. Dlatego chce wiedzieć czy istnieje możliwość założenia takiej poradni, w czasie studiowania).
    2. Czy istnieją jakieś normy prawne odnośnie terapii. Po prostu czy poradnia będzie mogła działać wg moich norm, moich warunków terapii, moich technik i sposobów, nieco odbiegając od rutyny? Czy państwo będzie w to ingerowało?
  • Taka sobie jedna...

Yobaczek z takim podejściem to może idź na politechnikę. Mniej krzywdy wyrządzisz ludziom, nawet jak twój genialny projekt się zawali to i tak będzie mniej pokrzywdzonych ludzi.

Acha, swoje normy, swoje techniki, swoje zdanie to będziesz miał jak zrobisz doktorat. Na razie to cytujesz za innymi nie mając tego świadomości.

Jeżeli jednak dalej chcesz być psychoterapeutą to zacznij od siebie. Idź kurczaczku na własną terapię. Może przejrzysz na oczy.
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)