Prawo [3818]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dominika

Witam mam pytanie odnośnie takiej sprawy może początkowo będzie wydawać się dosyć głupia. Kończę szkołę średnią, jedna z koleżanek po udowodnionej kradzieży dostała zachowanie naganne przez co nie dopuszczono jej do egzaminów poprawkowych w sierpniu (a miała niedostateczny z jednego przedmiotu) i wraz z rodzicami wniosła sprawę do kuratora i prezydenta miasta. Przyszła do mnie i nagadywała na wychowawcę i dyrektora, którzy przez ostatni czas bardzo jej pomagali. Ja chcąc ostrzeż wychowawcę nagrałam naszą rozmowę (aby koleżanka nie wyparła się tego co mi mówiła, gdyż lubi kłamać). Udostępniłam to nagranie wychowawcy i dyrektorowi. Zastanawia mnie to teraz czy to co zrobiłam było zgodne z prawem.
  • Green Duck

ja nie jestem prawnikiem.

Ale uwazam ze to moze jest zgodne z prawem, bo w prawie karnym
    istnieje zapis o tym, ze mozna klamac (nie mowic prawdy) jesli ma sie w interesie ochrone siebie lub innych. Mozesz miec nieprzyjemnosci, bo moze ona wszystkiego sie wyprzec.

I to nagranie bedzie bez znaczenia.

• Ali

Dominika: wyrokiem Sądu Najwyższego (wyrok SN z 10 maja 2002 r., WA 22/02, OSNKW 2002, nr 9-10, poz. 77) nagrywanie jest legalne.

Green Duck: Jak żeś wpadł na pomysł, że "mozna klamac (nie mowic prawdy) jesli ma sie w interesie ochrone siebie lub innych"?
  • Green Duck

Ali: pamiętam zapis w prawie karnym że "nie można sugerować określonych treści odpowiedzi".
    To jest nielegalne. Z tym co podałem wiąże się to co napisałem. Nie tak literalnie, ale doczytaj w KK.
    Naprawde tam jest!

polecam :D

• Ali

Czekaj, czekaj,. Zawsze uważałem się za w miarę inteligentnego człowieka, ale teraz nie nadążam. W jaki sposób to, że "nie można sugerować określonych treści odpowiedzi" wiąże się z "mozna klamac (nie mowic prawdy) jesli ma sie w interesie ochrone siebie lub innych"? Wybacz, ale nie nadążam za twoim tokiem myślenia i wcale nie żartuję.

To, że "mozna klamac (nie mowic prawdy) jesli ma sie w interesie ochrone siebie lub innych"?" mógłbym np. zinterpretować tak, że będę w sądzie pieprzył od rzeczy, bo przecież jak będę mówił prawdę to mogą skazać kogoś mi bliskiego. Inna interpretacja nie przychodzi mi do głowy.
  • Liściu

Tutaj akurat mylisz dwa odrębne artykuły KPK, z niemożnością zadawania pytań sugerujących mamy w przypadku przesłuchiwania, czy to świadka, biegłego czy też oskarżonego(podejrzanego) i jest to czymś zupełnie innym niż kłamanie, jest to zakaz zadawania pytań typu: "a więc oskarżony był tam tego i tego dnia i dokonał ciosu tym nożem?", ponieważ jednoznacznie wskazuje na odpowiedź typu tak lub nie, musi mieć pełną możliwość co do wypowiedzenia się na temat wiadomych mu zdarzeń. Natomiast jeśli chodzi o składanie fałszywych zeznań to świadek jeśli został pouczony o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań nie może kłamać, może natomiast odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania albo w ogóle odmówić składania zeznań jeśli oskarżony(podejrzany) jest dla niego osobą najbliższą. Co do oskarżonego(podejrzanego) może kłamać w zasadzie ile mu się podoba, gdyż w jego interesie będzie ochrona swojej osoby i realizowanie możliwości obrończych, nie jest on pouczany o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych wyjaśnień.
    Co do nagrywania osób publicznych (bo dyrektor szkoły jest niewątpliwie taką osobą) to wydaje mi się, że raczej nic złego Cie nie spotka, gdyż jakbyś nagrywała zwykłą osobę prywatną bez jej zgody, wtedy to jest już przestępstwem, dochodzi też do tego odpowiedzialność cywilne za naruszone dobra osobiste. No ale co do tego czy na 100% mogłaś nagrać tą rozmowę nie jestem pewien, jakieś max 90%; )
  • Green Duck

tak, odpowiedx Lisciu jest na temat i poprawia moj blad. A nawet dużą
    niefrasobliwość.

natomiast nadal nie rozumiem dlaczego szanowna Dominika uważa się w tej całej
    sytuacji za lepszą. Bo przecież kto z kim przystaje, takim się staje.

Ja kiedys miałem sytuację, gdy kolesie nagrali świnskie nagranie
    na moj temat. nie skonczylo sie rozprawa. Cala rodzina kolesia
    zmieniła miejsce zamieszkania. Od tego czasu moj stosunek
    do mediow nie jest tak wyznawczy. Jak ktos chce nagrywac
    to niech nagrywa, co świadczy o niskim poziomie kultury
    politycznej w Polsce :(

I na koniec: sędzia czy prokurator może kłamać. Świadek nie może.
    Ja o tym doczytałem u pewnego żydowskiego pisarza. Wydawało
    mi się to absurdalne. Ale chyba tak nie jest.

pozdrawiam :)
  • sumsar

nic Ci nie grozi