Prawo [3818]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam zamiar kupić samochód, no i jak wiadomo obowiązuje coś takiego jak Podatkek od Czynności Cywilnoprawnych. Trzeba w Urzędzie Skarbowym zapłacić 2% wartości auta. No i tu powstaje moje pytanie (pytam z ciekawości):
    "a co jeśli nie zapłacę tego podatku"?

Czy będą mi naliczać odsetki? Jeśli tak to skąd się dowiedzą, że kupiłem samochód?
    Czy ten podatek jest jakimś niezbędnym dokumentem? Bo może ma powiązania z zakładem ubezpieczeniowym?
    Jak to jest?
  • Anonim

phi, tez pytania...
    skad sie dowiedza? jezeli chcesz samochodem jezdzic, to musisz go zarejestrowac, to dosc oczywiste.

a jaka kara? no, na szczescie Cie za to nie zabija - max. pozbawienie wolnosci, przeczytaj szczegoly w kks.

a odsetki... no to tez oczywiste, ze za niezaplacony podatek placi sie odsetki.

wszystko powyzsze teoretycznie odpada, jesli cena samochodu jest nizsza niz 1000 zl., ale (historia z zycia wzieta) spotkalem sie z taka sytuacja, iz pani w US wziela umowe, na ktorej cena samochodu byla 800 zl., stwierdzila, ze za malo i kazala zaplacic podatek od 1200. tak tez bywa, i tez ma do tego prawo.
  • Anonim

Moim prawem jest nie znać procedur, dopiero zrobiłem prawo jazdy, samochodu nie miałem, nie uczestniczyłem w kupnie żadnego również, wiec po prostu nie wiedziałem. Trafiłem chyba na dobre grono, co?
    Jeśli chciałeś łaskę robić odpisując tu w taki sposób, to brawo udało się. Zgrywasz cwaniaka, bo skończyłeś prawo? A o sporcie, historii XX wieku i filozofii też taki wygadany jesteś i z taką łatwością nawijasz?
  • Anonim

hehe, dobre.
    nie "zgrywam cwaniaka" i "nie robie łaski", bo skonczylem prawo, tylko "robie łaske" dlatego, ze zadajesz pytania a la 3 latek.
    jako mieszkaniec tego kraju juz powinienes wiedziec co nieco o podatkach, tym bardziej ze masz bodajze 20 lat...
    pelnoletni jestes!

a co do historii 20 wieku to zawsze, z przyjemnoscia.
  • ஜ S-M-C ஜ

Nie płacisz podatku = nie rejestrujesz samochodu i to tyle. Możesz wcale nie rejestrować i jeździć do pierwszej kontroli.

O istnieniu Podatku od czynności cywilno-prawnych wiedzieć musisz i nikogo nie interesuje skąd masz to wiedzieć. Bo nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania!

• Aftinho

Jezeli nie zaplacisz podatku to tak naprawde nic wielekiego sie nie stanie bo praktyka uczy ze sciagaja go z nadplaty ktorej zwrot teoretycznie powinienes otrzymac a jesli to nie pomoze to szanowny pan zwany komornikiem poszuka Cię i z pensji sobie spokojnie wezmie i powiekszy to o koszty postepowania:)
  • ஜ S-M-C ஜ

A skąd się dowiedzą o przeprowadzonej transakcji?
  • Aftinho

Z prostego faktu. Po dokonanej czynnosci musisz pojsc zarejestrowac pojazd o czym chyba juz bylo powyzej :D
  • ஜ S-M-C ஜ

Skoro nie chce płacić podatku to i przerejestrować nie pójdzie... I co mu kto zrobi? Nawet kary za to nie ma. Za to US w porywach chyba 500 zł może nałożyć. Jest to nie dorobione, bo poprzedni właściciel powinien być prawnie zobowiązany do informowania urzędu komunikacji o sprzedaży, a jest to z tego co mi wiadomo dobra wola. Ale dla swojego dobra i z powodu takich jak autor tego wątku warto się tam po sprzedaży wybrać, żeby potem po sądach nie latać :)
  • Anonim

moze nie tyl po sadach, co po policji.
    kolejna sytuacja z zycia: facet sprzedeal samochod. Normalne, nie?
    a 2 miesiace pozniej zawital do niego funkcjonariusz z wezwaniem na komende gdzies z 200 km od jego domu - okazalo sie, ze kupiec samochodu przekroczyl gdzies predkosc (a bylo to przed pofatygowaniem sie do urzedu poi nowa rejestracje), zlapal go fotoradar i wezwali formalnego wlasciciela. dlatego lepiej o wszystko zadbac samemu.