Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • meg

Powszechnie uznawano, że miasto jest bardzo zdrowe. Niewiele zarazków potrafiło tu przetrwać.

Poczuły je duchy, tłoczące się teraz w domu Niani Ogg niby drużyna rugby w budce telefonicznej.

Wielki jak światy. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła.

Wyjawić mu prawdę to kopnąć spaniela.

W koncu czyz nie lepiej bylo zyc iluzja szczescia niz straszna pewnoscia zdradzonego zaufania?

Mnie interesuja wylacznie poczatki, gdyz na poczatku jest nadzieja. Koniec nie ma wiekszej wartosci procz tej, ze pokazuje jak owa nadzieja zostala zle ulokowana.

• Biały

Ridcully [...] spojrzał na HEX-a. Zadziwiające - powiedział znowu. - Tylko wygląda jakby myślał, tak?
    -No... tak.
    -Ale naprawdę nie myśli?
    -No... nie.
    -Czyli... sprawia wrażenie, że myśli, ale to tylko na pokaz?
    -No... tak.
    -Czyli właściwie jak każdy.
  • Anonim

mi, nie wiem czemu strasznie podobal sie fragment z piramid, kiedy Tepic (nie pamietam czy napewno tak sie nazywal, ale wiecie o kogo chodzi) zdawal egzamin na skrytobojce skakal po dachach i potem skoczyl na cos, jakas belke chyba "ktora ktos, wbrew wszelkim oczekiwaniom, wlasnie usunal"
  • Anonim

w tym samym tomie pojawia sie postac Endosa sluchacza, z odnosnikiem
    "jak powszechnie wiadomo, ludzie nie sluchaja. czas, kiedy ktos inny mowia, wykorzystuja na zastanawienie sie, co powiedziec potem"

strasznie mnie ruszyla ta prosta obserwacja w zyciu codziennym :/
  • Anonim

'Getting an education was a bit like communicable disease - first it made you unsuitable for lots of jobs, and then you had the urge to spread it on.'

"Hogfather"

'Wkrótce potem Dysk skoczył. Nie na pocztę'

"Zbrojni" (padam na kolana przed kunsztem Cholewy)
  • Kuba

Rincewind: "Kto wcześnie się z łóżka zbiera, ten wcześnie umiera"

O Dwukwiacie:
    "Fire-raiser, is he?" said Bravd at last.

"No," said Rincewind. "Not precisely. Let's just say that if complete and utter chaos was lightning, he'd be the sort to stand on a hilltop in a thunderstorm wearing wet copper armour and shouting 'All gods are bastards'."

"Niania Ogg zerknęła pod łóżko sprawdzić, czy nie ma tam mężczyzny. Nigdy nie wiesz, kiedy trafi się troche szczęścia"

TP RuleZ
  • bartek...

"Mieszkancy Morpork byli dosc kosmopolityczni, jednak przejawiali swobodny, rzeczowy stosunek do ras nieludzkich, mianowicie tlukli je cegla po glowie i wrzucali do rzeki. Nie dotyczylo to trollow, ma sie rozumiec.Trudno jest zywic rasowe uprzedzenia wobec istot majacych siedem stop wzrostu i potrafiacych przegryzac mury. W kazdym razie trudno je zywic dlugo. Ale istoty wzrostu trzech stop byly wrecz stworzone do dyskryminacji."

no i "zrobil mine ryby usilujacej pojac koncepcje roweru"

oraz

(...)
    - . -odpowiedzial
    (...)
  • tmf

"Rzeka Ankh jest prawdopodobnie jedyną rzeką na świecie, na której śledczy mogą wyrysować kredą obrys zwłok."

"W Ankh nie można utonąć - stwierdził po namyśle. - Twar­da rzeka z tej Ankh."

"Rzeka Ankh - za gęsta by ją pić, za rzadka by ją orać"
  • Paya

-Czy w tym lesie jst coś jadalnego?
    -Tak, my

Jego myśli pędziły z prędkością dryfu kontynentalnego

I wieeele innych. Ale ja cenię głównie Pratchetta za jego poważne refleksje, np. rozmowa patrycjusza z vimesem o to kto powinien rządzić.
  • Grono.Net

"Bez zwłoki przyprowadź swoje zwłoki"
  • Sigrun

"Vimes ... Niejasno zdawał sobie sprawę, że pił, aby zapomnieć. Zadanie było trudne, ponieważ nie pamiętał już, o czym właściwie chce zapomnieć. Pod koniec pił już, żeby zapomnieć o piciu."

"Tak jest - odparł Vimes z miną drewnianą jak skład mebli"

Jedno ze spotkan Rincewinda ze Śmiercią:
    -RINCEWIND?
    - Aha
    -ALE DLACZEGO JESTEŚ TUTAJ?
    - No... A dlaczego nie? Zresztą na pewno masz mnóstwo pracy, pozwolisz więc...
    -ZDUMIAŁEM SIĘ, KIEDY MNIE POTRĄCIŁEŚ, RINCE-WINDZIE, PONIEWAŻ JESZCZE TEJ NOCY MAM Z TOBĄ SPOTKANIE...
    - Och, nie, nie...
    -NATURALNIE, NAJBARDZIEJ DENERWUJĄCY W TEJ CAŁEJ SPRAWIE JEST FAKT, ŻE SPOTKAĆ CIĘ MIAŁEM W PSEPHOPOLOLIS
    - Przecież to pięćset mil stąd!
    -NIE MUSISZ MI PRZYPOMINAĆ. SAM WIDZĘ, ŻE CAŁY TEN SYSTEM ZNOWU SIĘ SYPNĄŁ. -POSŁUCHAJ, NIE WYBRAŁBYŚ SIĘ MOŻE...?
    - Wykluczone!
    -MÓGŁBYM CI POŻYCZYĆ BARDZO SZYBKIEGO KONIA.
    -Nie!
    -TO WCALE NIE BĘDZIE BOLAŁO.
    -Nie!
    -WREDNY DRAŃ

"Śmierć zrezygnował z ognistych wierzchowców i końskich szkieletów, bo stwierdził, że są niepraktyczne. Zwłaszcza te ogniste. Stale podpalały własną podściółkę, a potem stały w środku pożaru z zakłopotaną miną."

"Sierżant Colon ze Straży Miejskiej Ankh-Morpork stał na warcie. Pilnował Mosiężnego Mostu, głównego połączenia pomiędzy Ankh i Morpork. Przed kradzieżą. (...) Pewnego dnia ktoś spróbuje ukraść Mosiężny Most, a wtedy znajdzie przy nim sierżanta Colona, który już na niego czeka."
  • -Effika-

"Był niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kepie psychodelicznych chryzantem"

"Jego oczy błyszczały jak grzechy aniołów, a uśmiech był niczym upadek świętych. W każdym razie tych żeńskich... "

"Czarownice sa ciekawe z definicji i dociekliwe z natury" :D
  • sobylmine

"Rozważmy Żółwia i Orła"

"i myśli: jakimż wspaniałym przyjacielem jest orzeł. I wtedy orzeł go puszcza."

"W odległym, trochę już zużytym układzie współrzędnychn płaszczyźnie astralnej, która nigdy nie była szcególnie płaska, skłebiona mgiełka gwiazd rozstępuje sie z wolna... Spójrzcie.. Wielki A'tuin, żółw, zbliża się płynąc powoli przez między gwiezdną otchłań. wodorowy szron pokrywa jego cięzkie płetwy, przedwieczną skorupę wyżłobiły kratery meteorytów. Oczami wielkimi jak morza, przesłonietymi bielmem i pyłem asteroidów, spogląda nieruchomo w Cel."

"SŁÓW W SERCU NIE DA SIĘ ODEBRAĆ"

fragment, w którym Wojna, Zaraza i Głód ida na rum, po czym śpiewają o "trzech niezidentyfikowanych zwierzatkach domowych"

fragment o wolności w "Na Glinianych Nogach"
    fragment o przenzcazeniu w "Pomniejsze Bóstwa"

i wiele, wiele innych.. :)
  • Anonim

motto czarownic:

nie rob, co chcesz. rob, co ja mowie.; )

i wiele innych z ksiazek o lancranskich czarownicach.
  • Grono.Net

" Mag, znany jako Rincewind, wkroczył do pokoju. Podszeł blady i zatrzymał się obok stołu.
    -Nie chcę zgłaszać się na ochotnikado tej misji - oznajmił.
    -Przepraszam? - nie zrozumiał Veinari.
    -Nie chcę się zgłaszać na ochotnika.
    -Nikt o to nie prosił.
    Ridcully ze znużeniem pogroził mu palcem.
    -Ale poproszą, napewno. Ktoś powie: Zaraz, Rincewind miewał przygody, zna Srebrną Ordę, wie wszystko o okrutnej i niezwykłej geografii, świetnie się nadaje na wyprawę.
    -Westchną ciężko. - Potem ja ucieknę i schowam się w jakiejś skrzyni, którą i tak załadują na ten latający statek. Albo nastąpi cały łańcuch przypadków, które doprowadzą do tego samego. Może mi pan wierzyć. Wiem, jak funkcjonuje moje życie. Dlatego pomyślałem, że pominę wszystkie te działania i od razu powiem, że nie chce się zgłaszać na ochotnika.
    -Mam wrażenie, że pominąłeś któryś z logicznych kroków - zauważył Patrycjusz
    -Nie, proszę pana. To bardzo proste. Zgłaszam się na ochotnika. Poprostu tego nie chcę. Ale w końcu czy to kiedykolwiek miało znaczenie?
    -Coś w tym jest, wiecie.... - wtrącił Ridcully. - On zawsze wraca cało z najróżniejszych......
    -Widzicie? - Rincewind rzucił Vetinariemu smętny uśmiech. - Przeżywam swoje życie już bardzo długo. Wiem, jak to działa."
  • Pani Magister Królowa Eeva

No nie stety nie pamiętam wszystkich, które mi się podobały, ale między innymi:

* (o bogach) Dla nich dzwonek do drzwi z melodyjką jest wzniosłym przeżyciem artystycznym

* Potrafi użyć słowa "personel" i nie żartować

* Można to porównać do wrodzonego talentu ryb do górskich wspinaczek

* kiedy mag ma już dość szukania tłuczonego szkła w jedzeniu, ma już dość życia

* "CO JEST?" - zapytał Śmierć głosem tak ciepłym i barwnym jak góra lodowa

* Mówimy o śmierci, zgadza się? Wysoki, chudy, puste oczodoły, specjalista od kosy?

* Czuję się jakby ktoś zaczął deptać po moim grobie.. (stosowane w rzeczywistości;P)

* Istotnie. Ale przecież nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że ty będziesz już matrwy.

* Wybij to sobie z głowy.. młotem..

* Nikt nie wpada w obłęd szybciej niż osoba całkowicie normalna

* To przypomina obraz fanatyka, który narkotyzował się pastą do butów (ostatnio użyte podczas opisywania stacji metra - pl. Wilsona;P)

* Uśmiechnięty niczym nekrofil w kostnicy:) <- mój faworyt:)))
  • Lidia.

" (...) krasnoludzki piekarz-Dalej, chlopaki!Powieśmy ich za bura'zak-ka*!
    -Ooo-jęknał ten ze słabym sercem
    Tylko spokojnie, panie Staloskórka- tłumaczył cierpliwie Marchewa- Nie stosujemy w Ankh-Morpork takich kar**.
    -Pobili do nieprzytomnosci Bjorna Obciportkiego!A Olafa Wręcemocnego kopnęli w bad'dhakz***!"
    *-Ratusz miejski
    **-Ponieważ w Ankh-Morpork nie ma ratusza
    ***- misa drożdży

rozwala mnie to :D
  • Borys

A ja krótkie i nieśmiertelne:

"Yo Dziekanie!" :D
  • Anonim

Wtedy zrozumieli, że jednym z powodów nazwania Lodowych Gigantów Lodowymi Gigantami był fakt, że są... no... gigantyczni.
    Drugi powód to ten, że są zbudowani z lodu.

Czarodzicielstwo.
  • Anonim

"I wtedy Wielki Bog Om rzekl do swego wyznawcy:
    - Pssst..."

"Zolw - mozna sobie takim niezle podjesc"

'Uprzedzajacy atak odwetowy'

Cala idea Tyrana w Pomniejszych.

a to tylko jedna czesc...