Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Niewidzialna Ręka Rynku

"Bunt w dolnośląskich strukturach PiS?

Dziewiętnastu delegatów na grudniowy kongres PiS z okręgu wrocławskiego wystosowało list do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego z prośbą, aby na kongresie dopuścił do głosu Kazimierza Ujazdowskiego, Ludwika Dorna i Pawła Zalewskiego.

Jak poinformował b. marszałek województwa dolnośląskiego i obecnie radny Prawa i Sprawiedliwości Sejmiku Wojewódzkiego Paweł Wróblewski, delegaci zwrócili się do prezesa z wnioskiem o wycofanie zawieszenia Ujazdowskiego, Dorna i Zalewskiego oraz dopuszczenie ich do głosu podczas sobotniego kongresu partii.

Nie kwestionujemy przywództwa w naszej partii, ale chcielibyśmy, żeby działała wedle demokratycznych prawideł. Chcemy po prostu dialogu w partii - podkreślił Wróblewski. Dodał, że pod wnioskiem do Kaczyńskiego podpisali się głównie dawni działacze Przymierza Prawicy, w skład którego wchodził m.in. Ujazdowski.

Ujazdowski powiedział, że bardzo go cieszy taki akt odwagi i solidarności kolegów z Wrocławia. Mam pełne prawo wziąć udział w kongresie, zabrać głos i wziąć udział w dyskusji. Dlatego też bardzo dziękuję kolegom za akt odwagi, solidarności. Dziękuję, że upomnieli się o to nasze prawo - dodał.

Dawid Jackiewicz, prezes zarządu okręgu wrocławskiego PiS przyznał, że pod listem się nie podpisał i nie zamierza tego robić, bowiem - jak mówił - takie działanie tylko zaognia konflikt.

Z listem najpierw powinien był się zapoznać prezes Kaczyński, a nie media. Takie działanie nie służy rozwiązywaniu problemów, konfliktów lecz je zaognia - powiedział Jackiewicz. Dodał, że wrocławski okręg PiS liczy 800 członków. Natomiast w okręgu dolnośląskim jest ich ok. 2 tys.

Dorn, Ujazdowski i Zalewski na początku listopada zrezygnowali z funkcji wiceprezesów PiS. Wcześniej wystosowali list do prezesa partii w sprawie zmiany sposobu zarządzania PiS.

W liście przedstawili prezesowi PiS i Komitetowi Politycznemu partii swą diagnozę sytuacji w partii oraz postulaty naprawy, ale - jak twierdzili - postulaty zostały odrzucone bez dopuszczenia do dyskusji nad nimi.

W połowie listopada Jarosław Kaczyński zdecydował o zawieszeniu ich w prawach członków partii i na jego wniosek zostało wszczęte wobec nich postępowanie dyscyplinarne przed Koleżeńskim Sądem Dyscyplinarnym.

Jarosław Kaczyński poinformował pod koniec listopada, że Dorn, Ujazdowski i Zalewski - nie wezmą udziału w grudniowym kongresie PiS. Podkreślił, że zostali oni zawieszeni w prawach członków partii i nic już nie może w tej sprawie zrobić. Nie odwieszę ich, bo już toczy się postępowanie dyscyplinarne i jako prezes partii straciłem nad tym kontrolę - powiedział."

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.h...

Niech żyje Wrocław, który nie boi się mieć swojego zdania, nawet w kaczlandzie.
  • Whip me! Swing me! Shag me!

ja to tej 19. teraz nie zazdroszcze;p.ujazdowskiego, dorna czy zalewskiego bali sie jeszcze jako tako mocniej ruszyc, bo maja znane nazwiska, ale tymi to nikt sie nie bedzie interesowal, pewnie jutro juz ich w partii nie bedzie;p
  • Ja Natalia :)

oby rozłam nastąpił, bo niektórzy z tych polityków mogą wiele zrobić, a poza PiSem na pewno wykonanie będzie lepsze.
  • Michał

Jeśli z PiSu będą odchodzili umiarkowani politycy to ta partia wkrótce stanie się radykalna i może podzielic los SO RP i LPR.
  • Anonim

ci którzy odejdą skończą jak jurkowcy
  • Artur

Jeśli przejdą do PO to nie
  • Michał

Dziennik kiedyś pisał o możliwosci stworzenia na wybory prezydeckie formacji z Rokitą, Ujazdowskim, Marcinkiewiczem, Zalewskim i Dornem w rolach głównych. Jeśli Tusk straciłby te gigantycze poparcie przez 3 lata, jeden z tych Panów miałby duże szanse na zwycięstwo.
  • Anonim

PiS prędzej czy później i tak się rozpadnie. Część pójdzie za Markiem Jurkiem a część za Kaczyńskim (np. Gosiewski). Reszta zapewne zasili szeregi PO.
  • Jabco

zdaje sie w maju tego roku czytalem w polityce/newsweeku artykul Jadwigi Staniszkis nt nadchodzacego rozlamu w PiS. kto by pomyslal ze, na tyle miesiecy przed wyborami mozna przewidziec scenariusz polityczny ktory bedzie mial miejsce. Paradoksalnie, nie byla to jedynie prorocza wizja, ale sensownie argumentowany ciag zdarzen, ktorego swiadkami dzis jestesmy... heh.. zabawne.. chyba zaczne przywiazywac wieksza wage do takich artykulow, a nie tylko uwazc je za polityczne dyrdymaly...
  • Anonim

Teraz- aby ożywić temat poruszmy inne zagadnienie-

Przyczyny rozłamu? Zapraszam do dyksusji!
  • ah+

PiS jest partią opartą na posłuszeństwie wobec jednej osoby - Wodza Jarosława. Zdusi on na kongresie wszelkie przejawy "nieprawomyślenia".
  • Łukasz K-12

Gadasz straszne głupoty Świstaku. Cały czas jak tylko możesz dogryzasz PiS`owi czasem wręcz absurdalnymi i całkowicie niczym nie popartymi argumentami. Lepiej zajmij się komentowaniem Partii o największej ilości milionerów i bogaczy...
  • ah+

>K I L J @ N12 napisał
    >Gadasz straszne głupoty Świstaku. Cały czas jak tylko
    >możesz dogryzasz PiS`owi czasem wręcz absurdalnymi i
    >całkowicie niczym nie popartymi argumentami. Lepiej zajmij
    >się komentowaniem Partii o największej ilości milionerów
    >i bogaczy...

Po cóż mi komentować Samoobronę, ona schodzi ze sceny.
  • Łukasz K-12

Jeśli masz z tym problem to ci podpowiem chodzi o Platformę Obywatelską.
  • ah+

>K I L J @ N12 napisał
    >Jeśli masz z tym problem to ci podpowiem chodzi o
    >Platformę Obywatelską.

No to się mylisz:

http://www.biznesnet.pl/ar/20/74876... p,rzeczpospolita,fortuny,parti i.html

Fortuny partii:
    Samoobrona jest najbogatszą polską partią polityczną - pisze "Rzeczpospolita". Dziennik dotarł do sprawozdań finansowych największych ugrupowań w kraju. Według obliczeń "Rzeczpospolitej", na konta Samoobrony wpłynęło w ubiegłym roku ponad 50 milionów złotych.

Przy czym zasadniczo zamożność człowieka nie jest powodem do ujmy, o ile majątek nie jest zebrany nielegalnie, a właścicielowi od nadmiaru "szajba' nie odbiła. Wręcz przeciwnie, umiejętność skutecznego i legalnego zdobywania majątku jest pozytywną cechą.

Powodem hańby polityka jest natomiast nieumiejętność zgromadzenia majątku mimo wieloletnich, ciągłych i bardzo wysokich dochodów. Pan Rokita na garnuszku żony-milionerki, to żenujący widok (sorry, wolę, żeby chłop to był chłop, a nie "ptak niebieski").
  • Łukasz K-12

Jeżeli już to mylą się źródła informacyjne zasłyszałem to najpierw w radio a później przeglądając strony w necie natrafiłem na takie informacje w kilku portalach.

http://www.pardon.pl/artykul/3269/m...

• ah+

Wspaniały artykuł!
    Nie wiedziałem, że Palikot jest producentem Gorzkiej Żołądkowej! Ach jak piękne były studenckie czasy:]

Wracając do tematu głównego:
    Do rozłamu w zasadzie nie doszło, dyskusji też było niewiele. Kongres był krótki, zamknięty. Głosowania niemal jednomyślne. Buntowników na kongres nie wpuszczono.
    I tylko plącze się po głowie piosenka "wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest".
  • Anonim

PiS to Kaczynski, a Kaczynski to PiS. Tam nigdy nie bylo, nie ma i nie bedzei demokracji, bo byc nie moze w partii opartej na autorytazmie i stylu "wodzowskim". Abstrahujac juz od faktu, ze bez Kaczynskiego znakomita wiekszosc tych ludzi nie istnieje i ich nie ma, oni wszyscy swieca tylko "swiatlem odbitym".
  • Lew Walentynowicz Fiodorkowski

>Ja Natalia :) napisała:
    >oby rozłam nastąpił, bo niektórzy z tych polityków
    >mogą wiele zrobić, a poza PiSem na pewno wykonanie będzie
    >lepsze.

Dokładnie. Paru mądrych politykówjest w PiSie, nie zaprzeczę - ale pod władzą(despotyczną) Jarosława Kaczyńskiego nie mogą nic dobrego dla polski zrobić. Dlatego tajne głosowania to dobra sprawa. Moim zdaniem pan b. marszałek sejmu Dorn nie wróci już w dawne łaski swego "największego", "charyzmatycznego" przywódcy. Co do nie zawieszonych: pan poseł Karski jest "dość" młodym politykiem, ale powinien przejść na wcześniejszą emeryturę bo energia aż go rozsadza.(ta negatywne do PO); )
  • Kuba

>K I L J @ N12 napisał
    >Gadasz straszne głupoty Świstaku. Cały czas jak tylko
    >możesz dogryzasz PiS`owi czasem wręcz absurdalnymi i
    >całkowicie niczym nie popartymi argumentami. Lepiej zajmij
    >się komentowaniem Partii o największej ilości milionerów
    >i bogaczy...

Sorry, że cytuje słowa użyte tak dawno, jednak nie mogę powstrzymać się od komentarza.
    Co z tego, że należą do niej ludzie bogaci, którym powiodło się w życiu?! Można by pomyśleć, że dla ciebie bogaty równa się skorumpowany oszust, szumowina itd! Chciałbym byś w przyszłości zbił w sposób uczciwy majątek i by ktoś ci zarzucił machlojki. Ciekawe jak byś się czuł.
    Na szczęście nie wszyscy myślą w sposób, (przepraszam za określenie) wiejski, czego najlepszym dowodem jest zwycięstwo PO.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)