Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Szkoda, że mój kolega (następny) z żoną byli zmuszeni przerwać studia na 3 roku i pojechali jako kolejni do GB... pracować w restauracji... i po 2 mcach nie chcą już wracać. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo pułap przekroczy 50% mojej byłej kklasy w średniej... To straszne :(... a co robi rząd?... gdzie jest?... czy jest coś ważniejszego w Polsce tak naprawdę od tego strasznego zjawiska?...
    PS. Ostatnio dochodzę do wniosku, że nauka w Polsce jest tylko dla hobbystów, bo szybciej dorobisz się mając fach w ręku po zawodówce... to raz. A dwa... staram się być optymistą mimo wszystko... Ja już postanowiłem, że kiedyś pojde na swoje... nie wiem jeszcze tylko kiedy i co to bedzie do konca...
  • Kasia

Nie dlugo ostatni zgasi tu światlo.Moi znajomi też wyjeżdżają i Ci po studiach i Ci bez studiów.Zjawisko to jest smutne.Sama też bym gdzieś pojechala na dlużej (już mieszkalam za granicą),ale chcialabym,aby byl to mój wybór,a nie przynusowa sytuacja.
  • Adam.

dzisiaj byłem akurat na pogrzebie (nie spamować mi tu z kondolencjami) to takie dwie ciotki nie mogły się nadziwić mojemu młodszemu bratu że on chce zostać w polsce. patrzyły na niego jak na jakiegoś dziwaka:)
  • Kasia

Ja też zamierzam tu zostać i ludzie patrzą na mnie podejrzliwie.A ja uważam,że jeśli chce się coś w tym kraju zrobić,coś zmienić,to należy tu zostać,bo czasy rządu emigracyjnego i Radia Wolna Europa już się skończyly.Mam dwie mlodsze siostry.Jedna mówi,że jeśli wyjedzie to na krótko,bo nie może żyć bez nart (jest instruktorem),a druga już tylko liczy dni do 18,albo matury i zapewnia,że dzień po pakuje manatki i wyjeżdża.Zostalo Jej 2 lub 3 lata.Zobaczymy jak będzie...
  • Maverick

Szczerze powiedziawszy, to ja tez zawsze myslalem o tym ze wyjade, albo do USA albo do GB (a najlepiej najpierw do GB a potem do USA jako bogaty czlowiek;) )

Wyjechalem do GB i mija wlasnie miesiac odkad tu jestem. Nie moge narzekac na warunki w jakich zyje - pietrowy domek, stac mnie na to by zrobic zakupy wtedy kiedy chce i kilka razy w tygodniu wyskoczyc do nocnego klubu potanczyc. Moich studiow tutaj takze nic nie zakloca.

A jednak...nigdy nie sadzilem ze to powiem, ale zaczynam sie coraz czesciej zastanawiac czy w Polsce nie bylem szczesliwszy w jakis sposob. Coraz czesciej nachodzi mnie tez mysl, ze nie jest tam tak zle jak mi sie wydawalo i naprawde moglbym tam cos osiagnac. Hmm...troche mnie to przeraza i dalej mam trudnosci z przyznaniem sie do takich mysli, w glowie kolacze jednak przekonanie, ze to prawda...
  • #Mr.mgr Kris#

Narazie jeszcze studiuję jednak nie wykluczam możliwości wyjazdu jeżeli nadal w Polsce będzie takl wysoki poziom bezpłacia i bezrobocia chociaz do końca (kilka osób już mi powiedziało , że naiwnie) licze na to mimowszystko uda mi się znaleźć po studiach prace w Polsce.

Patriotyzm i sentyment do kraju to jedno jednak jeżeli w GB z "fachem w ręku" można zarobić x-krotnosć tego co szeregowy pracownik w Polsce to nic dziwnego , że tak dużo osób emigruje-w końcu każdy ma prawo dbać o własne szczęście i zapewnić sobie GODNE życie a jeżeli Ojczyzna nie jest tego w stanie zapewnić.spełnić tego wymogu-niestety...pozostaje wyjazd.

A rząd?Rząd zaciera ręce bo , praktycznie NIC nie robiąc może wcisnąć społeczeństwu GUSowskie raporciki o spadku berobocia...tylko zapomina się zwykle dopisać czyim kosztrem zostało to osiągnięte.

• Anonim

Witam!!Jestem nowowybranym Prezydentem i już niedługo wszystko sie zmieni na lepsze!!
  • Anonim

Buahhahaaha!!!!
  • Kasia

Widać Lukasz reakcje mamy podobne.A co się tyczy wyjazdu wierzę i rozumie tych,którzy piszą,że w Wielkiej Brytanii mają wszystko,a jednak czegoś im brakuje.Mialam to samo odczucie.
  • Anonim

też myślę o wyjeździe po studiach.
  • Anonim

Dowcipnis ten Kaczynski; ) buaahahaha!!!
    Modlę się gorąco o nowe rozdanie... (ps. Kasiu wierzę w Polaków i po tym co widzeli po 4 m-cach mam nadzieje, ze nie zafunduja sobie powtorki z rozrywki, a jesli - no to utwierdzi mnie to w przekonaniu ze to debilny narod - to nie ma wydzwieku snobistycznego!!!). Jeszcze sie smieje...
    PS. Prezydencie Kaczynski; ), jedz do GB i spytaj Movericka jak sie tam gospodarzy :)
  • Maverick

Tak tak zapraszam Pana Kaczynskiego, to bedzie dla mnie zaszczyt pokazac mu kraj w ktorym ludzie w miare wiedza jak sie rzadzi; )

Ale mysle ze by mu sie nudzilo tutaj bo czas plynie raczej wolniej niz w Polsce. Mniej by bylo zatapiania partii, mniej polowan na SB'kow, no i te teczki jakies lzejsze sie wydaja...;)
  • Anonim

Buahahaha!!! Pewnie zaczalby szukac b. szpiegow ZSRR w szeregach lejburzystow i konserwatystow :):):)
  • Kasia

Bez wątpienia znalazlby coś co by Go zaniepokoilo.
  • Anonim

Mój kumpel z kolei dzisiaj pojechał zalatwiac sobie akademik w Wiedniu (teraz tam moda na studiowanie), wczesniej 4 razy odwiedzał i zarabiał brytyjski York, chociaż nigdy nie myślał o pobycie na stałe. Moja znajoma miała wyjechać na pół roku i zarobić na studia, spodobało się jej, została :] Mi też się bardzo podobało i z pewnością po sesji odwiedzę anglię w celach zarobkowych.
    Co do całej kwestii: nie dziwię się nikomu, kto wyjeżdza za granicę, również na stałe. Życie jest zbyt krótkie żeby kisic się (obecnie te słowo przemawia do mnie i jest adekwatne do sytuacji) w Polsce jeżeli są lepsze perspektywy.A zazwyczaj są.
  • Anonim

Moj kumpel kiedys slusznie stwierdzil "Polska to jest kraj, ktory sie odwiedza"

Do refleksji; ]
  • Anonim

Ja studiuję w Szkocji, bo chcę się nauczyć porządnie angielskiego, ale potem wracam do Polski. Jak mówi poeta, wszystko tu nie moje. Jeśli ktoś mówi że Polska jest jego byłą ojczyzną, to znaczy, że nigdy tak naprawdę nią nie była. Ojczyzna jest jak matka, ma się tylko jedną i kocha się bez względu na wszystko. CHUJ W DUPĘ PIEPRZONYM KOSMOPOLITOM!!!
  • Kasia

Owszem ojczyzna jest tylko jadna,tak jak matka i tak jak matka potrafi zawieść.Jeżeli wyjeżdżasz z wlasnej woli,to faktycznie nie widzę powodu by się jej wyrzekać,ale jeśli spotykają cię w niej represje za poglądy,władza zmusza cię do wyjazdu i nie pozwala wrócić,to trudno się dziwić,że przestajesz czuć,że ten kraj to twoja ojczyzna,podobnie jak matka,która oddaje dziecko nie jest już jego matką.Dziś też wyjazd jest często podyktowany brakiem pracy i perspektyw na życie.Dlatego nie winię nikogo kto wybrał obywatelstwo innego kraju zżekając się polskiego.Dziś to jest jego wybór,ale często bardzo trudny wybór.
  • Adam.

"Ojczyzna jest jak matka, ma się tylko jedną i kocha się bez względu na wszystko."

Hahaha. Kocha bez względu na wszystko... dobre. Jeżeli ktoś wypisuje takie rzeczy to naprawdę ma chyba mikroskopijny mózg a w nim mikroskopijna wyobraźnię i mikroskopijne pojęcie o tym co oznacza "wszystko".

"CHUJ W DUPĘ PIEPRZONYM KOSMOPOLITOM!!!"

Jaki inteligentny komentarz.;)
  • Anonim

Kasia a może by tak walczyć o Matkę-Ojczyznę? Jeśli widze że matka jest bita i gwałcona to nie uciekam, ale staje w jej obronie.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)