Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tiwanick

>Łukasz napisał
    >>Tiwanick napisał
    >
    >>Wiadomo, każdy prawdziwy 'liberał' (pardon le mot) jest
    >>antyhumanitarystą :-)
    >
    >Tak, tak, tak... i co jeszcze?
    >
    >

Nic poza tym, że różni osobnicy o dość nieciekawych poglądach mają pretensje do liberalizmu :-)
  • Tiwanick

Wreszcie jakaś 'profesjonalna' ocena dorobku Migalskiego:

http://wyborcza.pl/1,75478,6228596,...

Najlepsze smaczki:

"Do napisania tego krótkiego listu najpierw skłonił mnie "bohater", dr Marek Migalski, który w wywiadzie dla "Dziennika" (16 stycznia, s. 19), w odpowiedzi na sugestię, że być może zadecydował "niedostateczny dorobek", zapewnił: "Jestem autorem, współautorem lub współredaktorem 11 książek, napisałem 30 artykułów naukowych opublikowanych w większości za granicą." Trudno mi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego nie obawiał się, że bardzo często kłamstwo ma jednak krótkie nogi."

"Nawet pobieżne przyjrzenie się dostarczonym publikacjom pozwala stwierdzić, że rzecz się ma zgoła inaczej niż często w tych dniach powtarza. Biorąc pod uwagę dorobek powstały po doktoracie, a więc nie uwzględniając publikacji pracy doktorskiej, 'Koncepcja "mostu między Wschodem a Zachodem" Edwarda Benesza' (dr Migalski nie wspomina o żadnych zmianach) i pracy habilitacyjnej, pozostaje 9 pozycji, w których teksty Jego autorstwa liczą w sumie 386 stron. Dość często w naukach społecznych to objętość jednej tylko książki. Co więcej, potrafi dr Migalski przypisać sobie "książki", w których jego autorstwa jest po 1 (jednej) stronie. Po "swych" książkach wymienia on "pozostałe publikacje naukowe", w liczbie 27, przy czym niektóre z nich stanowią części już wcześniej wymienianych książek. Jeśli dodamy jeden tekst opublikowany przez niego przed obroną pracy doktorskiej w listopadzie 2001 r., to, sumując wszystkie strony, otrzymujemy dorobek, jak na 40-letniego badacza, nawet ilościowo, zasługujący tylko na słabą ocenę."

"Ograniczając się skromnie do spraw warsztatu naukowego, mogę powiedzieć, że przypisy z pewnością nie stanowią silnej strony pracy. A już zupełnie niezrozumiałe jest, dlaczego w - skądinąd bardzo skromnej, liczącej zaledwie 5 stron - Bibliografii nie można znaleźć żadnych opracowań badaczy ze "starego" Zachodu."

"Nie jest to ani pierwszy, ani ostatni, przypadek niepowodzenia kandydatów pragnących uzyskać stopień doktora habilitowanego w naszej Radzie Wydziału, co nie powinno dziwić. Znam osoby, a niektóre z nich wysoko cenię, które, poniósłszy niepowodzenie przy pierwszej próbie, odniosły przy następnej sukces otwierający drogę do dalszej kariery naukowej."

Czyli, jak mówiłem - nie chodzi o lustracyjne poglądy, tylko o niewielki dorobek...
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)