Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MPJ 78

Ponoć statek był od początku pechowy bo Ewa Herzigowa nie rozbiła na jego burcie tradycyjnej butelki szampana. Wycieczkowiec już wcześniej miał kłopoty ale jego niedawna katastrofa przejdzie do historii jako zdarzenie wyjątkowo parszywe. Kapitan uciekł ze statku na samym początku, prawdopodobnie pierwszą szalupą, ewakuację organizowali bez jego rozkazu młodsi oficerowie z częścią załogi. W każdym razie z tą częścią załogi z jaką potrafili się porozumieć bo załoga była mocno międzynarodowa (Hindusi, Filipińczycy, itd) i nie rozumiała ani po włosku ani po angielsku.

Rozmowa Kapitana Costy Concordii z kapitanatem portu brzmi niemal jak z kabaretu.
    http://wiadomosci.wp.pl/title,To-sz...

Tyle że nie jest to zabawne bo zginęli ludzie. Pytanie brzmi dlaczego ten skretyniały kapitan zrobił coś takiego. Przecież ze zdjęć wynika, że statek nie zatonął do końca a kapitan powinien mieć pojęcie ile ma wody pod sobą. Zestawiając te dane spokojnie mógł zostać na pokładzie do końca bez specjalnego ryzyka?
  • Ajgor

taki zeitgeist teraz.
  • MPJ 78

Duch epoki duchem epoki ale przecież na miejscu kapitana muszę wiedzieć ile metrów mam pod sobą i wiem jakie są rozmiary statku. W oparciu o to bezproblemowo sobie policzę że ileś tam będzie wystawał. W tej sytuacji choć będę się pewnie bał to mogę odegrać rolę bohaterskiego kapitana schodzącego z pokładu jako ostatni. Ok trochę ryzykuję ale bez przesady ponadto zawsze mam dzięki temu jakąś linię obrony np błąd GPS, jakiś boczny wiatr co zniósł czy cokolwiek. Jak wieję pierwszy w dobie powszechnych komórek co robią zdjęcia i filmiki, w dobie rejestrowanych rozmów z kapitanatem mam przeje**** jak w ruskim czołgu pod Kurskiem. To przecież logiczne że tego stupido kapitano teraz media zlinczują ale sam się o to prosił i idealnie wystawił.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)