-
MarcinK
Jak to się dzieje że Polacy wciąż popierają tych samych skorumpowanych polityków, przepraszam w zasadzie to nie cały czas ale po krótkiej przerwie. Wiem że to nie odosobniony przypadek..
http://politykier.pl/kat,1025817,wi... -
Anonim
A kto ci poprze małe partie? Ludzie myślą: "Cholera, zagłosowałbym na to UPR/PPP/wstaw co chcesz, ale po co, skoro oni i tak osiągną 1%"....I koło się zamyka. Dobrze że na szczeblu lokalnym zaczyna to wyglądać inaczej, myślę nawet o utworzeniu w Łodzi jakiegoś niezależnego Komitetu Wyborczego i wystartować w wyborach lokalnych za 4 lata. A nuż się uda. -
Eli
A to dobre:) A na kogo głosowałeś MarcinK?
Iselor, o ile mi wiadomo działasz w organizacji w której "starych" i "skorumpowanych" twarzy jest więcej na metr kwadratowy niż Hindusów w Call Center.
A co do wyborów samorządowych popieram. Mi też kilka organizacji proponowało dobre miejsca na swoich listach, ale były to partie którym nie wróżę wejścia do sejmu. Za to taka wspólnota samorządowa czy dzielnicowy komitet proponowały mi beznadziejne miejsca:) A szkoda. Jakbym chciał z jakiejś listy robić kampanię to lokalnie i niezależnie. Z resztą w radzie dzielnicy można zrobić więcej dobrego niż w sejmie, gdzie w zasadzie tylko da się psuć. -
MarcinK
>Eli napisał
>A to dobre:) A na kogo głosowałeś MarcinK?
Jeśli chodzi o mnie (pomijając ten drobny szczegół że wybory są tajne) to głosowałem na partię która zaczęła rozliczać większych i mniejszych złodziei czyli PiS.. natomiast obecnie popieram małą partie która ma niewielkie poparcie.
>A co do wyborów samorządowych popieram. Mi też kilka
>organizacji proponowało dobre miejsca na swoich listach,
>ale były to partie którym nie wróżę wejścia do sejmu.
Problem w tym że ludzie glosują na partie a nie na ludzi.. Ja startowałem w wyborach z pierwszego miejsca i wiem jak to wygląda.. wierz mi ludzie głosują na partie np ja startowałem z okręgu w którym mieszkam natomiast przegrałem z człowiekiem (brat kolegi z podstawówki) który mieszka w okręgu obok ale startował z ramienia PiS..
1 zebrał więcej głosów bo PiS ma większe poparcie
2 Środki przeznaczone na kampanię były o niebo większe..
>Za to taka wspólnota samorządowa czy dzielnicowy komitet
>proponowały mi beznadziejne miejsca:) A szkoda. Jakbym
>chciał z jakiejś listy robić kampanię to lokalnie i
>niezależnie. Z resztą w radzie dzielnicy można zrobić
>więcej dobrego niż w sejmie, gdzie w zasadzie tylko da
>się psuć.
No nie zupełnie.. aczkolwiek procentowo są większe szanse dostać się do samorządu i zrobić coś pożytecznego niż dostać się do sejmu.. -
-
Eli
>MarcinK napisał
>>Eli napisał
>>A to dobre:) A na kogo głosowałeś MarcinK?
>PiS..
I wszystko jasne:)
Cieszę się, że przerzuciłeś się z mainstreamu.
>Problem w tym że ludzie glosują na partie a nie na ludzi..
Taka ordynacja.
>Ja startowałem w wyborach z pierwszego miejsca i wiem jak
>to wygląda.. wierz mi ludzie głosują na partie np ja
>startowałem z okręgu w którym mieszkam natomiast
>przegrałem z człowiekiem (brat kolegi z podstawówki)
>który mieszka w okręgu obok ale startował z ramienia
>PiS..
Ale ja to doskonale wiem. Mój kolega miał pierwsze miejsce i uzyskał niezły wynik, a jego lista przegrała...
>1 zebrał więcej głosów bo PiS ma większe poparcie
>2 Środki przeznaczone na kampanię były o niebo
>większe..
Jak jeszcze zbierze więcej głosów to ok, ale może zebrać mniej i wygrać!!!!!!
>No nie zupełnie.. aczkolwiek procentowo są większe szanse
>dostać się do samorządu i zrobić coś pożytecznego niż
>dostać się do sejmu..
Ale nie chodzi o szanse na wygraną ale na pole działania. Radny może zrobić więcej niż poseł bo jest mniej uzależnienia od central partyjnych, w sejmikach i radach jest sporo osób niezależnych. Nie ma tam kołchozu Bandy Czworga. -
Anonim
Wycofałem się z PJN. Mam nadzieję że przez cztery lata uda się zebrać ludzi i stworzyć coś co przynajmniej w wyborach samorządowych będzie mogło trochę powalczyć... -
To nie amnezja ale preludium do planowanej koalicji PO, SLD. Wiele wskazuje że obie partie sięgając po Mira czy Długosza chcą pokazać czyja banda jest silniejsza.
To wytłumaczenie głupie ale to co widać na specjalnie nic innego nie pozwala