-
Anonim
Powróżcie trochę z fusów:) Jaki wg was będzie wynik wyborów? Jak oceniacie siły PJN i Ruchu Palikota? Czy PSL wypadnie za burtę? SLD przekroczy 15% ? Jakaś partia nieobecna w parlamencie ma szansę na choćby 5% ? Jaka będzie przyszła koalicja?
Zapraszam:) -
Z tego, co obstawiam:
PO - wygrana, na stopie 30-kilku procent.
PiS - ok. 24-29%
SLD - blisko 20%
PSL - za burtą, obstawiam 4%
Ruch poparcia tego wentyla Palikota - słusznie, marginesowo
PJN - nie wiem.
UPR-WiP - koło 3%
A co z tej układanki? Rząd PO-SLD. Czyli postkomuna znowu u władzy, aż mnie krew zalewa.
I Grzesio Napieralski, który na niczym sie nie zna, ciekawe, jaką tekę dostanie :D Dałbym mu tekę cateringu - w końcu zna się tylko na dowożeniu jabłek i kanapek :D
Już bu chłopaki nie charchali w gałę na pusty żołądek; ) -
Anonim
Podobno Grzesiu N. nigdy w życiu nie ubrudził sobie rąk uczciwą pracą. Jeśli już będzie faktycznie koalicja PO- SLD to niech dostanie tekę wicepremiera i nie obejmuje żadnego ministerstwa - nie narobi szkód.
Było by ciekawie gdyby UPR/WiP weszło do parlamentu - jakieś nowe twarze !
Co do PSL myslę że wejdą jak zwykle ledwo ledwo z wynikiem lekko ponad 5%. -
Anonim
>Ritter von Nałęcz napisał
>A co z tej układanki? Rząd PO-SLD. Czyli postkomuna znowu
>u władzy, aż mnie krew zalewa.
>
PO źle.
Sld źle.
PiS też źle.
To kiedy będzie dobrze ?
-
-
Paweł a.k.a. Der Rotebirkhahn
Na wróżenie jeszcze trochę za wcześnie. Nawet nie wiadomo ile komitetów będzie i kogo wystawią.
No ale, skoro mamy wróżyć to PO i PiS łeb w łeb na granicy 30 kilku % z minimalną przewagą PO. SLD około 16%, 5% do 6% dla PSL i pewnie tyle tego będzie. Jeśli PJN albo RPP wejdą do Sejmu będę niezwykle zdziwiony. PD, UD, WiP i UPR pewnie w granicach błędu statystycznego.
Ostatecznie pewnie koalicja PO-SLD (chyba, że PSL znów zaszaleje, ale to wątpliwe) i jeśli Napieralskiemu nie odbije szajba i zdecyduje się sięgnąć po sprawdzonych polityków, to może to być całkiem niezły rząd. Może wreszcie KRUS zlikwidują... -
>Paweł a.k.a. Der Rotebirkhahn napisał
>Ostatecznie pewnie koalicja PO-SLD (chyba, że PSL znów
>zaszaleje, ale to wątpliwe) i jeśli Napieralskiemu nie
>odbije szajba i zdecyduje się sięgnąć po sprawdzonych
>polityków, to może to być całkiem niezły rząd. Może
>wreszcie KRUS zlikwidują...
Leżę. Powiedz mi, jakiego dobrego ministra, może mieć ten rząd? -
MarcinK
Lepiej już było..
PO 25%
PiS 20%
SLD 20%
PJN 6%
PSL 5%
Prawica Rzeczypospolitej 3%
UPR 2%
NOP 1 %
pod warunkiem że nie będzie fałszerstw wyborczych bo manipulacje sondażami będą na pewno..
myślę że PO wreszcie poparcie zacznie spadać natomiast SLD cały czas rośnie w siłę mimo to najciekawsze mogą być wyniki mniejszych partii PSL chyba ma stały elektorat w wysokości 5-6 % natomiast w wyborach samorządowych wystartował teraz chyba po raz pierwszy od wielu lat NOP jestem ciekaw czy pokuszą się o udział w wyborach do parlamentu.. poza tym uważam że PJN może odebrać sporą część elektoratu PO.. -
>Leżę.
A wygodnie chociaż?
>Powiedz mi, jakiego dobrego ministra, może mieć
>ten rząd?
Po których mogłoby sięgnąć SLD?
Cimoszewicz, Kalisz, Borowski, Rosati, Balicki, Hausner... Kompetentnych ludzi nie brakuje. -
MarcinK
>Ostatecznie pewnie koalicja PO-SLD (chyba, że PSL znów
>zaszaleje, ale to wątpliwe) i jeśli Napieralskiemu nie
>odbije szajba i zdecyduje się sięgnąć po sprawdzonych
>polityków, to może to być całkiem niezły rząd. Może
>wreszcie KRUS zlikwidują...
W tym obozie będą sprawdzeni politycy ? a którzy to ?
ja coś kojarzę.. Buzek jest sprawdzony 4 reformy przeprowadził.. nawet reformę reformy emerytalne przeprowadzono.. polegało to na zabraniu części pieniędzy przyszłych emerytów.. -
>>Ritter von Nałęcz napisał
>>Leżę.
>
>A wygodnie chociaż?
Czerwone posłanie średnio mi pasuje.
>Po których mogłoby sięgnąć SLD?
>
>Cimoszewicz,
LOL :D
>Kalisz,
Powiedzmy.
>Borowski, Rosati, Balicki, Hausner...
A w czym wyżej wymienieni są kompetentni? :D Banda socjalistów i postkomuszków, totalnie do niczego. -
>Czerwone posłanie średnio mi pasuje.
Podłóż sobie pod nie ziarnko grochu, będziesz mógł skupić się na poważniejszych problemach...
>A w czym wyżej wymienieni są kompetentni?
Borowski i Rosati w sprawach finansów publicznych oraz stosunków międzynarodowych, Balicki był całkiem niezłym ministrem zdrowia, zaś Hausner przedstawił swego czasu jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy w historii III RP) plan naprawy finansów publicznych, który niestety nie został zrealizowany.
>Banda socjalistów i postkomuszków
Wybacz, ale niespecjalnie istotne w ocenie kompetencji danego polityka jest dla mnie to jakie im metki przypinasz... Zresztą osobiście wolę "postkomuszków" Millera, którzy przynajmniej coś sobą reprezentują od "ideowców" Napieralskiego. -
wszystko i wszyscy już byli, więc trzeba po prostu na dobre olać i oduczyć się swojego zainteresowania polityką.
ja pierwszy raz mam tak, że najchętniej bym nie zagłosowała, ale że mam poczucie obowiązku i zawsze głosuję to zapewne zagłosuję na ugrupowanie, które choć w jednej dziedzinie jest jakoś mi bliskie i nie robi mi się niedobrze od katolickiego moralizatorstwa. -
>madzia napisała:
>wszystko i wszyscy już byli, więc trzeba po prostu na
>dobre olać i oduczyć się swojego zainteresowania
>polityką.
>ja pierwszy raz mam tak, że najchętniej bym nie
>zagłosowała, ale że mam poczucie obowiązku i zawsze
>głosuję to zapewne zagłosuję na ugrupowanie, które
>choć w jednej dziedzinie jest jakoś mi bliskie i nie robi
>mi się niedobrze od katolickiego moralizatorstwa.
No tak, bo ono jest najgorsze :D
Najdotkliwiej niszczy kraj, gospodarkę, budżet i obronność :D
A Ty tam Pawełku poprzypominaj sobie, co nam stara millerowska gwardia zafundowała. Rząd eseldowski z lat 2001-2005 był najgorszym rządem, jaki dotąd mieliśmy. -
MarcinK
>madzia napisała:
>wszystko i wszyscy już byli, więc trzeba po prostu na
>dobre olać i oduczyć się swojego zainteresowania
>polityką.
Wtedy dopiero by kradli bez skrępowania.. tak to chociaż to ukrywają..
>ja pierwszy raz mam tak, że najchętniej bym nie
>zagłosowała, ale że mam poczucie obowiązku i zawsze
>głosuję to zapewne zagłosuję na ugrupowanie, które
>choć w jednej dziedzinie jest jakoś mi bliskie i nie robi
>mi się niedobrze od katolickiego moralizatorstwa.
A może gdyby tak ludzie władzy postępowali zgodnie z katolicką moralnością nie mielibyśmy takiej dziury budżetowej i tyle złodziejstwa..
-
Po Cimoszkę to raczej nie sięgną, bo on w tej puszczy juz sie na stałe zadekował.
Tylko na posiedzenia senatu przyjeżdża raczej nie bedzie chciał się w gierki rządowe pchać.
Ale - czas pokaże.Byłoby nie głupio,bo to jest nie głupi gość.
Rosati to też mądry facet i nawet mógłbym go poprzeć.
Co do metek przypinanych politykom to jest to o tyle słabe, ze np. Rostowski - Vincent londyńczyk też się nie popisał a przeszłości pzpr-owskiej nie ma.
Podobnie Grabarczyk... -
>MarcinK napisał
>
>A może gdyby tak ludzie władzy postępowali zgodnie z
>katolicką moralnością nie mielibyśmy takiej dziury
>budżetowej i tyle złodziejstwa..
>
Musisz być człowiekiem mocnej wiary,jeśli wierzysz w takie słowa; )
-
MarcinK
>Bartek napisał
>>MarcinK napisał
>
>>
>>A może gdyby tak ludzie władzy postępowali zgodnie z
>>katolicką moralnością nie mielibyśmy takiej dziury
>>budżetowej i tyle złodziejstwa..
>>
>Musisz być człowiekiem mocnej wiary,jeśli wierzysz w
>takie słowa; )
>
Tu nie chodzi o siłę wiary tylko o znajomość historii politycznej ostatnich 20 lat.. jakoś nie kojarzę afer gospodarczych związanych z chrześcijańską prawicą.. a z lewicą i owszem.. -
>MarcinK napisał
>>Bartek napisał
>>>MarcinK napisał
>>
>>>
>>>A może gdyby tak ludzie władzy postępowali zgodnie z
>>>katolicką moralnością nie mielibyśmy takiej dziury
>>>budżetowej i tyle złodziejstwa..
>>>
>>Musisz być człowiekiem mocnej wiary,jeśli wierzysz w
>>takie słowa; )
>>
>
>Tu nie chodzi o siłę wiary tylko o znajomość historii
>politycznej ostatnich 20 lat.. jakoś nie kojarzę afer
>gospodarczych związanych z chrześcijańską prawicą.. a z
>lewicą i owszem..
Widać nie mieli okazji zrobić wałka; )
Naprawde wierzysz,ze polityk chrześcijanin nie robi wałków??
Błagam!! -
MarcinK
>Bartek napisał
>Naprawde wierzysz,ze polityk chrześcijanin nie robi
>wałków??
>Błagam!!
Ponieważ to nie jest wątek religijny nie piszmy o tym w co wierzymy lub nie wierzymy tylko używajmy rzeczowych argumentów.. -
>Najdotkliwiej niszczy kraj, gospodarkę, budżet i
>obronność :D
Katolickie moralizatorstwo w polityce jeśli już coś niszczy to raczej wolność jednostki i zasadę światopoglądowej indyferencji państwa. Jak już wytykamy różne rzeczy, to precyzyjnie.
>A Ty tam Pawełku poprzypominaj sobie, co nam stara
>millerowska gwardia zafundowała.
Piotrusiu, co zafundowała to ja pamiętam. Nie zmienia to w niczym faktu, że obiektywnie rzecz badając ludzie tamtego SLD (w szczególności wymieni powyżej) byli bez porównania lepszym specjalistami niż ludzie dzisiejszego SLD, w którym nie znajdziesz nikogo kto wiedzą i praktyką mógłby się równać z takimi osobami jak Hausner czy Rosati...
>Rząd eseldowski z lat
>2001-2005 był najgorszym rządem, jaki dotąd mieliśmy.
Najgorszym, szczęśliwie krótkim to był rząd Oleksego, zaraz za nim zaś plasują się rządy PiSu. Osobiście rządy SLD (zwłaszcza pod przewodnictwem Belki) śmiało umiejscowiłbym na podium. Aczkolwiek w naszych warunkach nie jest to jakieś wielkie osiągnięcie... Tak czy inaczej nie o tym temat jest więc z mojej strony EOT.