-
Eli
-
>Profesor X napisał
> http://fronda.pl/news/czytaj/birma_...
>
>To co, oddajemy Generała?
Jak tylko wyzdrowieje:)
Niech się przysłuży innym. -
Artur
>Profesor X napisał
> http://fronda.pl/news/czytaj/birma_...
>
>To co, oddajemy Generała?
hehe, on jest wprawiony w strzelaniu do cywilów to i na Birmie sobie poradzi. -
Tamta babka z Birmy nie rozumie, że Jaruzelski usiadł do stołu rokowań bo nie miał wyjścia. On wszystko miał w rozsypce generałowie z Birmy ciągle są w lepszej sytuacji i nie muszą rokować.
Tak na marginesie wysłanie tam Jaruzelskiego może sprawić że Bronuś zacznie z dumą o nim mówić mój człowiek. -
-
No to co, kupujemy paczkę, znaczek i ślemy priorytetem dopóki chcą brać! Nawet możemy im dopłacić :)
Przeczytawszy tam, w pełni popieram juntę, czy co ta rządzi Birmą - lepiej tych opozycjonistów do wladzy nie dopuszczać :D -
Eli
Hmm... Ja mam mieszane uczucia co do tej hunty bo z jednej strony trzeba im przyznać, że:
- trzymają kraj w integralnej całości, a od swego powstania Myanmar stoi nad przepaścią etnicznego rozpadu
- utrzymują muzułmanów w ryzach (tępią terrorystów powiązanych z kartelami narkotykowymi no i nie dopuszczają do jakiś puczów mających na celu zaprowadzić szariat - widzieliśmy co się działo w takim Bombaju)
- mają poparcie przynajmniej 60%, co prawda w wyborach dostali 80% no ale zakładając, że mniejszości typu Karenowie są wycięci z wyborów, odjąć "cud nad urną" który na pewno tam towarzyszył wyborom, daje to jakieś z 60% z pewnością. Z resztą Azjaci mają do demokracji raczej awersję, więc wszystkie partie opozycyjne walczące z huntą Partia Demokratyczna i Zjednoczony Front Demokratyczny, raczej są organizacjami kadrowymi i małymi, bez większego poparcia.
- obecna hunta wojskowa w zasadzie odpowiadała za obalenie komunistycznej dyktatury rządzącej Myanmarem.
Niestety Birma tak jak za komunistów jest:
- państwem marginesu geopolitycznego
- państwem autarkicznym
- państwem zwalczającym miejscową religijność (strzelanie do mnichów, to tym nawet żołnierze Mao się brzydzili)
Than Shwe niestety nie jest azjatyckim Pinochetem. Nie jest nawet Czang kaj-szekiem czy Dengiem Xiaopingiem, co śmieszniejsze zamach stanu który wyniósł obecną władzę był spowodowany zniesmaczeniem demokratami którzy po obaleniu komuchów zaprowadzili na Myanmarze regularny burdel. Zamach był ku uciesze...ludności:) W ogóle jak poczytać historię Birmy to tam zamach na zamachu....Najpierw zamach przeciwko Brytyjczykom, potem przeciwko Japończykom, potem przeciwko tym którzy zrobili zamach przeciwko Japończykom ale zaprosili znowu Brytyjczyków, potem zamach przeciwko komunistom, potem zamach przeciwko tym którzy przeprowadzili zamach przeciwko komunistom...:) -
Adam
>Bartek napisał
>>Profesor X napisał
>> http://fronda.pl/news/czytaj/birma_...
>>to co, oddajemy Generała?
>Jak tylko wyzdrowieje:)
O to nie ma strachu, on chory jest tylko wtedy, kiedy trzeba stanąć na sali rozpraw i potencjalnie odpowiedzieć za swoje zbrodnie. Po stołek to jest zdrowy jak byk.
>Niech się przysłuży innym.
A pewnie że się przysłuży, mało kto ma większe doświadczenie w pacyfikowaniu tłumów ostrą amunicją. Duma rozpiera, nie ? :)
-
Znaleźli by się lepsi fachmani od strzelania do tłumy za to lepszego od niego w kwestii zapewnienia sobie to takich akcjach spokoju i nieponoszenia odpowiedzialności nie ma.
:} -
>Adam napisał
>>Bartek napisał
>>>Profesor X napisał
>>> http://fronda.pl/news/czytaj/birma_...
>>>to co, oddajemy Generała?
>
>>Jak tylko wyzdrowieje:)
>
>O to nie ma strachu, on chory jest tylko wtedy, kiedy trzeba
>stanąć na sali rozpraw i potencjalnie odpowiedzieć za
>swoje zbrodnie. Po stołek to jest zdrowy jak byk.
Po jaki znów stołek??
>
>>Niech się przysłuży innym.
>
>A pewnie że się przysłuży, mało kto ma większe
>doświadczenie w pacyfikowaniu tłumów ostrą amunicją.
>Duma rozpiera, nie ? :)
No ba!!!
-
bartkiller
>Bartek napisał
>Po jaki znów stołek??
Co się dziwisz ? :) Chyba nie zakładasz, że przeczytał ze zrozumieniem :D -
>bartkiller napisał
>>Bartek napisał
>>Po jaki znów stołek??
>
>Co się dziwisz ? :) Chyba nie zakładasz, że przeczytał
>ze zrozumieniem :D
A, faktycznie, nie przyjrzałem sie :D -
Adam
>bartkiller napisał
>>Bartek napisał
>>Po jaki znów stołek??
>
>Co się dziwisz ? :) Chyba nie zakładasz, że przeczytał
>ze zrozumieniem :D
Pisałem o posadzie Jaruzelskiego w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego gronowy inteligenciku, chociaż jego stała praca dla rządu Birmy jest niewykluczona. Tam czułby się jak za starych, dobrych lat, no chyba, że myślisz, że twój hero będzie dzielił się wiedzą z dobroci serca. Kult jednostki czy jak ? :) -
Adam, stanowczo protestuję, odpie-pie-pierdol się od pana generała!
Nie będzie jak za starych czasów, bo junta w Birmie jest zdaje się suwerenna - co to za przyjemność strzelać do cywilów bez lizania dupy komuchom w Moskwie, no zastanów się. -
bartkiller
>Adam napisał
>>bartkiller napisał
>>>Bartek napisał
>>>Po jaki znów stołek??
>>
>>Co się dziwisz ? :) Chyba nie zakładasz, że przeczytał
>>ze zrozumieniem :D
>
>Pisałem o posadzie Jaruzelskiego w Radzie Bezpieczeństwa
>Narodowego
Skoro czytałeś ze zrozumieniem, to jaki jest związek ? :)
> gronowy inteligenciku,
Czuję się zdruzgotany :)
>chociaż jego stała praca
>dla rządu Birmy jest niewykluczona.
Bardzo odkrywcza uwaga. Również nie wykluczałbym jego stałej pracy dla innych państw, czy też w roli ochroniarza, szatniarza lub wielu innych. Wydaje mi się, że Twojej stałej pracy dla rządu Birmy również nie należy wykluczać - nigdy nie wiadomo w końcu. "Byłbyś zdrowy" po dobrze płatny stołek ? Oczywiście - tylko by dzielić się Twoją szeroką wiedzą z dobroci serca :)
>Tam czułby się jak za
>starych, dobrych lat, no chyba, że myślisz, że twój hero
>będzie dzielił się wiedzą z dobroci serca. Kult
>jednostki czy jak ? :)
"mój hero" ? Jesteś chyba kolejnym nieudolnym gronowym telepatą, bo o jakieś wyjątkowo wysublimowane wnioskowanie, które gdzieś się załamało Cię nie podejrzewam :) -
Adam
Cóż za niespotykane poczucie humoru, prawie jak u Komorowskiego :) Załap to wreszcie że nie wychodzi ci bycie erudytą z wielkiego miasta, w twoim wypadku lepiej wyszedłbyś zachowując milczenie zamiast wyskakując z tekstami rodem z filmu o amerykańskich nieudacznikach na uczelni. Taka szczera uwaga, z dobroci serca :) -
bartkiller
>Adam napisał
>Załap to wreszcie że nie wychodzi ci
>bycie erudytą z wielkiego miasta,
Jakoś bardzo mnie to nie martwi, nie jest to mój cel :)
> w twoim wypadku lepiej
>wyszedłbyś zachowując milczenie zamiast wyskakując z
>tekstami rodem z filmu o amerykańskich nieudacznikach na
>uczelni.
Nie jest zbyt interesujące to co Ci się wydaje, że wyszłoby lepiej w moim wykonaniu. Natomiast bardzo interesujące jest, że tak się tym przejmujesz.
>Taka szczera uwaga, z dobroci serca :)
W to pierwsze nie wątpię. W ramach wdzięczności mam dla Ciebie równie szczerą uwagę: w Twoim wypadku lepiej wyszedłbyś zachowując milczenie, zamiast posiłkować się żałosnym chwytem erystycznym polegającym na kontemplowaniu autora wypowiedzi, zamiast wypowiedzi :-) -
>Adam napisał
>Cóż za niespotykane poczucie humoru, prawie jak u
>Komorowskiego :) Załap to wreszcie że nie wychodzi ci
>bycie erudytą z wielkiego miasta, w twoim wypadku lepiej
>wyszedłbyś zachowując milczenie zamiast wyskakując z
>tekstami rodem z filmu o amerykańskich nieudacznikach na
>uczelni. Taka szczera uwaga, z dobroci serca :)
A mnie tam się podobało :D