Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dream Factory

Prywatne ubezpieczenie nie jest jeszcze w Polsce zbyt popularne, więc firmy walczą o klientów. W sytuacji gdy wszyscy ludzie byli by zmuszeni (a właściwie rozsądek nakazuje) wykupić ubezpieczenie, to firma rozpatrywała by zgłoszenie klienta przez pryzmat częstotliwości jego wizyt w szpitalu. Jeśli ktoś często choruje, to będzie płacił więcej lub nie ubezpieczymy takiego człowieka. I tu jest właśnie przewaga obecnego systemu w którym wszyscy składają się na to, by każdy miał dostęp do lekarza, bez względu na swoje zarobki i stan zdrowia.
    Oczywiście obecny system nie jest zdrowy i trzeba się nim zająć, natomiast prywatyzacja całej służby zdrowia nie rozwiązuje problemu, a jedynie chowa go pod dywan.

Przypominam, że wszystkie systemy są dobre, ale wychodzą ze złego założenia: że człowiek jest dobry i nie będzie kombinował. Życie jednak pokazuje, że bez względu na to, czy człowiek jest zarządcą kołchozu, właścicielem prywatnej firmy, ministrem zdrowia czy operatorem wózka widłowego to chce jak najlepiej dla siebie i swojej rodziny, więc nie będzie się sugerował założeniami systemu tylko własnymi odczuciami które z natury są pokrętne i egoistyczne.

Ja jestem zwolennikiem rozwiązań z lewej strony z powodu braku wiary w ludzi. Łatwiej jest znaleźć kilkuset uczciwych, szczerych i mądrych ludzi niż zmienić kilka milionów cieląt.
  • Bartek

>Coś takiego jak służba zdrowia nie istnieje, założenie
    >"służby" oznacza automatycznie misjonarskie posłanie,
    >powołanie, a lecznictwo to biznes jak każdy inny. Po to
    >się lekarz szkoli aby zarabiać na wizytach chorego.
    "...chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia, narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i inne,.."
    Coś jednak z tej służby jest.
    Jak się przestanie przedsiębiorcy opłacać leczenie to zwinie w cholere interes i pacjentów zostawia poniekąd na lodzie. Takie prawo wolnego rynku. Skoro budkę z lodami mozna zamknąć to szpital też.
    >jestem ubezpieczony (80zł składka miesięczna) w prywatnej
    >lecznicy i w usługach mam wszystko łącznie z operacjami.
    >Minimalna składa to 40 zł a maksymalna to 120 zł (gdzie
    >można np: ciężarną narzeczoną posyłać do ginekologa).
    Daj znac na priv gdzie jest tak tanio,proszę :D
    Ja płace 75zł przez firmę i o hospitalizacji nie ma mowy.

| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)