Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>Adam napisał
    >Donald Tusk:
    >"Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten
    >wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i
    >nieuzasadnionych urojeń?

przyznaję

>Polskość to nienormalność –
    >takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością,
    >kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu.

nie przyznaję

> Polskość
    >wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech
    >dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki
    >brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać...

nie przyznaję

>Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski – tej ziemi
    >konkretnej, przegranej, brudnej i biednej.

nie przyznaję

>I dlatego tak
    >często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu.
    >Sama jest mitem."

przyznaję

>ani przejmowac władzy w Polsce :) Przyznajesz rację
    >człowiekowi tego pokroju, Giray?

masz już moją odpowiedź

podsumowując:

diagnoza bardzo trafna, wnioski już dużo mniej
  • Adam

>MarcinK napisał

>gdyby nie Twoje narzekanie na Pis "dobity przez PiS" to
    >normalnie Gita bym Ci dał..; (

Ja tam czuję się oszukany przez pisiorów, których prawicowość objawia się jedynie w swerze nadskakiwania Rydzykowi, udawania pobożności i wykorzystywaniu środowisk radiomaryjnych, które dawno zrezygnowały z uzytkowania własnego mózgu, na rzecz posłuszeństwa wielebnemu Dyrektorowi. W czasie gdy mieli całą realną władzę, jaką gwarantuje demokracja, nie zdziałali zupełnie nic, za wyjątkiem wtopienia kolejnych milionów złotych w Kościół, który pomimo że sam na siebie nie zarabia, to biedny nie jest i wnerwienia groźnych sąsiadów po obu stronach swoją beznadziejną dyplomacją.
  • Anonim

Kaczory weszly w polityke na pocz 1990 r i dalej uzywaja metod z tamtego okresu. Tyle tylko ze od tego czasu realia nieco sie zmienily.
    Ale od razu mowie ze ich polityka bywa niekiedy skuteczna, wiec nie mow hop...
  • Ajgor

Kornwalia to jeszcze miała jakieś tradycje państwowości, podobnie jak Krolestwo Nawarry, itp. Inna sprawa, że w Średniowieczu istniały tysiace ksiestewek w Europie.
    Mnie ciekawi dlaczego Skania (południe Szwecji) jest odrębnym państwem. To już szybciej Alandy by się odłączyły.
    A kantony szwajcarskie w ramach Rzeszy to skandal!
  • Anonim

nie wiesz? skania do pol 17 w nalezala do Danii
    zreszta Norwegia odłaczyła sie od Szwecji niewiele ponad 100 lat temu
  • Ajgor

nalażeła do danii, ale nie miała chyba żadnych tradycji odrębnej państwowosci (czy może się mylę?). chodziło mi o to, że nie słyszałem, żeby były tam jakiekolwiek tendencje separatystyczne, w przeciwieństwie do Alandów, którzy nie wiedzieć czemu, nalezą tu do Szwecji.
  • Anonim

cala skandynawia praktycznie to sie sklada z malych panstwewek ktore zostaly zjednoczone w sredniowieczu

zreszta ta mapka bardziej przedstawia polozenie narodowosci niz separatyzmy
  • Ajgor

o ile mozna to nazywać "państewkami". Szwedzi dość szybko ogarnęli tam hegemonię, szybko się zchrystianizowali (postać Chrystusa kojarzyła im się z Odynem :) i zaczęli chrystianizować Finów (którzy stawiali duzo większy opór).
    A jaka niby narodowość jest obecnie w Skanii? Bo Alandy mają duzą autonomie i nieraz myslą o usamodzielnieniu się. Poza tym są jedyną strefą w pełni wolnocłową w UE, ich wkład w import chińskich majtek itp jest niebagatelny; )
  • Ajgor

poza tym Alandy są formalnie częścia Finlandii, a nie Szwecji.
  • MarcinK

>Adam napisał

>Ja tam czuję się oszukany przez pisiorów, których
    >prawicowość objawia się jedynie w swerze nadskakiwania
    >Rydzykowi, udawania pobożności i wykorzystywaniu
    >środowisk radiomaryjnych, które dawno zrezygnowały z
    >uzytkowania własnego mózgu, na rzecz posłuszeństwa
    >wielebnemu Dyrektorowi. W czasie gdy mieli całą realną
    >władzę, jaką gwarantuje demokracja, nie zdziałali
    >zupełnie nic, za wyjątkiem wtopienia kolejnych milionów
    >złotych w Kościół, który pomimo że sam na siebie nie
    >zarabia, to biedny nie jest i wnerwienia groźnych
    >sąsiadów po obu stronach swoją beznadziejną dyplomacją.

Przesadzasz i to mocno po pierwsze Pis "wziął za pysk" większość złodziei po drugie uważam że dyplomacja PiS- u jest o niebo lepsza od PO sory ale kłanianie się w pas Rosjanom i Niemcom jeszcze jakoś nie przyniosło nam żadnych korzyści jak można np nazwać sukcesem rządu ugodę z eureko?
    Fakt Przewodniczącym parlamentu Europejskiego został polak ale co z tego jeśli nie broni on naszych interesów ?
  • Adam

>Ajgor napisał
    >o ile mozna to nazywać "państewkami". Szwedzi dość
    >szybko ogarnęli tam hegemonię, szybko się
    >zchrystianizowali (postać Chrystusa kojarzyła im się z
    >Odynem :) i zaczęli chrystianizować Finów (którzy
    >stawiali duzo większy opór).

Nie bardzo rozumiem, jak Jezus Chrystus, miłosierny pasterz dobrych owieczek, nadstawiający drugi policzek miałby kojarzyć się z bezwględnym bogiem wojny, wojowników i rzemiosła bitewnego. Z tego co wiem, niektórzy sądzą, że Skandynawowie widzieli podobieństwo w tym, że obaj zmarwtychwstali z wisielczej śmierci, ale jednak w zupełnie odmiennym celu. Zresztą, fakty mówią same za siebie, Skandynawia była najpóźniej schrystianizowanym regionem Europy, róznice pomiędzy Jezuchrystem a starym kultem były ogromne.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)