Polityka: Polska, Europa, Świat [2370]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MPJ 78

Trafiłem przypadkiem na tekst

"Dziś czytam (za pośrednictwem "ANGORY") w "The Times" (o sytuacji w Haiti): "Przerażeni Holendrzy porzucili swą misję bez sprawdzenia wielu budynków, w których uwięzieni są ludzie. Wystraszeni lekarze z Belgii porzucili pacjentów".

http://www.dziennik.krakow.pl/pl/po...

Tekst jest autorstwa JKM i są nim drobne błędy dotyczące Srebrenicy (stacjonował tam jeden a nie dwa bataliony Holendrów inna sprawa, że skapitulował po przybyciu dwóch ciężarówek z Serbami). Mam też problemy ze znalezieniem potwierdzenia treści tego art. w innych źródłach.

Niemniej jeśli to byłaby prawda to oznaczało by kolejną właśnie po Srebrenicy kompromitację Holendrów w sytuacjach kryzysowych. Co prawda może nie na skalę Srebrenicy gdzie holenderscy żołnierze chodzili w Serbami w patrolach i pomagali wyłapywać uciekinierów ale zawsze sprawa śmierdzi.

Wymusza to też postawienie pytania o to czy warto naśladować model wychowania bezstresowego itd, który produkuje tchórzy zawodzących w sytuacjach kryzysowych raz po raz?
  • Ritter von Nałęcz

Cholera, właśnie widząc tytuł miałem pisać o Srebrenicy :)

Cóż, ze względu na tamtejszy model wychowania są to ludzie niezdolni w większosci do działania w sytuacjach kryzysowych, samowola i rozpusta juz tak działa.
  • R.

Z tego co słyszałem od znajomych to policja, także bardziej przypomina hippisów, niż prewencję więc mamy najlepszy przykład tego, iż państwo liberalne niezbyt dobrze się sprawdza. Abstrahując od tematu to w Holandii nawet "neonaziści" jak nazwaliby ich spece z Wyborczej są bardzo specyficzni, gdyż jeden z zespołów tamtejszej sceny, grający na imprezach organizowanych przez Blood and Honour nagrał piosenkę z tekstem sugerującym, by odczepić się od zboczeńców :]
  • MPJ 78

Może opisanie innymi sformułowaniami ale znalazłem potwierdzenie

"Przerażeni holenderscy ratownicy nie dotarli do zawalonego budynku z uwięzionymi ludźmi, a lekarzom zdarza się uciekać od pacjentów.

Dziennikarz CNN Sanjay Gupta zobaczył przed zaimprowizowaną przychodnią belgijski zespół medyczny, który ewakuowano oenzetowskim autobusem. Podobno przepisy nie pozwalają na to, aby żołnierze ONZ zapewniali bezpieczeństwo lekarzom. Belgowie zabrali ze sobą sprzęt medyczny i lekarstwa, by nie wpadły w ręce złodziei.

Gupta, który jest z wykształcenia lekarzem, został na miejscu wraz z ekipą telewizyjną i kontrolował stan porzuconych pacjentów, z których część nadal była podłączona do kroplówek ..."

http://www.polskatimes.pl/fakty/pom...

• Piotr

A co do tego ma państwo liberalne? Klasycznym przykładem państwa liberalnego jest Anglia w XVIII wieku.

Taką mam prośbę aby nie powielać tego co lewacy robią z zawłaszczaniem języka nazywając państwo lewackie państwem liberalnym.

Państwo liberalne to państwo gdzie każdy ma równe prawa. Może każdy założyć firmę, przenosić się z miejsca na miejsce, pracować dla kogo chce itp. Państwo liberalne może występować zarówno wraz z zamordyzmem (Anglia w XVIII wieku), lub z względnie większą swobodą - jak USA z przełomu XIX i XX wieku.

Państwo lewackie to takie jakie opisujecie.

Zazwyczaj jednak państwo lewackie i liberalne stoi w sprzeczności. Holandii ze względu na jej socjalizm i ogromne dotacje dla banków (ING) moim zdaniem nie godzi się nazwać państwem liberalnym.
  • R.

Przypominam o systemach mieszanych w których gospodarczo może być socjalizm (to tylko kwestia nazewnictwa, bo po prostu niektórych ustrojów nie da się wprowadzić, tak samo jest właśnie z tym...), zaś w sferze społecznej panować może liberalizm. Zresztą przynajmniej jak dla mnie ma to drugorzędne znaczenie, bo nie interesuje mnie ani państwo "lewackie" ani "liberalne" (no może poza pewnymi akcentami socjalnymi i etatystycznymi).
  • MPJ 78

Anglia w XVIII to państwo gdzie każdy ma równe prawa to chyba żart. Mi się zdaje czy był to praktycznie do I Wojny Światowej kraj w którym słowo dżentelmena znaczyło więcej niż zeznania ludzi z poza sfer ustosunkowanych itd.

Holandia to kraj wedle zarówno europejskie jak i amerykańskiej nomenklatury liberalny obyczajowo w USA liberalny = tyle co lewicowy również gospodarczo.
  • :]

wracając do problemu zródlowego '' wychowania bezstresowego '' (które wskazał MPJ) to nie uważam ze jest to przyczyna całego zła. Prawdziwym zródłem wartosci w społeczeństwach zachodnio europejskich sa piosenki Betalsów lub M Jacksona;) systemy edukacji od dłuzszgo czasu przegrywaja z masowa kultura i jej lekko latwo i przyjemnie. Nieważne czy bedziesz bił dzieciaka czy dawał mu cukierki on i tak bedzie wierzył w to co w filmach ulubieni piosenkarze spiewają a zachowywał bedzie sie tak jak bochaterowie z ulubionych filmów
  • MPJ 78

Jeśli jest przysłowiowy kij i marchewka wie się, że aby coś osiągnąć trzeba się przyłożyć, że nie zawsze jest lekko łatwo i przyjemnie, że ponosi się konsekwencje własnych czynów.

Bezstresowe wychowanie powoduje że człowiek nie radzić sobie w sytuacjach kiedy nie idzie coś po jego myśli ucieka tak jak ci holenderscy ratownicy, czy belgijscy lekarze. Jakoś inne ekipy w tym nasza nie uciekały, tylko robiły swoje.
  • Anonim

najwiecej zalezy od umiejetnosci wychowujacego

zdarzenie opisane w tym artykule mozna tez wytłumaczyć odnoszac sie do posłuszeństwa i podpozadkowania regulamina BHP. jak wiadomo zachodni europejczycy uwielbiaja w tworzenia sobie nadmiernej regulacji przepisów zwiazanej z zamilowaniem do fanatycznygo przestrzegania ich. Pozatym jest chyba jakas genetyczna róznica miedzy nami a zachodnio europejczykami w podejściu do spoleczeństwa i prawa widoczna juz na poziomie dzieci co mi uswiadomila jedna dziewczyna po pedagogice która pracowała w przedszkolu w polsce i w angli i mocno podkreslała ze angielskie dzieci były natruralnie o wiele grzeczniejsze niz polskie mimo ze tam były bardziej surowe przepisy i prakltycznie nic im niemozna było zrobic dziecku bez zgody przełożonego po uzgodnieniu z regulaminem. Natomiast w polsce mimo duzej dowolnosci w wychowaniu, dzieci sa chałasliwe nieposłuszne i wogóle sie nie słuchaja
  • Ritter von Nałęcz

>Rycy napisał
    >Z tego co słyszałem od znajomych to policja, także
    >bardziej przypomina hippisów, niż prewencję więc mamy
    >najlepszy przykład tego, iż państwo liberalne niezbyt
    >dobrze się sprawdza. Abstrahując od tematu to w Holandii
    >nawet "neonaziści" jak nazwaliby ich spece z Wyborczej są
    >bardzo specyficzni, gdyż jeden z zespołów tamtejszej
    >sceny, grający na imprezach organizowanych przez Blood and
    >Honour nagrał piosenkę z tekstem sugerującym, by
    >odczepić się od zboczeńców :]

Holandia nie jest krajem liberalnym.
  • Ajgor

dla Rycego wszystko co na prawo od PRL jest liberalne; )
  • Ajgor

co do Holandii to cóż... Tam przecież wielu ludzi spierd... z tego kraju ze wzgledu na duzą ilość imigrantów (m.in. Leoś Beenhaker do Belgii).
    A jakiś czas temu czytałem, że jakiś tamtejszy biskup katolicki zaproponował, by w KK Boga nazywano... Allahem :>
  • cannabinol

przepraszam. ilu z wypowiadających się tu było choć przez jeden dzień w Holandii? bo skala bredni jaką tu czytam - z tym o hippisowskiej policji na czele - jest porażająca...
  • madzia

>cannabinol napisał
    >przepraszam. ilu z wypowiadających się tu było choć
    >przez jeden dzień w Holandii? bo skala bredni jaką tu
    >czytam - z tym o hippisowskiej policji na czele - jest
    >porażająca...

a czego sie spodziewales? :) oni opieraja sie na doniesieniach medialnych i tak buduja sobie obraz Europy Zachodniej i USA :]

>cannabinol napisał
    >przepraszam. ilu z wypowiadających się tu było choć
    >przez jeden dzień w Holandii? bo skala bredni jaką tu
    >czytam - z tym o hippisowskiej policji na czele - jest
    >porażająca...

no tak profesor hollandiologi sie znalazł, światowej sławy ekspert od wszystkiego co z tym krajem związane;) Każda opinie nie zgodną ze swoim zdaniem obala brzydkim słowem
  • madzia

no jesli mieszka w Holandii od jakiegos czasu na pewno jest bardziej wiarygodny od tych, ktorzy swoja jedyna wiedze o Holandii czerpia z Rzepy czy frondy, albo innych konserwatywnych zrodel.

tyle ile ja sie o UK naczytalam tez by nadawalo sie czasem na tytul: brednia roku.

praca w magazynie śrubek nie czyni z nikogo eksperta; )
  • madzia

>Łubudubudubu napisał
    >praca w magazynie śrubek nie czyni z nikogo eksperta; )

a skad wiesz co robi? poza tym, to nie temat o cannie, a wiedzy odnosnie takiej Holandii, wiec daruj sobie te personalne przytyki.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)