Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

PiS początkowo mnie rozbawił chcąc tworzyć znów IV RP, potem zniesmaczył chcąc dać prezydentowi niemal pełnię władzy a na koniec pan Kurski doprowadził mnie do wściekłości tymi oto słowami:
    http://www.tvn24.pl/-1,1638421,0,1,...
  • Anonim

Pan Kurski tym co mówi próbuje narzucić ludziom swoją ideę, twierdząc że chrześcijański system wartości to najlepsze co stworzył człowiek i się z trzeba z tym pogodzić. Nie mam nic przeciwko chrześcijaństwu, raczej przeciw ludziom którzy je reprezentują w zniekształconej formie. A potem się dziwią, że ludzie nie lubią 1.PiS-u i 2.Kościoła.
  • Piotr

Mnie religia nie interesuje, zaciekawił mnie tam pewien akcent liberalizacji gospodarczej - zniesienie korporacji (np prawniczych).

Niestety w pozostałych kwestiach tak jak dwóch moich przedmówców się nie zgadzam z treścią zaproponowaną w niej...
  • Anonim

"W imię Boga Wszechmogącego! My, Naród Polski, składając Bożej Opatrzności dziękczynienie za dar niepodległości, pomni naszych ponad tysiącletnich dziejów związanych z chrześcijaństwem…"

przecież to brzmi komicznie.
  • Ula

Kolejna próba wkupienia się w łaski św Rydzyka, który się obraża na PiS, a jak grają na jego modłę to mu przechodzi. PiS "pokojowy" nie był przekonywujący to teraz znowu stara się katoradykalizować. PiS mówi o wolność wyznania i o preambule nawiązującej do jedynego słusznego Boga i chrześcijańska, dobre sobie.

A nie łatwiej tak? W imię Jarosława Wszechmogącego. My prawi i sprawiedliwi obywatele IVRP składając Kaczej opatrzności dziękczynienie....
  • Anonim

nie demonizuj, troche przezylem pod rzadami Twojej ukochanej komuny, a kto ma to za soba temu zadna kaczka niestraszna
  • Ula

Czy gdzieś pisałam, że popieram system taki jak panował w PRL? To pomówienie. Dosrałeś się z czystej złośliwości, bo bardziej interesowało Cię doczepić się mojej osoby niż odnieść się do tematu.
    Jak nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia, to nie udzielaj się zabieraj łopatki i wiaderka do swojej piaskownicy i pisz sobie w swoim wątku o bombowcach i i innych artyleriach.
  • Anonim

musisz na wszystko w kategoriach czarno-bialych patrzec? ze kaczki sa jakie sa to wcale nie oznacza ze zlodzieje z SLD sa przez to lepsi
  • Ula

Gdzieś tutaj pisałam o SLD? Pomysł konstytucji PiS kretyński, więc nie zmieniaj obsesyjnie wątku, bo widzę że masz jakieś problemy ze sobą.
  • Anonim

bo oceniasz to wszysko ze swojego mocno subiektywnego punktu widzenia
    pierdzenie o konstytucji zaczelo PO, wiec PiS musial tez swoje odpiardnąc, znajac zycie wszystko zostanie po staremu
  • Ula

Tak, bo mam prawo wyrazić swoją subiektywną ocenę, jak każdy inny. Dlatego skomentowałam ten wątek. Z resztą Twojej wypowiedzi się zgadzam. Nie uważam, żeby zmiana konstytucji była istotnym problemem, bo jest to zwykłe PRowskie prześciganie się w pomysłach PO i PiS kto ma lepszą koncepcję przed wyborami.
    Zaznaczam, że wątek odnosi się do projektu PiS a nie jako takiego pomysłu zmiany konstytucji
  • Anonim

obecna konstytucja mimo slusznie wytykanych mankamentow jest stanem pewnej rownowagi, zmienic ktora moglaby dopiero radykalna zmiana sil w parlamencie, a na co sie raczej nie zanosi. Zreszta to co dzis niektorym partiom w konstytucji przeszkadza, po wyborach moze okazac sie calkiem przydatne, a przypominam ze prezydenta tez wybieramy i to za 10 msc
    Inna sprawa to tak a propos - stanowisko prezydenta jest synekura dla ktoregos z politykow nie zas urzedem majacym na celu dobro kraju. I mysle ze poki sie to nie zmieni dalej beda co jakis czas przepychanki odnosnie uprawnien i kompetencji prezydenta
  • Ritter von Nałęcz

>Tajfun napisał
    >"W imię Boga Wszechmogącego! My, Naród Polski,
    >składając Bożej Opatrzności dziękczynienie za dar
    >niepodległości, pomni naszych ponad tysiącletnich
    >dziejów związanych z chrześcijaństwem…"
    >
    >przecież to brzmi komicznie.

Cholera, pierwszy raz się z tobą zgadzam.

Co do samego projektu konstytucji - podoba mi się model prezydencki, czy też półprezydencki optowany przez PiS. Zniesienie korporacji - czemu nie. Ale kontrola prezydenta nad radą sądownictwa? Przegięcie.

A w preambule powinno być zarówno odniesienie do korzeni chrześcijańskich jak i słowiańskich.
  • Ritter von Nałęcz

>Eshaya napisała:
    >Czy gdzieś pisałam, że popieram system taki jak panował
    >w PRL?
    Skąd, ale założę sie o każde pieniądze, że byłabyś wówczas w partii.

>To pomówienie. Dosrałeś się z czystej
    >złośliwości, bo bardziej interesowało Cię doczepić
    >się mojej osoby niż odnieść się do tematu.
    Ty robisz tak samo i bezczelnie nie odpisujesz, gdy ktosżąda od Ciebie wyjaśnień.

>Jak nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia, to nie
    >udzielaj się zabieraj łopatki i wiaderka do swojej
    >piaskownicy i pisz sobie w swoim wątku o bombowcach i i
    >innych artyleriach.
    Ale co sie bulwersujesz? Ty mnie chyba ze dwa raz o jakieś idiotyzmu pomówiłaś, odniosłem si do tego i żądałem wyjaśnień, Ty to olałaś. Jesteś tu ostatnią osobą smiącą kogoś pouczać w tej materii.
  • Ritter von Nałęcz

>Eshaya napisała:
    >Gdzieś tutaj pisałam o SLD? Pomysł konstytucji PiS
    >kretyński, więc nie zmieniaj obsesyjnie wątku, bo widzę
    >że masz jakieś problemy ze sobą.

kretyński? Wiele całkiem niezłych rozwiązań, choc też sporo wad.
    Ale co niektórzy są na tyle ograniczeni, że odrzucą wszystko - bo spod sztandaru PiS Stara polska tradycja polityczna, jeszcze z XVIw., jak widac, dotyka nawet internacjonalistów.
  • Anonim

>Galeazzo napisał
    >>Eshaya napisała:
    >>Czy gdzieś pisałam, że popieram system taki jak
    >panował
    >>w PRL?

>Skąd, ale założę sie o każde pieniądze, że byłabyś
    >wówczas w partii.

nie przesadzaj, Eshaya z racji młodzieńczej przekory byłaby wowczas w jakimś kółku różancowym; D
  • Ula

Ano już to kółka wokalnego Haliny Babkowski w ramach przekory wobec wszystkiego http://w572.wrzuta.pl/audio/54cnRM4...
  • Anonim

No i to jest właśnie nieustanny problem PiSu.

Osobiście co do zasady polityki historycznej, tj. jednoznacznej opinii okresu PRL jestem zgodny. Problem jednak w postaci tak wulgarnie artykułowanych przekazów społecznych i ustanawiania na zasadzie przekory wobec PO pewnych przekazów, w tym przypadku konstytucji. Właśnie takimi posunięciami i amatorszczyzną PiS się kompromituje. Po pierwsze - preambuła i słowa Kurskiego. Jestem katolikiem ale dopuszczam fakt, że nie wszyscy muszą się w tym kraju odnosić do Boga! Po drugie - model systemu prezydenckiego z tak wielkimi uprawnieniami jest po prostu najzwyczajniej w świecie niebezpieczny. Niestety nie ufam na tyle Polakom, by pozwolić im na takie wybory. Nie mam żadnej pewności, że prezydentem nie zostanie Lepper, skoro był już wicepremierem. Nikomu na tyle nie ufam. Jest to tylko o krok od rządów sanacyjnych. Piłsudski nie jest właściwym rozwiązaniem w systemie politycznym XXI w.

Osobiście jest zwolennikiem systemu gabinetowo - parlamentowego. Co prawda rozmywa odpowiedzialność, ale ma jeden atut - zawsze wymaga określonej siły politycznej do realizacji określonych zamierzeń i nie pozwoli na skupienie realnej władzy w jednym ręku.

• madzia

>Galeazzo napisał
    >>Eshaya napisała:
    >>Gdzieś tutaj pisałam o SLD? Pomysł konstytucji PiS
    >>kretyński, więc nie zmieniaj obsesyjnie wątku, bo
    >widzę
    >>że masz jakieś problemy ze sobą.
    >
    >kretyński? Wiele całkiem niezłych rozwiązań, choc też
    >sporo wad.
    >Ale co niektórzy są na tyle ograniczeni, że odrzucą
    >wszystko - bo spod sztandaru PiS Stara polska tradycja
    >polityczna, jeszcze z XVIw., jak widac, dotyka nawet
    >internacjonalistów.

przepraszam, ale jak słucham Kurskiego i jego jedynie słusznej wiary i moralności nie mam ochoty czytać dalej, a jak widzę, że tylko model chrześcijański może zapewnić najlepsze równouprawnienie to nie wiem czy się śmiać kpiarsko czy lekceważąco.

można PO zarzucać wiele, ale jestem im ogromnie wdzięczna, że nie próbują mi wmawiać, że ich moralność jest jedyna właściwą. a przecież są konseerwatystami.
  • Anonim

widze ze tzw "frakcja drobiowa" nie jest tu zbyt popularna; )
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)