- 1
- 2
-
Anonim
http://wiadomosci.onet.pl/2085596,1...
Jak dla mnie to ten Kaliningrad powinien być częścią jakiegoś kraju europejskiego, nie wiem, Polski, Litwy, Niemiec, bez różnicy. Bo jako rosyjska własność to takie ni z dupy ni z pietruchy, otoczone przez UE, ci ludzie sami nie wiedzą czy są bardziej Rosjanami czy zachodnimi Europejczykami. Pod rządami Rosji Kaliningrad ni cholery nie ma szans na rozwój. -
YT
>Iselor napisał
>Jak dla mnie to ten Kaliningrad powinien być częścią
>jakiegoś kraju europejskiego, nie wiem, Polski, Litwy,
>Niemiec, bez różnicy. Bo jako rosyjska własność to
>takie ni z dupy ni z pietruchy, otoczone przez UE, ci ludzie
>sami nie wiedzą czy są bardziej Rosjanami czy zachodnimi
>Europejczykami. Pod rządami Rosji Kaliningrad ni cholery
>nie ma szans na rozwój.
Niemiec? Chyba żartujesz. Już lepiej, by pozostał w Rosji - powrót Ostpreussen do Vaterlandu to dla Polski najgorsza opcja. Osobiście uważam, że powinien być podzielony między Polskę i Litwę, przy czym większość powinna przypaść nam - w czasie wojny mówiło się, że Polska powinna otrzymać rekompensatę za Kresy w proporcji 1:1. Przyznanie nam Królewca mogłoby dopełnić sprawiedliwości dziejowej. Ruscy trzymają się tej enklawy z powodów prestiżowych - chcą mieć coś po upadłym imperium Hitlera.
Nawiasem mówiąc, mało osób wie, ale po upadku ZSRS przeprowadzono tam referendum w sprawie nazwy miasta. Miał być Kantograd, na cześć słynnego filozofa, który tam mieszkał. Swołocz wybrała jednak prymitywnego bolszewika - bo swój. Żenada... -
Niewidzialna Ręka Rynku
Tam jest największa na Bałtyku baza morska oraz chyba największa w tej części Europy baza wojsk lądowych. Ruscy się nie pozbędą Kaliningradu bez względu na dywagacje Onetu. -
Nie warto tego w ogóle ruszać. Niech Ruscy trzymają tam swoje rdzewiejące okręty i niech opowiadają bajki o tym jakie tam rakiety rozmieszczą.Takie otworzenie Królewca opłaca się tylko im bo teraz to terytorium będące dziurą ssącą kasę. Jak zacznie on na siebie zarabiać a wtedy wizja wzmocnienia siły jego garnizonu i modernizacji sprzętu stanie się realna.
Bez cofnięcia wszystkich embarg jakie na nas nałożyli i przestania rżnięcia głupa z certyfikatami weterynariami nie powinniśmy nawet siadać z nimi do rozmów o czymkolwiek w kwestii Królewca. Niech się tam we własnym smrodzie kiszą po co nam problemy. -
-
Anonim
tak a propos to poczytajdzie o dziejach Królewca w czasie wojny 13-letniej; ) -
Piotr
Kilka dni temu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomo...
Teraz chcą likwidować FSB i wyrazić akces do UE i NATO:
A jeszcze to:
W Rosji nic nie dzieje się "bez przyczyny", a tu dość dużo się dzieje i to w ciągu tygodnia... -
LUPUS ツ
hmm... może chcą się zwrócić ku zachodowi co jak co to Rosja chyba nie będzie w UE ale może być czymś jak USA dla UE a NATO to pakt wojskowy Rosja mogła by do niego pasować w końcu ruscy jak nikt inny są podobni cywilizacyjnie do zachodu... -
Anonim
Rosja ma do wyboru UE lub Chiny.
Jezeli zas chodzi o podobienstwa to kulturalnie (mam na mysli wyzsze formy kultury) Rosja jest jak najbardziej krajem europejskim, jezeli zas chodzi o rozwiazania ustrojowe i funkcjonowanie panstwa to daleko jej do tej europy. Rzecz w tym ze musza wybierac miecdzy UE a Chinami i najwyrazniej dopiero sie ockneli jak wiele im do standardow europejskich brakuje.
Ale to tez oznacza i przewartosciowanie spojerzenia na historie, zwlaszcze te ostatnia -
:]
dla kalingradu jest kilka mozliwych scenariuszy
1. pozostanie takim samym jak dzis rdzewiejacym zadupiem
2. ruscy urządzą tam mały honkong wzglednie autonomiczną strefe wolnocłowa bez podatków z duża liczba kasyn i burdeli
3. zrobi sie Izrael bis dla uciekających z obecnego państw izraelskiego na bliskim wschodzie
4. wszyscy kalingrad oleją i umrze on smiercią własną na HIV, niz demograficzny i emigracje, co znaczy bedzie tam duzy naturalny las i moczary dla żubrów, bobrów, pluskiew;)
ja podejzewam ze najprawdopodobniejsze jest rozwiazanie nr. 2 bo w rosji i europie jest wielu ktorym taki mały bezpodatkowy raj ala dubaj sie przyda -
LUPUS ツ
jak dla mnie to 2 ale z podatkami ale niskimi w przeciwnym wypadku ten region był by mocno izolowany przynależność do stref wolnego handlu wiąże się z pewnymi restrykcjami nie można należeć i np. być rajem podatkowym jak inni nie są a nie wyobrażam sobie ze ten obwód gospodarczo się nie zintegruje z UE...
no jest jeszcze opcja ze ogłoszą secesje to był by hard core ciekawe co by wtedy zrobiła wesoła gromadka w Moskwie... -
Anonim
>:] napisał
>dla kalingradu jest kilka mozliwych scenariuszy
>1. pozostanie takim samym jak dzis rdzewiejacym zadupiem
>2. ruscy urządzą tam mały honkong wzglednie autonomiczną
>strefe wolnocłowa bez podatków z duża liczba kasyn i
>burdeli
>3. zrobi sie Izrael bis dla uciekających z obecnego państw
>izraelskiego na bliskim wschodzie
>4. wszyscy kalingrad oleją i umrze on smiercią własną
>na HIV, niz demograficzny i emigracje, co znaczy bedzie tam
>duzy naturalny las i moczary dla żubrów, bobrów,
>pluskiew;)
>
>ja podejzewam ze najprawdopodobniejsze jest rozwiazanie nr.
>2 bo w rosji i europie jest wielu ktorym taki mały
>bezpodatkowy raj ala dubaj sie przyda
a mi cos sie wydaje ze powstanie z tego terytorium UE, nie nalezace do zadnego z panstw -
Anonim
>LUPUS ツ napisał
>jak dla mnie to 2 ale z podatkami ale niskimi w przeciwnym
>wypadku ten region był by mocno izolowany przynależność
>do stref wolnego handlu wiąże się z pewnymi restrykcjami
>nie można należeć i np. być rajem podatkowym jak inni
>nie są a nie wyobrażam sobie ze ten obwód gospodarczo
>się nie zintegruje z UE...
>
>no jest jeszcze opcja ze ogłoszą secesje to był by hard
>core ciekawe co by wtedy zrobiła wesoła gromadka w
>Moskwie...
wojna secesyjna; D -
wojna o niepodległość mogła by byc tylko wtedy gdyby mieszkańcy kalingradu posiadali odmienna kulture i tozsamosc niz pozostali mieszkańcy rosji Tak nie jest!!! w kalingradzie mieszkaja rosjanie i za takowych sie uważaja co najwyzej bedą chcieli autonomi jednak na niepodległosc sie nie zapowiada. Pozatym tam mieszka około 400tys ludzi to za mało by utworzyc państwo. -
Anonim
przeciez poludnie i polnoc USA mialy moze nie identyczna ale bardzo podobna kulture
i doszlo do wojny
jezeli bedzie motyw bedzie i niepodleglosc -
LUPUS ツ
hmm... wojna jest chyba mało prawdopodobna ale jak by wybuchła była by bardzo ciekawa ruscy nie mogli by pokonać mieszkańców w sposób podobny jak to było w Czeczenii środek europy wkońcu no i Kaliningrad jest dla rosji wyspą a 2 z 3 wybrzeży tej wyspy to bardzo wysokie klify do których żaden ruski statek nie przycumuje.... wydaje mi się że w Czeczenii czy Abchazji jest podobna albo mniejsza liczba mieszkańców niż 400 tys -
Wygląda na to że Miedwiediew chce się usamodzielnić o skali jego głupoty świadczy moment który wybrał. Bez wątpienia w chwili kiedy jeszcze Europa nie wyszła z kryzysu a Rosja coraz mocniej odczuwa jego skutki odpychanie od władzy Putina którego Rosjanie traktują jako zbawcę który zrobił porządek to samobójstwo.
-
Anonim
ale zauwaz ze te demonstacje to przeciw premierowi a nie prezydentowi byly. -
>Giray napisał
>przeciez poludnie i polnoc USA mialy moze nie identyczna ale
>bardzo podobna kulture
>i doszlo do wojny
>jezeli bedzie motyw bedzie i niepodleglosc
twoje porównanie jest troche nieracjonalne jezeli juz cos przyrównywac do stanów na poziomie porównania kalingradu do rosji to sa to hawaje. Małe daleko i są bazą militarną tak samo jak kalingrad dla rosji -
>MPJ 78 napisał
>Wygląda na to że Miedwiediew chce się usamodzielnić o
>skali jego głupoty świadczy moment który wybrał. Bez
>wątpienia w chwili kiedy jeszcze Europa nie wyszła z
>kryzysu a Rosja coraz mocniej odczuwa jego skutki odpychanie
>od władzy Putina którego Rosjanie traktują jako zbawcę
>który zrobił porządek to samobójstwo.
mi to raczej wyglada na działania PR skierowane do uni europesjkiej stanów zjednoczonych. W najbliższym czasie szykują sie polityczno gospodarcze zmiany w realcji stanów i UE do reszty swiata na skutek kryzysu gospodarczego. Ostatnim tego przejawem jest sztucznie generowany konflikt USA chiny ( google , sprzedarz broni, dalej lama) widocznie amerykanie jak zawsze gdy mieli wewnetrzne problemy zamykali sie w sobie i zaczynali miec w ... reszte świata. Problem dzis jest taki ze bez amerykańskiej gospodarki technologi kapitału reszta swiata ma problemy. Ruscy poprostu nie chca sie znaleśc w towazystwie z tymi przed którymi stany zamkna swa gospodarke technologie kapitał -
Świat się przez ostatnie 30 lat mocno zmienił stany znacznie osłabły, są zadłużone po uszy, ich gospodarka słabnie. Nie mogą się zamknąć bo to oznaczałoby dla nich katastrofę, bez cudzoziemców ich nauka leży i kwiczy, bez Chińczyków którzy kupią ich obligacje są bankrutami.
Ostatnie zagrania w Rosji jeśli są skierowane do UE itd to raczej szukanie przez Miedwiediewa wsparcia zagranicznego dzięki któremu będzie on mógł się usamodzielnić od Putina.
- 1
- 2