-
Anonim
Babka od pewnego przedmiotu o nazwie Wykład monograficzny - "Człowiek i sacrum" w ramach zaliczenia każe na zaliczenie napisać esej związany z domem...."Domem" w różnym sensie:-/ Niekoniecznie chata z drewna jako nasz dom:P Zupełnie nie mam pomysłu ale może napiszę tekst o Europie jako o domu europejczyków? No wiecie, te wszystkie tradycje chrześcijańskie, greckie, arabofobia.....Macie jakieś wskazówki? Przydatne teksty ? Pomocy....:( -
rez
-
A ja uważam to za puste hasło. Nie czuję się jakoś zsolidaryzowany z Francuzem czy Hiszpanem i Europy szczerze nie cierpię.
-
Anonim
-
-
-
To napisz o tym że problemem współczesnej Europy jest to że jej mieszkańcy czują się lokatorami a nie jej właścicielami, napisz o tym że to co tworzyło wspólnoty posypało się.
Teoretycznie buduje się jedną Europę ale kaganiec politpoprawności tworzy coś sztucznego coś na pograniczu wioski potiomkinowskiej. Goni się iluzję a prawdziwe problemy leżą odłogiem, w domu brak dzieci, za to opowiada się że palenie w piecach jest zabójcze dla przyrody, w domu są nielegalni lokatorzy i panoszą się po strychu czy piwnicach ale nikt nie ma odwagi coś z tym zrobić, Teoretycznie Dom ma wybranych szefów wspólnoty ale jak ktoś chce coś załatwić to idzie do cioci Frani albo Gerty.
itd -
>Galeazzo napisał
>>Iselor napisał
>>Ja Europę lubię.
>Ja darzę ją nieposkromioną odrazą.
ale caly kontynent czy tylko UE?
ja osobiscie abstrachujac od polityki jakos siebie nie wyobrazam na innym kontynencie... -
Anonim
>madzia napisała:
>>Galeazzo napisał
>>>Iselor napisał
>>>Ja Europę lubię.
>>Ja darzę ją nieposkromioną odrazą.
>
>ale caly kontynent czy tylko UE?
>ja osobiscie abstrachujac od polityki jakos siebie nie
>wyobrazam na innym kontynencie...
Ani ja - co prawda poza Polską biorę pod uwagę tylko Węgry, Rosję, Litwę, Szwecję, Norwegię, Danię, Finlandię, Wyspy Owcze, Wyspy Alandzkie i Islandię, ale to wszystko Europa:)
-
Anonim
>MPJ 78 napisał
>To napisz o tym że problemem współczesnej Europy jest to
>że jej mieszkańcy czują się lokatorami a nie jej
>właścicielami, napisz o tym że to co tworzyło wspólnoty
>posypało się.
>Teoretycznie buduje się jedną Europę ale kaganiec
>politpoprawności tworzy coś sztucznego coś na pograniczu
>wioski potiomkinowskiej. Goni się iluzję a prawdziwe
>problemy leżą odłogiem, w domu brak dzieci, za to
>opowiada się że palenie w piecach jest zabójcze dla
>przyrody, w domu są nielegalni lokatorzy i panoszą się po
>strychu czy piwnicach ale nikt nie ma odwagi coś z tym
>zrobić, Teoretycznie Dom ma wybranych szefów wspólnoty
>ale jak ktoś chce coś załatwić to idzie do cioci Frani
>albo Gerty.
>itd
Dzięki za podpowiedź:) Akurat w kwestii arabów, pedałów itp. mamy podobne zdanie:D Ale ja lubię Chińczyków, Japończyków i Hindusów ale to pominę że ich lubię (nic o nich nie bede pisał):P -
>madzia napisała:
>>Galeazzo napisał
>>>Iselor napisał
>>>Ja Europę lubię.
>
>ale caly kontynent czy tylko UE?
Oba twory. Szanuję dorobek Europy, ale to, czym jest dzisiaj, co wyczynia i dokąd zmierza - takze przez Unię budzi moje zgorszenie.
>ja osobiscie abstrachujac od polityki jakos siebie nie
>wyobrazam na innym kontynencie...
A ja tak :) Chciałbym bardzo pojechać do jakiegoś kraju Ameryki Płd., jeszcze parędziesiąt lat temu RPA też byłoby fajne.
Ale myśl idei "Sybirskoje strielcy nie sdajutsa", zatonę pewnie razem z tą brudną łajbą. -
Wiadomo kto lubi się bombowo rozerwać wiadomo kto lubi przepalić samochodami na przedmieściach.
;)
-
Piotr
Może napisz o "budowie domu - Europy".
Najpierw idea - po zniszczeniach wojny głównie Chadecy ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Konrad... i http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert... - ciekawostka - ma zostać błogosławionym), oraz liberałowie proponujący dążenie do wspólnego rynku i zniesienia ceł http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_M... proponowali utworzenie federacji.
Później możesz napisać o strajkach studenckich w Francji z '68 które zmieniły późniejsze postrzeganie i oczekiwania względem przyszłej federacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Maj_19... na rzecz UE takiej jaką znamy dziś.
Później możesz dodać, że do tego domu o fundamentach Chadecko-liberalnych, ścianach zbudowanych przez strajki studentów francuskich, została dobudowana przybudówka w postaci przyłączenia po kolei Irlandii, Hiszpanii, Portugalii, czy w końcu Polski i innych państw.
Na koniec pracy możesz zastanawiać się, czy lepsze jest przebudowywanie takiego domu (traktat Lizboński), czy lepsze jest zbudowanie go od nowa (konstytucja Europejska). -
YT
>Galeazzo napisał
>>Iselor napisał
>>Ja Europę lubię.
>Ja darzę ją nieposkromioną odrazą.
To źle. Idea Europy została zawłaszczona przez środowisko lewicowe i demokratyczne, ale to nie oznacza, że należy ją całkowicie odrzucać. Prawica miast bawić się w idiotyczne nacjonalizmy powinna zjednoczyć się ponad podziałami i zbudować alternatywną dla Unii wspólnotę opartą na prawdziwie europejskich wartościach, tak jak to starał się uczynić Otto III. Mi się marzy Europa dumna ze swojej spuścizny, a jednocześnie wolna od wypaczeń XX-wiecznych eksperymentów gospodarczych i społeczno-obyczajowych. -
:]
europa powinna przyjąć model konfederacyjny bez tej sztucznej unijności modelu federacji -
YT
>:| napisał
>europa powinna przyjąć model konfederacyjny bez tej
>sztucznej unijności modelu federacji
Ustrój to rzecz do dyskusji, najważniejsza jest baza ideowa. Może nadejdą wreszcie czasy, gdy to lewicowcy będą krzyczeć, że chcą emigrować do Ekwadoru... -
ok, a jaka baza ideowa?
teraz z Twoich postow mozna wysnuc, ze stoi za tym Twoja msciwosc. gdzie Twoj liberalizm? jesli Wam nie pasuje ograniczanie wolnosci przez lewice to czemu chcecie sie stac Pinochetem bis? pieprzeni zamordysci! -
>Raf napisał
>>:| napisał
>>europa powinna przyjąć model konfederacyjny bez tej
>>sztucznej unijności modelu federacji
>
>Ustrój to rzecz do dyskusji, najważniejsza jest baza
>ideowa. Może nadejdą wreszcie czasy, gdy to lewicowcy
>będą krzyczeć, że chcą emigrować do Ekwadoru...
konfederacyjnosc pozwoliła by uniknąć albo przynajmniej zmniejszyc konjflikty ideowe bo konfederacja z założenia zakłada że państwa w niej uczestniczace same decyduja o zrzeczeniu sie swoich praw na rzecz całości a nie tak jak jest w federacyjnym modelu że to federacja narzuca to z czego państwa muszą ustapic -
Piotr
>Raf napisał
>>Galeazzo napisał
>>>Iselor napisał
>>>Ja Europę lubię.
>
>To źle. Idea Europy została zawłaszczona przez
>środowisko lewicowe i demokratyczne, ale to nie oznacza,
>że należy ją całkowicie odrzucać. Prawica miast bawić
>się w idiotyczne nacjonalizmy powinna zjednoczyć się
>ponad podziałami i zbudować alternatywną dla Unii
>wspólnotę opartą na prawdziwie europejskich wartościach,
>tak jak to starał się uczynić Otto III. Mi się marzy
>Europa dumna ze swojej spuścizny, a jednocześnie wolna od
>wypaczeń XX-wiecznych eksperymentów gospodarczych i
>społeczno-obyczajowych.
Poczytaj o początkach UE - to co opisujesz to jest właśnie wizja Schumana i Adenauera
>.Prawica miast bawić
>się w idiotyczne nacjonalizmy powinna zjednoczyć się
>ponad podziałami i zbudować alternatywną dla Unii
Moim zdaniem bzdura. Nie powinno się budować alternatywy dla UE, ale odzyskać to co prawica zbudowała. Bo to nie lewica zbudowała UE, ale ją zawłaszczyła. Zbudowała ją prawica europejska. -
Piotr
Dodatkowo też jestem za konfederacją - bo inaczej państwa przeżarte korupcją i coraz bardziej pro-rosyjskie staną się końmi trojańskimi (Rumunia + Bułgaria). Musi być też możliwość oprócz dobrowolnego wyjścia możliwość wyrzucenia państwa które przestaje spełniać normy UE. -
>Piotr napisał
>Dodatkowo też jestem za konfederacją - bo inaczej państwa
>przeżarte korupcją i coraz bardziej pro-rosyjskie staną
>się końmi trojańskimi (Rumunia + Bułgaria). Musi być
>też możliwość oprócz dobrowolnego wyjścia możliwość
>wyrzucenia państwa które przestaje spełniać normy UE.
ja mówiac o konfederacyjnosci miałem na mysli właczenie w obręb działania federacji/konfederacji europy wiekszą ilość państw takich jak norwegia/szwajcaria/ukraina/tu rcja/rosja/armenia/gruzja poprostu tym państwa nie trzeba byłoby dawać pełni praw/ nimusiałby uczestniczyc we wszytkich programach bo by nie istniało pełne członkowstwo np.turcja i rosja była by poza strefa szengen