-
:]
http://www.urbanity.pl/wiadomosc573...
popieracie tą inicjatywe?
Bo moim osobistym zdaniem było by to porównywalne do zburzenia przez egipcjan piramid bo przeciez dla nie których moga być symbolem ucisku dyktatorskiej władzy faraonów;)
-
Prawdziwą wielkość poznaje się po tym co się zbudowało. Zburzenie Pałacu Kultury który obecnie jest najszerzej kojarzonym symbolem Warszawy byłoby żenującym spektaklem w wykonaniu głupków.
Pomysł zburzenia tego budynku świadczy tylko o tym że od 1989 nie zbudowaliśmy niczego co może być wizytówką Warszawy za to powstało masę plastikowych centrów handlowych. -
Termit
Zburzyć wpizdu! ale nie dlatego że jest symbolem ucisku czy jaki inny farmazon, Poprostu planiści centralnej wawy dali dupy na całej linii! te wszsytkie biurowce w bezposrednim sąsiedztwie pasują tam jak pięść do oka, albo utrzymuje sie jakis spójny wygląd albo dupa.
Pałac tam nie pasuje, ale ja jako nie warszawiak nie mam nic do gadania, nie podoba mi sie jako centrum stolicy mojego państwa. -
Artur
Pod względem prawnym pałac jest zabytkiem i cała akcja nie ma dużych szans powodzenia.
Sama idea słuszna ale jak wszystko w Polsce o wiele lat spóźnona. Ten architektoniczny koszmar jest już wizytówką Warszawy i wpisał się na dobre w krajobraz miasta.
Zresztą pojawia się problem co zrobić z kinem ('kinoteka' jest naprawdę spoko), muzeum, teatrem wyższą uczelnią, licznymi klubami co tam się mieszczą. To late Radek. -
-
ten budynek nie jest zbyt piękny jednak w porównaniu do powszechnych w warszawie brudnych klocków można powiedzieć że ma jakiś styl mimo ze jest on nieco wiejski i mroczny
pozatym w nocy on świeci i z daleka wygląda nawet dobrze;) jego otoczenie moznaby zagospodarowac -
крудж
Uważam, ze pałac to cześc historii warszawy moze to historia malo przyjemna, ale jednak nasza. Myśle, ze potrzebna jest debata, ale nie nad tym czy zburzyć Pałac Kultury ale co zrobic by lepiej sie kojarzył, jak go wpleść miedzy inne zabudowania by było wszystko spójne itd.
Moim osobistym marzeniem jest pomalowanie PKiN na jakis ładny kolor, nie wiem zielony, żółty, fioletowy do wyboru, a pomysł zrodził się jak zobaczylem iluminacje przygotowana przez garniera, kieyd pałac przybrał własnie takie barwy. Wiem, że pomysł nie wszystkim sie spodoba, ale pomarzyc zawsze można.; ) -
> крудж napisał
>Moim osobistym marzeniem jest pomalowanie PKiN na jakis
>ładny kolor, nie wiem zielony, żółty, fioletowy do
>wyboru, a pomysł zrodził się jak zobaczylem iluminacje
>przygotowana przez garniera, kieyd pałac przybrał własnie
>takie barwy. Wiem, że pomysł nie wszystkim sie spodoba,
>ale pomarzyc zawsze można.; )
a może na tęczowy z jednej strony by pocieszyc homo działaczy, a z drugiej wielki krzyż dla zwolenników opcji przeciwnej;)
osobiscie wolałbym go zostawić tak jak jest bo to jego naturalny kolor jedyne co mozna byłoby zrobić to wymiana warstwy zewnetrznej na jakiś ładny marmur (w nieco jaśniejszym kolorze) ale malowanie to moim zdaniem kicha
-
крудж
jego naturalnym kolorem jest różowy o czym nie wszyscy pamiętają, z reszta nie bez powodu nazywano go zemsta cukernika :) -
Dream Factory
wypie.szyć w kosmos razem z dworcem centralnym. Ten pajac paskudnie wygląda i źle się kojarzy. A na to miejsce zbudujmy własny pałac, który by bardziej pasował do tej okolicy. -
Tam nic nie będzie pasowało bo każdy kawałek jest z innej bajki PKiN socrealizm igliczasty, Marriott americam dream pudełkowy, Polonia wspomnienie XIX wieku jeśli nie czegoś ciut starszego, dawny Universal czort wie jaki ma styl bo już najstarsi górale nie pamiętają jak wygląda pod bilbordami reklamowymi, to samo dotyczy kamieniczek przy Polonii. Rotunda to kolejny klocek który wypadł dzieciakowi, tam się potoczył i został choć próbowano go wysadzić. Dworzec Centralny powstał w stylu nie pamiętam jakim ale obecnie jest przedstawicielem gatunku bród, smród trzeci świat (albo i gorzej bo w Indiach mają piękne wiktoriańskie dworce np w Bombaju). Forum to z kolei gierkowska wizja budowania wieżowców na zachodni styl, po umyciu z żółtego zrobił się biało-szary i dla niepoznaki nazwano go Novotel. Jakby tego było mało postawiono Złote Tarasy które są delikatną sugestią fali wody którą przydałoby się choć wyczyścić centrum Warszawy.
O ile PKiN bym zostawił to dworzec centralny powinien być wyburzony (żadne mycie mu nie pomoże) i postawiony w takim stylu jak obecny berliński Hauptbahnhof. (Tak wiem nie będzie pasował do otoczenia ale tam jak wspomniałem nic do siebie nie pasuje, a co najmniej będzie czysto i nie będzie kojarzyło się z trzecim światem).
-
DUCH
Ok TEATR KOMEDIA oraz inne przypadki sa dosc znane:)
Ok zgoda do EURO 2012 -
Maverick
burzta co chceta, tylko postawcie w to miejsce coś, co będzie robiło za równie dobry punkt orientacyjny :P -
Anonim
nie wiem co chcecie od pałacu, jak dla mnie wcale nie jest brzydki, a już na pewno unikalny w tym mieście pełnym biurowców, strzeżonych osiedli i blokowisk "z płyty". poza tym spełnia też inne funkcje - mieści się tam przecież Sala Kongresowa, muzeum, teatr, kino na wysokim poziomie, kluby, szkoły językowe, wyższe uczelnie...
śmieszą mnie wypowiedzi w stylu "zbudujmy coś ładniejszego w tym miejscu", ciekawi mnie jak to sobie wyobrażacie ? kiedy ostatni raz w Polsce wybudowano coś równie wielkiego z myślą o pożytku społecznym czy wizerunku miasta, a nie trzepaniu kasy ? jak wyburzą pałac to na jego miejscu postawią biurowce i dopiero będzie, kurwa, pięknie.
niestety Wawa to nie Kraków, nie mamy ładnej architektury ani zabytkowych kamienic - jak wyburzymy pałac to już nic nie będzie....
jak się Sikorski tak uparł na niszczenie symboli PRL to niech lepiej zacznie od PKP na przykład, będzie chociaż jakiś realny pożytek... -
крудж
Zgadzam sie z MPJ największa tragedia w centrum jest Centralny i jemu już pomoze tylko jedno mycie- zmycie z powierzchni ziemi. Kolejne koszmarki to trzy wieżowce mieszkalne za DTC, chyba nawet gorsze niz centralny, to bez zastanowienia bym zburzył, bo nie wnoszą żadnej wartości a skutecznie oszpecaja -
jezeli juz od czegoś zaczynac to nie bądzimy tacy szybcy pod patykiem sa dwie budki które moznaby usunac juz dzis: jedna z kebabem, druga to ta jadłodalnia dla bezdomnych;) -
Anonim
Dla mnie zestaw 4 budynków - PKiN, Złote Tarasy, InterContinental i WFC - jest sam z siebie OK. Beznadzieje jest otoczenie, zaczynając od dworca WC. -
Tak jak pisałem podszedł bym do sprawy pragmatycznie usunął te ściery wiszące na Universalu i kamieniczkach przy Polonii oraz zrobił porządny dworzec kolejowy na miejscu centralnego. Tak na prawdę nie ważne jaki chory sen architekta spłodzi ten dworzec czy to będzie przypominało antyczne kolumnady, chatę krytą strzechą, barokowy pałacyk czy szkalno-betonowe cuś byle by było czyste i nie śmierdziało a będzie ok.
-
szcerzez mac to porównujac dworzec PKP warszawa centralna do innych polskich dworców to nie wypada on az tak zile;) no może tylko zapachem zaskakuje ale to tez sprawa tego ze inne dworce polskie sa na otwartym powietrzu i nie maja szanse az tak zaśmierdziec -
Weźmy pod uwagę że warszawa centralna powinna być porównywalna do innych dworców w europie a nie w Polsce.
-
Ula
Jeżeli głównym argumentem przeciw PKiN jest jego wymowa symboliczna, świadcząca o historycznej dominacji wUjka (w treści błędy jeszcze zniosę, ale na litość nie w tytule!) Stalina, to tak samo mam prawo żądać wyburzenie tego paskudztwa pt. świątynia opatrzności bożej, bo dla mnie ten moloch jest niczym innym jak symbolem dominacji kleru. Mało tego, jak sobie pomyśle ile poprzednia koalicja kaczki i spółka wywaliła m.in. moich pieniędzy na ten pomnik hipokryzji... nie wspominając o modzie na stawianie główek Wojtyły w całej Polsce... a wystarczyłoby pomniki Lenina ubrać w białe kiecki i im brodę zgolić, wyszło by taniej.