-
rez
Według polskiego sądu niewiele.
"Białostocki sąd rejonowy za przekroczenie uprawnień i nieumyślne spowodowanie śmierci skazał pierwszego na 2 lata w zawieszeniu na 4.
Drugi z policjantów dostał rok i 3 miesiące więzienia w zawieszeniu na 3 lata."
http://www.sfora.pl/Policjanci-skaz...
I jak tutaj zwykły obywatel ma szanować prawo? -
Dream Factory
>rez napisał
>I jak tutaj zwykły obywatel ma szanować prawo?
Może jestem niedoświadczony i mało wiem, ale Policjanci zazwyczaj nie wpuszczają gazu do samochodów niewinnych ludzi a Niemiec przebywający w Polsce powinien wiedzieć jak wygląda policjant i przy ewentualnym spotkaniu wykonywać jego polecenia.
Z tego co wyczytałem, to Policjanci popisali się nadpobudliwością i głupotą, ale to nie powód by niszczyć im życie. Nagana, wyrzucenie z pracy i zawiasy na kilka lat to adekwatna kara. Policjant powinien pełnić służbę pewnie i zdecydowanie, jeśli będzie się bał, że przez przypadek zrobi coś źle i spędzi resztę życia, to wtedy zaczną się jeszcze większe cyrki z udziałem policjantów. -
Adam
>rez napisał
>I jak tutaj zwykły obywatel ma szanować prawo?
Moim skromnym zdaniem obywatel za mało razy dostaje pałą po tym pustym łbie od pana policjanta, żeby nauczył się w końcu szanować prawo. Zgadzam się częściowo przedmówcą, ponadto jakakolwiek kara dla policjantów za wykonywanie swojego obowiązku na służbie nie powinna wchodzić w grę. -
Anonim
do pierdla powinien pojsc ten kto tych dwoch debili przyjal do pracy w policji. Bo to jest wlasnie glowna przyczyna tego wypadku smiertelnego. Widzą samochód na zagranicznych rejestracjach, kierowca nie reaguje na polecenia, to najbardziej oczywiste jest wpuszczenie do auta gazu? Policji wydaje się ze stoi ponad prawem i warto czassami jej przypomniec ze tak nie jest, co zreszta osobiscie w marcu b.r. uczynilem -
-
Adam
Litości, a mało to bandziorów na zagranicznych rejestracjach jeździ? Niebiescy pewnie pomyśleli, że znowu jakaś szara gangsterzyna z półświatka chce zrobić z nich jaja, więc potraktowali go gazem. A że zagazowali...wypadki się zdarzają. Niemniej gdyby policjanci w obcym kraju wydawaliby do mnie niezrozumiale polecenia, zwyczajnie bym sie zatrzymal i powoli wysiadl z samochodu. Szwabina pewnie nasłuchala się krajowych opowieści o tępocie i niekonsekwentnosci polskich policjantow, myslal ze uda mu sie bezkarnie jechac dalej, jednak bardzo się zdziwil. -
Anonim
no to pozostaje mi tylko ci zyczyc abys zarobil pałą od przyglupiego policjanta. Ponoc znakomicie to rozjasnia umysl -
Dream Factory
Jak żyję to nie widziałem policjanta który leje pałą zwykłych przechodniów którzy niczym go nie sprowokowali. Takie rzeczy to tylko w pokoleniu jp. -
Adam
>Giray napisał
>no to pozostaje mi tylko ci zyczyc abys zarobil pałą od
>przyglupiego policjanta. Ponoc znakomicie to rozjasnia umysl
Dziękuję za serdeczne zyczenia, jednak jak do tej pory obyło się bez tego, nie miewam większych konfrontacji z prawem, za wyjątkiem typowych wykroczeń za które policja raczej nie bije pałami. -
Anonim
wobec mnie natomiast byly prowokacje policyjne, nie mowiac juz o prywacie i naduzyciu stanowiska przez komendanta. Ale znakomicie sobie z tym poradzilem; D -
rez
Dla mnie - jako laika również - sytuacja pokazuje że mundurowi są po prostu bezkarni.
I z tego co kojarzę to nie pierwszy raz.
Czym innym jest sytuacja kiedy jest np. mecz piłkarski i bydło atakuje mundurowych. Wtedy właściwie powinni mieć możliwość użycia broni palnej we własnej obronie.
Natomiast czym innym jest sytuacja kiedy postępują całkowicie nieodpowiedzialnie.
Moim zdaniem tutaj postąpili - mówiąc eufemistycznie - niefrasobliwie.
-
Anonim
na mecze pilkarskie dalbym policji ckm-y i sie nie zmartwil jezeliby zostalyby one uzyte. Ale czym innym jest zagazowanie chlopaka ktory zaparkowal na petli autopusowej czy spalowanie dzieciaka bo przechodzil na czerwonym -
Termit
-
Michał
-
Anonim
http://www.tvn24.pl/-1,1662331,0,1,...
Jak czytam takie rzeczy to odechciewa mi się zaglądać do jakichkolwiek serwisów informacyjnych żeby się nie dołować:-/ Jak ten...bydlak, delikatnie mówiąc będzie żył ze świadomością zabicia trzech braci...Ja sam mam dwóch braci (20 lat i 3 lata) i nie wyobrażam sobie co by było gdyby nagle coś zabiło nas trzech - niech bogowie chronią każdą rodzinę przed taką tragedią!....I ten debil, to zwierzę dostaje 10 lat....Za zabicie 3 osób...No ja pier****! Za zabicie psa dostajesz 2 lata a za zabicie 3 osób 10 lat ?! Gdyby to ode mnie zależało ten koleś by wisiał i niech mi nikt nie pisze że dostał łagodniejszą karę za młody wiek bo to kpina ze sprawiedliwości ogólnie pojętej moralności! Przy takich sytuacjach powinna być kara śmierci i mam w dupie co w tym temacie mówi banda osłów z UE - zamiast zakazywać wprowadzenia kary śmierci w krajach członkowskich niech się lepiej zajmą tym do czego tylko i wyłącznie się nadają czyli do badania krzywizny bananów.
Wybaczcie za bluzgi ale ja po prostu pewnych rzeczy nie rozumiem! Może jestem za wrażliwy... -
rez
Ten kraj to patologia.
Warto zwrócić uwagę na komentarz - Jędrzejczak powinna siedzieć teraz w w więzieniu.
A ten człowiek powinien zostać skazany na karę śmierci. -
Świetoszek
>Może jestem za wrażliwy...
Całkiem możliwe. A dlaczego? Otóż maksymalna kara za takie przestępstwo wynosi tylko albo aż 12 lat. To nie jest przechadzka po ulicy i strzelanie do ludzi z premedytacją(no tak można powiedzieć, że wsiadanie do samochodu po alkoholu już jest powodem świadomego zagrożenia życia, ale zastanówmy się sami w sobie czy tak właśnie jest). Nie wydaje mi się by zrobił to z zimną krwią, po prostu moment nie uwagi, przy takim przekroczeniu dozwolonej prędkości, a do tego jeszcze wpływ zrobiły swoje.
Dostał 10 lat, czyli i tak bardzo wysoką karę(biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce takich wyroków za wypadki na drodze się nie praktykuje).
Spójrzcie ile jest przypadków, że kierowca wjeżdża w przystanek i zabija nawet kilka osób. Jakie są za to kary? 5? 7? 10 lat? No cóż wystarczy w wyszukiwarkę wpisać i sprawdzić, nawet ostatnio chyba był taki przypadek, Jeśli się nie mylę 2 lata w zawieszeniu za "morderstwo"!
>Ten kraj to patologia.
Ale warto dodać ze sami ten kraj tworzymy. Można stwierdzić, że to mocno idealistyczne i utopijne słowa, ale na dobrą sprawę tak właśnie jest.