Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ?

Dziwne, ze jeszcze ten watek sie nie pojawil- na Zachodzie to temat nr 1 albo przynajmniej 2. Moja prosba do wpisujacych sie - jak ktos znjadzie ciekawego news'a np., ze Chiny(!) chca ograniczyc emisje CO2 o 40% do 2020 w porwonaniu ze stanem z 2000 to prosze zapodawac, bo taka jest moja idea tego grona. Pzdr
  • LordMrok

Ograniczenie emisji gazow Chin o 40% to sprawa polityczna?? Kurde czlowiek z dnia na dzien uczy sie nowych rzeczy XD
  • Figlarz

to ja może o ekologii z innej mańki potraktuję:
    ekologia ma w sumie dużo sensu (segregacja śmieci itd.), ale przez paru idiotów przykuwających się do drzew w obronie komarów czy innego syfu kompletnie mi zbrzydła. źle mi się pojęcie ekologii przez nich kojarzy... też tak macie?
  • madzia

Figlarzu niestety też:/ ale zawsze podziwiałam niemiecką czy skandynawską ekologiczność:)
  • Anonim

pytanie, gdzie byśmy zaszli i jaki poziom cywilizacji byśmy osiągnęli gdybyśmy nie wykarczowali jakichś tam lasów albo nie zakłócili legowisk jakiegoś ptactwa...co nie znaczy że ja nie lubię przyrody, ale wszystko musi mieć jakieś granice
  • Anonim

coś jest w tym połączeniu ekologii z polityką,
    nie wiem ile w tym prawdy, nie czytałam źródła prawnego, ale podobno bardzo skomplikowaną sprawą jest uniezależnienie się energetyczne i wybudowanie na swojej posesji np. wiatraka z akumulatorem gromadzącego energię wiatrową, czy młyna wodnego.
    korowody, które trzeba przejść w urzędach podobno czynią całe przedsięwzięcie bezsensownym. podkreślam - podobno, gdyż jestem mieszczuchem i nigdy tego problemu samodzielnie nie przerabiałam. zachodnia Europa stara się przełączyć na energię alternatywną, nie wiedzieć czemu w Polsce wciąż opieramy się na spalaniu surowców energetycznych... może ktoś ma w tym jakiś interes?
  • Anonim

Nie bojcie sie, nikt zadnych spalin i zanieczyszczen nie ograniczy na skale dajace rzeczywiste efekty. Ekonomia na to nie pozwoli. Ludzie beda zyc w izolowanych "kloszach" ale smrodzic beda zawsze. To jest brutalna prawda. Jak ktos wierzy w umowy z Kioto to:
    a. jest lewicowcem zyjacym utopijnymi wizjami lepszego jutra...
    b. nie wie o czym mowi.
  • Anonim

Jak mówi szlachetny Warszawski wuefmen, pod którego komendą miałem okazję ćwiczyć -
    "To nie ma sensu, przecież i tak wszyscy umrzemy"
  • Anonim

>Without face napisał
    >Jak mówi szlachetny Warszawski wuefmen, pod którego
    >komendą miałem okazję ćwiczyć -
    >"To nie ma sensu, przecież i tak wszyscy umrzemy"

coś mi to przypomina... :>
    w jakiej szkole?
  • ?

"Ekonomia na to nie pozwoli"??!! Dziwne podejscie, bo światowy PKB spada o 2,5% wraz ze wzrostem temperartury o 2 C .
  • madzia

Łukaszu ja bym nie bagatelizowała zanieczyszczeń-akurat te przemysłowe wcale nie stanowią tak dużego procentu-to całe Kyoto jest raczej symboliczne-jednak ważniejsze i bardziej niebezpieczne są spaliny i poziom hałasu-na szczęście w niektórych metropoliach już się jakoś tym zajęto...

co do globalnego ocieplenia to też znowu nie jest aż taka katastrofa,oczywiście stało się to faktem,ale teraz musimy się zaadaptować do nowych warunków...->polecam przedostatni numer Newsweeka-tam jest sporo artykułów dotyczących globalnego ocieplenia
  • Anonim

Bezubez - 86 LO w Wawie im. Baonu Zośka :P
  • szymek

> "Ekonomia na to nie pozwoli"??!! Dziwne podejscie, bo światowy PKB spada o 2,5% wraz ze wzrostem temperartury o 2 C .

buhahaha! skąd te informacje o 2 C wzroście temperatury??
    rzeczywiście temat przeznaczony na wyssane z palca newsy
  • 284561

a gdzie ta temperatura niby rosnie? chyba na bliskim wschodzie tylko.. i jeszcze w kilku mikroregionach..
  • Cook

>..::KRiS::.. napisał
    >"Ekonomia na to nie pozwoli"??!! Dziwne podejscie, bo
    >światowy PKB spada o 2,5% wraz ze wzrostem temperartury o 2
    >C .

Z Twoich zajebistych danych wynika, ze najwiekszy wzrost PKB osiaga sie na biegunie - bo rozumiem, ze skoro ze wzrostem temp o 2st PKB maleje o 2,5%, to wraz ze spadkiem temp o 2st PKB rosnie o 2,5%
  • ?

Chodzi mi przeciez o odchylenie od normy- jezeli przyjac za norme x, a przez ocieplenie bedzie x+2 to przez susze, powodzie, wysychanie terenow uprawnych, tornada (Katrina byla spowodowana zmianami klimatycznymi) etc. PKB bedzie spadac, analogicznie byloby z oziebieniem tylko inne przyczyny by powodowaly spadek PKB.
  • szymek

taaa... katrina była spowodowana zmianami. w ciśnieniu. wyż--->niż
  • Anonim

>bezubez/ /..do środy..// napisała:

>w Polsce wciąż opieramy się na spalaniu surowców
    >energetycznych... może ktoś ma w tym jakiś interes?

Wiadomo kto. Górnicy i związki zawodowe(kolejność chyba odwrotna) Mnie denerwuje np taka sytuacja, że moja wspólnota mieszkaniowa wprowadziła segregację śmieci, którą niektórzy mają w głębokim poważaniu. Człowiek się stara, segreguje a przyjdzie jakiś lub jakaś .... i bach do kosza wszystko.
    Państwo u nas jest po prostu restrykcyjne tylko nie tu gdzie trzeba, a tutaj właśnie trzeba bo gdyby tak ostro karać trucicieli, czy robiących wysypiska w lasach to by im się odechciało. Amen
  • ?

Bo trzeba zdelagalizowac Solidarnosc(ale tylko jako zwiazek zawodowy) i gornikow zamkonc do pier... za zdemolowanie warszawy.
    A wracajac do Katriny to przez ostanie 50 lat (wtedy gdy temperatura wzrosla o 0,5 C) liczba huragnaow wynosila wiecej niz od Chrystusa do 1950 r. Jak to wytlumaczyc??
  • Myszka

NIe sądziłam że surowce i ekologia to polityka <bravo>
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)