Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Piotr

Jako, że nie widzę tutaj żadnego tematu dotyczącego Iranu ośmielę się takowy założyć.

Podpinam tutaj od razu kilka filmików. Najpierw te pozytywne:
    http://www.youtube.com/watch?v=Qtlc... - policja w "objęciach tłumu"
    http://www.youtube.com/watch?v=nifg... tłum 13 czerwca
    http://www.youtube.com/watch?v=s9qW... - milczący marsz 17 czerwca
    http://www.youtube.com/watch?v=zJ4x... - policja rozjeżdża tłum motocyklami, jeden z milicjantów dostaje się do niewoli, lecz tłum go nie linczuje - wielu pilnuje aby mu nic nie zrobić
    http://www.youtube.com/watch?v=vd5e... - dużo zdjęć z protestów
    http://www.youtube.com/watch?v=cUmm... - policja ucieka przed osobami protestującymi

Brutalne sceny:

!!UWAGA!! Ze względu na brutalność poniższych scen uciąłem z nich początek czyli www . you tu be . com aby obejrzeć je trzeba go z powrotem dodać.

Część filmów jest naprawdę brutalna...

domyślam się, że budynek z którego padają strzały to koszary Basji:
    /watch?v=kk9iDfDt--8
    /watch?v=JFGLQsp2YwU - zabity człowiek przez policję strzałem w głowę.
    /watch?v=l-8VEpExsI8 - chłopak brutalnie bity nawet po tym jak zemdlał

Jeśli ktoś z Was będzie robił jakieś akcje protestacyjne w sprawie Iranu - dajcie znać. Mam nadzieję, że ludzie nie działają tylko pod publiczkę (co się działo moim zdaniem przy okazji protestów o wolny Tybet, Białoruś czy Gruzję), ale będą też w tej sprawie zabierać głos...
  • Termit

BTW. ciekawe co sie dzieje teraz z Palestyną?

Propo Iranu to widać co sie robi gdy w państwie muzułmańskik daje sie szanse młodym ludziom na wyksztalcenie i wiedze o świecie, jeszcze z takim rządem jak obecnie, i po oszukanych wyborach rozpiździec gwarantowany.

zawsze sie chujowo patrzy jak ktoś umiera...
  • Harris

Dwie rzeczy...
    Kolejny raz Irańczycy pokazują, że są odważnym i dumnym narodem.Moim zdaniem, determinacja ludności nie pozwoli na wygaszenie protestów. Historia pokazała jak zdeterminowani potrafią być Irańczycy. Upadek Szacha niósł za sobą wiele ofiar, ale naród dopiął swego. Czy dobrze się wtedy stało, czy źle to już inna historia.

Niech Ci, którzy z poczuciem krzywdy lamentują na okrągły stół i III RP, popatrzą na drastyczniejsze przebitki z Iranu i zastanowią się czy taki sposób obalania komuny by im się podobał. Gwarantuję, że co odważniejsi krzykacze pochowaliby się pod spódnicami rodzicielek. Świat nie jest zerojedynkowo-czarnobiały.
  • Anonim

Iran musi zmienić przywdców i stać się prozachodni. Dzięki temu bezpieczeństwo światowe zdecydowanie by wzrosło. Wątpię by przeciętny Irańczyk, o ile nie jest religijnym fanatykiem, popierał politykę Ahmadinedżada w sprawie Izraela czy USA - irańczycy boją się wojny i wcale im się nie dziwię.
  • Piotr

Wejdźcie na youtube na kanał:
    /user/ahriman46
    (kanał chłopaka, u którego znalazłem zdjęcia spod koszar), poczytajcie jego wypowiedzi z lewej strony:

*If you are MUSLIM, you are not a PERSIAN.
    *If you are a PERSIAN, you are not MUSLIM.

Jak musiała im dać w kość obecna dyktatura, że ludzie mający 18 lat piszą takie rzeczy.
  • Piotr

>Termit napisał
    >BTW. ciekawe co sie dzieje teraz z Palestyną?

Chyba ostatnio Premier Izraela powiedział coś w stylu, że trzeba uregulować sprawę państwa Palestyny. Po raz pierwszy więc wymienił z nazwy i uznał prawo do istnienia tego państwa.

USA się nie wtrąca - jest szansa na pokój.
  • madzia

>Piotr napisał
    >USA się nie wtrąca

bo nie musza; P przeciez maja tam swojego satelite w postaci Izraela :D
  • zuzanna

Obok tematu: jeżeli ktoś będzie się nudził w wakacje, a zainteresował się sytuacją Iranu, to polecam książkę Azar Nafisi "Czytając <Lolitę> w Teheranie". To obraz życia w Iranie, przedstawiony z perspektywy wykształconej, tłamszonej przez absurdy reżimu kobiety (późniejszej profesor Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Baltimore). Nie jest to wybitna, politologiczna analiza, ale mimo wszystko polecam. Zwłaszcza osobom, które nie uciekają przed literaturą klasyczną-książka zawiera wiele interesujących odniesień.

Czytał ktoś może wydany ostatnio wywiad z dawną irańską królową? Warto?

Co do ostatnich wydarzeń: chyba w tym rejonie świata nie ma szans na bezkrwawe zmiany, bo nie ma utrwalonej tradycji demokratycznej. W ogóle demokracja w państwie wyznaniowym wydaje mi się ideą trudną do zrealizowania.

Czy uważacie, że wybór Obamy na prezydenta stwarza szansę na "mniej interesowną" politykę USA wobec łamania praw człowieka w różnych częściach świata?
  • YT

>Piotr napisał
    >*If you are MUSLIM, you are not a PERSIAN.
    >*If you are a PERSIAN, you are not MUSLIM.
    >
    >Jak musiała im dać w kość obecna dyktatura, że ludzie
    >mający 18 lat piszą takie rzeczy.

Ja bym się nie sugerował takimi tekstami, u nas też zbuntowane dzieciaki najeżdżają na "katoland" etc. choć nigdy nic złego ze strony Kościoła im się nie stało. A co do Iranu to tam wcale nie jest tak źle. Niedawno umożliwiono emigrację Żydom i wyjechało tylko kilka procent. Najwyraźniej panuje tam większa tolerancja niż w Izraelu, który jest państwem otwarcie rasistowskim.

>Jeśli ktoś z Was będzie robił jakieś akcje
    >protestacyjne w sprawie Iranu - dajcie znać. Mam nadzieję,
    >że ludzie nie działają tylko pod publiczkę (co się
    >działo moim zdaniem przy okazji protestów o wolny Tybet,
    >Białoruś czy Gruzję), ale będą też w tej sprawie
    >zabierać głos...

Jesteś pewien, że to ma sens? Gdzie są dziś ci wszyscy zwolennicy pomarańczowych i różowych rewolucyj? Warto stać z dystansem, by potem nie wstydzić się "użytecznego idiotyzmu". Tym bardziej, że irańska awantura bardzo przypomina te z Serbii, Ukrainy czy Gruzji, co sugeruje udział służb pewnego kraju z gwiazdkami i paskami na fladze.
  • Piotr

Inny kanał z youtube. Widzimy w nim ludzi przed wyborami i po wyborach. Bardzo ładna "kronika" tego co się tam dzieje i działo.

http://www.youtube.com/user/khosrav...
  • topola

Edukacja -> liberalizacja.

Naturalna kolej rzeczy. Korelacja braku wykształcenia i tendencja do osobowości autorytarnej jest w Teheranie w odwrocie. I tylko w Teheranie. U nas też PO popierają duże miasta, a konserwatywny PiS wieś.

Edukacja, Internet i młode pokolenie sprawiają, że dawne konserwatywne reżimy będą powoli upadały*

* - nie dotyczy Korei Północnej (przynajmniej przez najbliższe kilka dziesięcioleci).
  • Piotr

Pewnie dobra diagnoza - reżim Koreański rzeczywiście wg niej nie upadnie, ale Chiński - tak, bo kto jak kto, ale Chińczycy szkolą się na potęgę...
  • topola

Myślę, że z Chinami to trochę inna bajka. Jak na razie dość skutecznie przeczą tezie, że rozwój gospodarczy wymusza demokratyzację. Udało im się pogodzić oba te elementy, a duży potencjał ekonomiczny sprawia, że państwa Zachodu mniej ingerują w politykę Chin.

Sprawa jest bardzo ciekawa, aczkolwiek myślę, że w perspektywie dekady nastąpią jakieś zmiany. Poznawanie przez Chińczyków innych kultur (i systemów politycznych) sprawi, że narodzi się głębsza refleksja co do trwania reżimu.

Choć spytanie nawet wykształconego Chińczyka o Tajwan powoduje wybuch gniewu, więc możliwa jest sytuacja, że obywatele zaakceptują władze w imię utrzymania mocarstwowej pozycji.
  • Termit

>Raf napisał
    >Ja bym się nie sugerował takimi tekstami, u nas też
    >zbuntowane dzieciaki najeżdżają na "katoland" etc. choć
    >nigdy nic złego ze strony Kościoła im się nie stało.
    mi sie nic złego nie musiało stać ze strony koscioła żebym miał prawo do najeżdżania na "Katoland" jak to ładnie nazwałeś tylko przez obserwację instytucji koscielnych w polsce.
    > A
    >co do Iranu to tam wcale nie jest tak źle. Niedawno
    >umożliwiono emigrację Żydom i wyjechało tylko kilka
    >procent. Najwyraźniej panuje tam większa tolerancja niż w
    >Izraelu, który jest państwem otwarcie rasistowskim.
    buhahahaha; P
    >>Jeśli ktoś z Was będzie robił jakieś akcje
    >>protestacyjne w sprawie Iranu - dajcie znać. Mam
    >nadzieję,
    >>że ludzie nie działają tylko pod publiczkę (co się
    >>działo moim zdaniem przy okazji protestów o wolny Tybet,
    >>Białoruś czy Gruzję), ale będą też w tej sprawie
    >>zabierać głos...
    Mysle że nie warto. Ani jedna organizacjamiędzynarodowa z ONZ na czele, ani rząd któregokolwiek państwa zachodu nie ma absolunie żadnych narzędzi aby pomóc tamtejszej opozycji więc te symboliczne protesty nic nie dadzą.... Postrzelają sobie, zabiją kilkoro ludzi i ucichnie
  • MPJ 78

Ciekawe na ile to jest prawda

"Prezydent Iranu powiedział dziś w Teheranie, że kontestowane właśnie wybory przebiegły tak samo jak w zachodnich demokracjach, a o tej samej porze w Jerozolimie Meir Dagan, szef Mosadu, człowiek podobno dobrze poinformowany, mówił w Knessecie (według Ha’aretz), że oszustwo wyborcze w Iranie nie różni się o od tego, co w czasie wyborów dzieje się w liberalnych demokracjach. Czyż to nie jest słodkie? "

Następnie generał Dagan poszedł dalej i wyjaśnił, że Izrael potrzebuje Ahmadineżada. Według niego wygrana Musawiego, postrzeganego jako reformatora, skomplikowałaby przekonanie światowej opinii publicznej o konieczności zapobieżenia irańskiej groźbie atomowej, która miałaby się ziścić w 2014 (Musawi jest wielkim zwolennikiem rozwijania energetyki jądrowej, sam, jako premier, zapoczątkował tę politykę). Chodzi więc o problem PR. Ahmadineżad jest lepszy - można przyjąć, że prezydent Iranu zgadza się również z tym zdaniem szefa izraelskiego wywiadu."

http://www.wirtualnemedia.pl/blog/i...
  • Zlatan Pique

Wypowiedz topoli uswiadczyla mnie w przekonaniu, ze porzadny czlowiek powinien w tej sytuacji popierac ahmadinezada

PO poiera miasto, PiS wieś

Panie, polskie miasto to glownie skupisko degneratów, wyksztalciuchow, i ludzi ktorzy maja IQ mniej niz 100. Nic wielkiego...
  • topola

>Wieslaw_Wladyslaw napisała:
    >Wypowiedz topoli uswiadczyla mnie w przekonaniu, ze porzadny
    >czlowiek powinien w tej sytuacji popierac ahmadinezada
    >
    >PO poiera miasto, PiS wieś
    >
    >Panie, polskie miasto to glownie skupisko degneratów,
    >wyksztalciuchow, i ludzi ktorzy maja IQ mniej niz 100. Nic
    >wielkiego...

No aż się nie chce komentować podobnych wypowiedzi...
  • Piotr

Za gazeta.pl:

Jutro o godz. 12 protest odbędzie się także pod ambasadą Iranu w Warszawie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomo...
  • Cassius

Na pierwszy rzut oka tego tutaj nie zauważyłem więc załączam. Niechętnie, jednak ludzie muszą widzieć co się tam dzieje

http://www.youtube.com/watch?v=bbdE...
  • YT

>Termit napisał
    >mi sie nic złego nie musiało stać ze strony koscioła
    >żebym miał prawo do najeżdżania na "Katoland" jak to
    >ładnie nazwałeś tylko przez obserwację instytucji
    >koscielnych w polsce.

Obserwacje czynione oczami młodzieńców, którzy nie posiadają wystarczającej wiedzy, życiowego doświadczenia i dystansu do przyziemnych spraw tego świata, by móc obiektywnie ocenić wpływ Kościoła na rzeczywistość. Jeśli głównym dylematem czyjegoś życia jest kwestia, której firmy gumki rzadziej pękają, nic dziwnego że będzie Kościół potępiał.

>>co do Iranu to tam wcale nie jest tak źle. Niedawno
    >>umożliwiono emigrację Żydom i wyjechało tylko kilka
    >>procent. Najwyraźniej panuje tam większa tolerancja niż
    >>Izraelu, który jest państwem otwarcie rasistowskim.
    >buhahahaha; P

Można wiedzieć skąd ten śmiech?
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)