Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>MPJ 78 napisał
    >Z tym z zapieprzem to kiepska ściema do tej pory poszły z
    >urzędu marszałkowskiego w ramach RPO
    >6.1 Kultura
    >3.1 Drogi gminne
    >4.1 gospodarka wodnościekowa
    >4.2 gospodarka odpadami
    >
    >Wszystko z ogromnym opóźnieniem masa innych jest
    >przekładana np. 6.2 Turystyka miała ruszać w
    >Październiku 2008 przełożono ją na grudzień a teraz na
    >drugi kwartał 2009. Uwalono duże projekty bo były w
    >województwach nie głosujących na PO tak za karę. Z
    >planowanego na styczeń 2008 podpisania nie wyszło nic. PO
    >ma problem bo nie może tych pieniędzy przerzucić swoim
    >idolom z głupiego powodu większość ich była w Programie
    >Rozwoju Polski Wschodniej a tam PO się nie lubi.
    >
    >i tak można by jeszcze długo
    >

Pewnie sa gry polityczne i moze czesc z ego co piszesz to racja. Ja tylko podalem konkretny przypadek z woj. lubuskiego (chociaz czasami faktycznie mozna sie co najmniej zastanawiac czy kryterium merytoryczne ma jakiekolwiek znaczenie). No ale wtedy biada PO za dwa lata... zreszta moj glos na ta partie jest juz na krawedzi poparcia. W zasadzie to nie mam na kogo glosowac, naprawde nie mam i nie wiem jeszcze co zrobie.

Woj. lubuskie - jak to wyglada. Najwieksza sciema funduszy strukturalnych i swietna krowa dojna dla natobali do ciagniecia kasy (tak sie naprawde zarabia a nie chodzac do pracy) to tzw. projekty miekkie. Czyste zlodziejstwo. Organizuje sie szkolenia czy konferencje pod egida np. LAGu (grupy wsparcia) LEADERa+ na danym obszarze wiejskim. LAG sklada sie lokalnych notabli, dobrze po ustawianych, ktorzy tylko w tym celu pozakladali np. stowarzyszenia rozwoju ziemi wąchockiej i jako ngosy sluza rozwoji "kapitalu spolecznego" w mysl zrownowazonego rozwoju. Zasiadaja w LAGach i wyplacaja sobie diety (w znanym mi przypadku 8 LAG co miesiac wyplacal sobie po... 16 tys. zl dla kazdego), co oczywiscie im sie nalezy, no bo przeciez sa prekursorami rozowju spolecznego - a pozniej tylko kilka konferencji (wiec i wodeczka za friko), stolow szwedzkich, kilku prominentnych gosci, troche ulotek promocyjnych no i na koncu jakas wartosc dodana np. program rewiatlizacji obszaru wiejskiego wsi x, y i z. I kasa jest. W znanym mi przypadku 8 osob w LAGu to - byly przewodniczacy prezydium miejskiej rady narodowej, bylych dwoch jego zastepcow, jeden wojt, dyrektor osrodka sportowego itp. Wiec o czym mowimy w ogole?

2 lata temu na konferencji w Warszawie nie wytrzymalem i powiedzialem prawde w obecnosci wicekomisarza ds CAP... i co?... cytuje "gdyby wszyscy mysleli jak pan nigdy nie powstalaby cywilizacja". Czy ktos moze mi wytlumaczyc co mial na mysli pan profesor (chociaz o slowo na wyrost) z PANu mi to mowiac?

• YT

>Łukasz napisał
    >I jeszcze jedno: wszyscy krytykuje Unie. Ok, kazdego prawo.
    >Scenariusz alternatywny?

Pieronek wskazał nam Władywostok... a stamtąd już rzut beretem do Japonii.
  • MPJ 78

Łukasz a ja wskazałem przykład z województwa mazowieckiego. O tym co nazywasz projektami miękkimi a ja programem kapitał ludzki to święta prawda. Aczkolwiek u nas chyba nie wszyscy do końca pilnują kto prowadzi szkolenia bo swego czasu słyszałem od prowadzącego jedno z nich że sposób dzielenia funduszy w 6.1 Kultura ma charakter kryminogenny
    ;D

• Anonim

>Raf napisał
    >>Łukasz napisał
    >>I jeszcze jedno: wszyscy krytykuje Unie. Ok, kazdego
    >prawo.
    >>Scenariusz alternatywny?
    >
    >Pieronek wskazał nam Władywostok... a stamtąd już rzut
    >beretem do Japonii.

heh... no tak. Nie pomyslalem. :)
  • MAC13Y

jak to dziś usłyszałem: gdyby schetyna zarządzał saharą to po dwóch latach zabrakło by na niej piasku... to tak apropo sytuacji w policji

mamy extra rząd i super prezydenta, ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy, ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość, za rękę poprowadzą mnie do europy!
    jest super!
  • Maciek

dopłacamy do UE i bedziemy dopłacać coraz wiecej... zapotrzebowanie finansowe Uni rośnie i kiedyś rozpadnie się ona finansowo
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)