Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ORBITAL

http://przekroj.pl/index.php?option...

wyżej doskonały artykuł z Przekroju. polecam kupić wersję papierową, ponieważ jest cholernie ciakawa i opowiadanie "Poseł W. jest w ciąży" naprawde zmienia punkt widzenia.

osobiście jestem za demokracją oraz wolnością wyboru. kobieta powinna mieć prawo decydowania kiedy i z kim bedzie miala dzieci. i gdy okaze sie, ze jest w ciąży powinna mieć prawo oraz warunki do tego, aby w sytuacji niechcianej ciąży usunąć jąbez kłopotów, a nawet ze wsparciem psychologa.

• ja to ja

Świetny artykuł, jedynie utwierdził mnie w moich przkonaniach. A tu mam dla Was coś kompletnie odmiennego:
    http://www.radiomaryja.pl/artykuly....

Doskonały przykład radykalizmu, oderwania od rzeczywistości i chyba jednak głupoty autora.
  • madzia

hehe o aborcji wymaglowano w innym temacie:P
  • ja to ja

A tu kolejna sprawa:
    http://www.gazetawyborcza.pl/1,7547...
    ciekawe jak nas w Strasburgu ocenią?
  • Anonim

>ORBITAL napisał
    >osobiście jestem za demokracją oraz wolnością wyboru.
    >kobieta powinna mieć prawo decydowania kiedy i z kim bedzie
    >miala dzieci.

a dziś nie może decydować? ktoś jej każe mieć dzieci z jakimś facetem?

>i gdy okaze sie, ze jest w ciąży powinna
    >mieć prawo oraz warunki do tego, aby w sytuacji niechcianej
    >ciąży usunąć jąbez kłopotów, a nawet ze wsparciem
    >psychologa.

a gdybyś to ty był tym dzieckiem które miało nieodpowiedniego tatusia i za to zostało ......, to by cie tutaj teraz nie było. gdzie jest wolność wyboru w tym wszystkim te komorki są nastawione na to by żyć rozwijać się i gdzie tu wolność wyboru? a jak się ma twoja wolność wyboru do osób chcących popełnić samobójstwo mamy i na to pozwalać?
  • BaRi

zgadzam sie z przed mowca. uwazam ze aborcja powinna byc tylko w skrajnych przypadkach np. ciaza po gwalcie, badz ciaza u bardzo mlodych dziewczyn wiek np do 16 roku zycia. inne przypadki to swiadome zabojstwo.
  • Anonim

Zgadzam się ale tylko po części - aborcja powinna być dozwolona w przypadkach, kiedy matka nie ma funduszy na utrzymanie dziecka przyszłego (np. żyje z zasiłku), ciąża zagraża w JAKIKOLWIEK sposób zdrowiu matki, w przypadku gwałtu powinna być ABSOLUTNIE jedynie sprawą matki - czy to chce zrobić czy nie, a nie sprawą do sądu.

Świadome zabójstwo? Aborcję da się wykonać tylko do pewnego czasu.
    Wiek aborcji u osoby "małoletniej" powinien być moim zdaniem nie do 16, a do 18 roku życia. Dlaczego do uzyskania pełnoletności? Sorry, ale nakazanie szesnastolatce urodzenia dziecka to przekreślenie jej życia w 99% przypadków - kończy naukę, bez wykształcenia nie dostanie pracy. Bez pracy = bez pieniędzy = praktycznie wyrok na dziecko i jego przyszłe życie. Bo dziecko wychowane w biedzie i zmuszone do kradzieży w ostateczności na dobrego człowieka nie wyrośnie.
  • BaRi

no tak do 18 ale podalem tylko przyklad. Ale gdy matka nie ma funduszy na utrzymanie dziecka... Mysle ze tutaj jednak nie powinna byc dozwolona aborcja (to tylko moje zdanie) powinni dac jej dodatkowy zasilek na dziecko aby móc spokojnie przezyc z miesiaca na miesiac oczywiscie nie w jakis luksusach ale godnych warunkach
  • Anonim

znów ten temat? wolałabym żeby nie pisano że polskie kobiety żądają aborcji na życzenie, bo ja jestem przeciw a (mam nadzieję?) się do kobiet zaliczam. Jestem za obecnym kompromisem (ewentualnie tylko w wyniku gwałtu lub zagrożenia życia matki). Aborcja daje życie, jakie to słodkie, wzruszyłam się; / Cóż za przewrotność w sytuacji pozbawiania życia dzieci...
  • BaRi

tez jestem za obecnym kompromisem uwazam ze nic nie trzeba zmieniac
  • Anonim

>Without face napisał
    >Zgadzam się ale tylko po części - aborcja powinna być
    >dozwolona w przypadkach, kiedy matka nie ma funduszy na
    >utrzymanie dziecka przyszłego (np. żyje z zasiłku)

a czy nie lepszym rozwiązaniem w takim wypadku było by oddanie dziecka do adopcji?

• madzia

ja też jako kobieta nie chcę aborcji na życzenie...
  • Anonim

Hubert - adopcja to rozwiązanie, ale zastanówmy się jak wygląda większość domów dziecka w Polsce. Owszem, adopcja to też bardzo dobre rozwiązanie, ale wtedy gdy wiemy, gdzie trafi dziecko. Bo w wielu domach dziecka nie ma dobrych warunków. Ale to czy kobieta urodzi dziecko czy nie powinno być tylko jej decyzją, i faceci nie mają nic do gadania.
  • madzia

Without face to zajmijmy się lepiej domami dziecka i rodzinami zastępczymi,a nie legalizujmy aborcję:)

moment moment,jak to facet nie ma nic do gadania?? to nie jest tylko kobiety dziecko! należy dopuścić ojca do procesu decyzyjnego...
  • Anonim

Jeżeli to jest normalne małżeństwo - owszem. Ale w chwili gdy jest to np. konkubinat na zasadzie: "Ty kurwo wyskrob tego bachora bo inaczej ja cię zajebię!" To facet nie powinien mieć nic do gadania. Jeśli zaś ciąża jest wynikiem gwałtu, lub matka nie ma pieniędzy na utrzymanie dziecka i jedynym wyjściem jest aborcja (jeżeli adopcja nie wchodzi w grę) to zabieg powinien być bezpłatny.

Co do pomysłu z zasiłkami:
    Mam dwóch młodszych braci, i wiem ile kosztuje utrzymanie dziecka, więc nie czaruj z zasiłkiem. Taka zapomoga w Polsce by wynosiło ok. 150 zł., a utrzymanie miesięczne dziecka w godziwych warunkach to ponad 600... miesięcznie.
  • ja to ja

Zastanawia mnie Panowie dlaczego tak zdecydowanie bronicie obecnego zapisu i boicie się nie tyle zmieny sytuacji, co zmiany prawa. Przcież nie byłoby nagle realnego wzrostu zabiegów aborcji, po prostu byłyby one legalne...
  • Anonim

Panowie i Panie jak już. To zalegalizujmy morderstwa, też pewnie radykalnie ilość by nie wzniosła, bo większość ludzi kieruje sie jakąś moralnością...
  • madzia

>ja to ja napisała:
    >Zastanawia mnie Panowie dlaczego tak zdecydowanie bronicie
    >obecnego zapisu i boicie się nie tyle zmieny sytuacji, co
    >zmiany prawa. Przcież nie byłoby nagle realnego wzrostu
    >zabiegów aborcji, po prostu byłyby one legalne...

spójrz z łaski swoje na statystyki dokonanych aborcji w krajach,gdzie aborcja jest na życzenie! to jest wystarczająca przyczyna na moje "nie" dla legalizacji aborcji...jest jeszcze parę innych argumentów,ale nie będę się powtarzać:]
  • Pan Roszko

ech... no wlasnie, to juz bodjaze trzeci temat poruszajacy watek aborcji... :/ szczerze mowiac, juz nie chce mi sie o niej gadac... proponuje temat o malyszu...; p
  • Anonim

>Without face napisał
    >Hubert - adopcja to rozwiązanie, ale zastanówmy się jak
    >wygląda większość domów dziecka w Polsce. Owszem,
    >adopcja to też bardzo dobre rozwiązanie, ale wtedy gdy
    >wiemy, gdzie trafi dziecko. Bo w wielu domach dziecka nie ma
    >dobrych warunków. Ale to czy kobieta urodzi dziecko czy nie
    >powinno być tylko jej decyzją, i faceci nie mają nic do
    >gadania.

więc czemu dzieci z domów dziecka nie popełniają samobójstw? (częściej niż pozostałe) wolał byś umrzeć niż trafić do domu dziecka?
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)