-
:]
ostatnio dużo zastanawiałem sie nad często powtarzana tezą że nasza cywilizacja europejska dąży do samo zagłady ze względu na zepsucie obyczajowe (konsumpcjonizm, zerwanie więzów rodzinnych, niski przyrost naturalny, itp...) jakie macie zdanie w tym temacie? naprawde nasza kultura jest aż tak zepsuta? -
Pan R™
Jest raczej pusta. A raczej dąży do bycia pustą. Opróżnia się z trwałych realnych wartości. -
cannabinol
dodajmy, iż możni wszelacy harują z całych sił nad najdalej jak to możliwe posuniętą imbecylizacją społeczeństw. idzie im nieźle... -
Anonim
USA są pod tym względem przed nami, więc pierwsi upadną i będziemy wiedzieć o tym;) -
-
Zombi
kultura nie może być zepsuta. zepsuta może być sokowirówka.
jeżeli zaś pytanie jest o to, czy kultura europejska staje się gorsza, to jest to zbyt ogólnikowo i eliptycznie postawiony problem, by się z nim mierzyć. najpierw trzeba wskazać na jakąś skalę, w oparciu o którą można by mierzyć tego typu zjawiska jak stawanie się gorszym. wątpię w istnienie takiej skali -
Kapitan Zajebistość
>Zombi napisał
>kultura nie może być zepsuta.
może. to się nazywa "dekadencja". nie zmienia to jednak faktu, że europejczycy dekadentami raczej nie są -
Zombi
nie, nie może. dekadencja to "rozkład dotychczasowych zasad moralnych", to proces, nie stan.
obyczaje, normy mogą się zmieniać. gdy mówimy jednak, że się rozkładają, to formułujemy nie twierdzenie, lecz ocenę: zmianę tę oceniamy negatywnie. status ocen różni się od statusu twierdzeń rzeczowych: nie są one (o ile nie są to oceny lub normy instrumentalne, prawdziwe lub fałszywe). moim zdaniem - choć subiektywnie możemy mieć takie silne do takiej lub innej oceny przekonanie - to brak jest takiemu osądowi (zwykle) mocnych, tj. racjonalnych podstaw. -
xxx
Cywilizacja europejska już od dłuższego czasu się pogrąża, a motorem tego upadku jest tzw. Unia Europejska i kraje w niej przodujące; cała cywilizacja europejska dzisiaj opiera się na skutecznym negowaniu i burzeniu tego co osiągnięto przez ponad 2 tys. lat historii kontynentu; cywilizacja zachodu staje się nijaka, a w kontraście z szeroko pojętą cywilizacja islamu wręcz śmieszna; w obecnej Europie nie ma nic europejskiego; stoimy na gruzach prawdziwej Europy i się cieszymy! ogłupienie totalne! -
Anonim
STOP! Twierdzenie że prymitywna cywilizacja islamu jest bardziej rozwinieta od naszej jest śmieszne. Ja wiem, że ty być pewnie chciał powrotu do chrześcijańskich wartości, żeby ludzie się pewnie stali religijni itp. Ja natomiast sobie tego nie życzę bo jestem wrogiem wszelkiego monoteizmu. W obecnej europie jest wciąż wiele europejskich rzeczy, chociażby to że europa jest mimo wszystko wciąż chrześcijańska, mamy demokrację a obecne prawo jest, przynajmniej fundamenty, bo minęło tylelat, na prawie rzymskim. Mi też przeszkadza upadek tradycyjnych wartości - zacofanie w sferze kulturowej (podniecanie się masowymi show, denną muzyczką, niskim poziomem czytelnictwa) czy też upadek "instytucji" rodziny, dużo rozowdów itd. Ale narazie nie jest tak źle jak ci sie wydaje. -
Pan R™
>Iselor napisał
>Ja
>natomiast sobie tego nie życzę bo jestem wrogiem
>wszelkiego monoteizmu.
Czyli wolisz politeizm?
Mamy wierzyć w Jowisza, Marsa i Minerwę?
Albo może Świętowida, Dażboga i Jarowita???
>W obecnej europie
Europie.
>jest wciąż wiele
>europejskich rzeczy, chociażby to że europa
Europa... błagam!
>mamy demokrację
To plus?
-
Anonim
>Pan R. napisał
>>Iselor napisał
>>Ja
>>natomiast sobie tego nie życzę bo jestem wrogiem
>>wszelkiego monoteizmu.
>
>Czyli wolisz politeizm?
>Mamy wierzyć w Jowisza, Marsa i Minerwę?
>Albo może Świętowida, Dażboga i Jarowita???
Co kto woli. Zależy w jakim kraju mieszka.
>
>>W obecnej europie
>
>Europie.
>
>>jest wciąż wiele
>>europejskich rzeczy, chociażby to że europa
>
>Europa... błagam!
Dobrze, przepraszam.
>
>>mamy demokrację
>
>To plus?
>
Tak. Rozumiem że wolisz feudalizm? A może komunizm? Tak, ja demokrację uważam za plus. -
xxx
>Iselor napisał
>STOP! Twierdzenie że prymitywna cywilizacja islamu jest
>bardziej rozwinieta od naszej jest śmieszne.
Nie wiem co rozumiesz przez słowo prymitywna w odniesieniu do cywilizacji islamu? Mi się wydaje, że to nasza cywilizacja jest prymitywna. Tyle wieków rozwoju, a my zamiast z tego czerpać odrzucamy to. Sztuka umiera śmiercią powolną i bolesną. Literatura już umarła dawno temu. Natomiast w XXI wieku jedynym doznaniem artystycznym jakiego możesz doświadczyć jest bezmiar głupoty i chamstwa autora. Poza tym uważam, że poza pewnymi wyjątkami żyjącymi w XX wieku, kultura osiągnęła swoje apogeum w XIX wieku. Teraz już tylko spadamy. -
Ebi mnie zdradził
Najgorzej by było, gdyby ta cywilizacja podlegałaby stagnacji ( chyba że okoliczności na świecie nie zmieniałyby się, ale jest to niemożliwe przy tym tempie rozwoju technologicznego). Od ostatnich pięćdziesięciu lat społeczeństwa europejskie ulegają informatyzacji. Coraz silniejszą pozycję zajmują mass media. Nasza kultura ulega wpływom amerykańskim. Dlaczego ZSRR upadł? Nie dostosował się do okoliczności, jakie zaszły m.in na arenie międzynarodowej i mało wydajnym "ustrojem gospodarczym". Polecam książkę pt. " Dokąd zmierza Ameryka".
ps. ja chyba ucieknę z Warszawy, a może i nawet z Europy, bo rzygać się chce. Na wschód, albo do Stanów. -
Lulu_aga
Piszesz Andrieju, że nasza kultura ulega wpływom amerykańskim. Dajesz za przykład książkę " Dokąd zmierza Ameryka". Konkluzja Twoja jest chyba sprzeczna z tym całym obrazem, jaki próbujesz przekazać. "ja chyba ucieknę(...) Na Wschod albo do Stanów":D to w końcu negujesz te Stany, czy z lubością chcesz tam jechać?;]
Ja tam bym uciekała do Skandynawii. Mam wrażenie, że tam jakoś jest inaczej i lepiej niż w Europie Zach, chociaż nigdy nie byłam (jedynie w Danii). -
Anonim
O tak, Skandynawia....:) Ale napewno nie do któregos z wielkich miast, najlepiej gdzieś pzoa miastem se chate walnąć...W miastach jest za dużo cyganów, ruskich, turków, arabów i innych nacji, przynajmniej tak jest w Sztokholmie:-/ -
Pan R™
>Iselor napisał
>>Pan R. napisał
>>>Iselor napisał
>>>Ja
>>>natomiast sobie tego nie życzę bo jestem wrogiem
>>>wszelkiego monoteizmu.
>>
>>Czyli wolisz politeizm?
>>Mamy wierzyć w Jowisza, Marsa i Minerwę?
>>Albo może Świętowida, Dażboga i Jarowita???
>
>Co kto woli. Zależy w jakim kraju mieszka.
Co kto woli = ponad 50% mieszkańców Ziemi to wyznawcy jakiejś religii monoteistycznej.
Co kto woli :] Pamiętaj. Przecież lubisz demokrację.
>>>mamy demokrację
>>
>>To plus?
>>
>
>Tak. Rozumiem że wolisz feudalizm? A może komunizm? Tak,
>ja demokrację uważam za plus.
A to feudalizm i komunizm (zwłaszcza jako systemy odnoszące się do gospodarki, a nie systemu wyboru władzy) będziemy przeciwstawiać demokracji? -
xxx
>Iselor napisał
>O tak, Skandynawia....:) W miastach jest za dużo cyganów, ruskich,
>turków, arabów i innych nacji, przynajmniej tak jest w
>Sztokholmie:-/
i to jest właśnie ta nasza Europa; ) Najlepiej wyjechać gdzieś daleko poza obręb tej naszej cywilizacji, do Ameryki Południowej albo Afryki. -
Anonim
-
Anonim
>Pan R. napisał
>>Iselor napisał
>>>Pan R. napisał
>>>
>>>Czyli wolisz politeizm?
>>>Mamy wierzyć w Jowisza, Marsa i Minerwę?
>>>Albo może Świętowida, Dażboga i Jarowita???
>>
>>Co kto woli. Zależy w jakim kraju mieszka.
>
>Co kto woli = ponad 50% mieszkańców Ziemi to wyznawcy
>jakiejś religii monoteistycznej.
>Co kto woli :] Pamiętaj. Przecież lubisz demokrację.
Co nie przeszkadza mi być wrogiem monoteizmu.
>
>>>
>>>To plus?
>>>
>>
>>Tak. Rozumiem że wolisz feudalizm? A może komunizm? Tak,
>>ja demokrację uważam za plus.
>
>A to feudalizm i komunizm (zwłaszcza jako systemy
>odnoszące się do gospodarki, a nie systemu wyboru władzy)
>będziemy przeciwstawiać demokracji?
Tylko w demokracji i republice wybierasz władzę, więc nie rozumiem pytania. Każdy inny system jest autorytarny lub totalitarny, czy to komunizm czy teokracja. -
Anonim
Ja nie wiem, czy globalne uzycie slowa "pusta" jest uzasadnione. Fakt, nie wnosi jakichs specjalnych wymagan co do rozowju osobowosci danej jednostki i nie jest wyjatkowo kreatywna. Ale czy to odnosi sie do kazdego?... wszystko pewnie zalezy od mojego/naszego "ego" i checi "nie płynięcia" z pradem rzeki. Jeśli ktoś ma na tyle siły, by "budować siebie" i "wyłuskiwać" ciekawe rzeczy i idee to nawet w tej zbutwiałej cywilizacji coś ciekawego znajdzie. Pytanie jednak brzmi: czy chce to zrobić?
Niestety znakomita wiekszosc jest przecietna i nie pasji czy idei zyciowej, ale coz sie dziwic, wszak juz Picasso pisał "Wsrod ludzi jest wiecej kopii niz oryginałów".