- 1
- 2
-
Ebi mnie zdradził
Ciekaw jestem, co sądzicie o tych dziewiętnastu latach III RP, jak według Was powinna wyglądać i jakie wprowadzilibyście zmiany. Może macie jakąś wizje odnośnie naszego państwa, albowiem ja takową wizję mam, ale o tym napiszę później. -
Anonim
moja prywatna wizja (dot. przyszłości):
- odejście od polityki proamerykańskiej i antyrosyjskiej; polityka proeuropejska i bezkonfliktowa z resztą świata
- budowa ogromnej elektrowni atomowej w Bełchatowie (poniżej poziomu gruntu, może nawet największej na świecie), która pozwoli nam odejść od węgla kamiennego
- decentralizacja ocierająca się o autonomię województw, pewne zmiany w podziale (np. Częstochowa, Kielce i Radom razem, Beskidy w Małopolsce, GOP z Opolskim = Śląsk) bez zwiększania liczby
- konstytucyjny zakaz planowania wydatków większych niż przychody
- wybory co 2 lata części składu Izby, okręgi jedno-kilku-mandatowe -
Anonim
>Bartosz Sowa napisał
>moja prywatna wizja (dot. przyszłości):
>
>- odejście od polityki proamerykańskiej i antyrosyjskiej;
>polityka proeuropejska i bezkonfliktowa z resztą świata
>
>- budowa ogromnej elektrowni atomowej w Bełchatowie
>(poniżej poziomu gruntu, może nawet największej na
>świecie), która pozwoli nam odejść od węgla kamiennego
>
>- konstytucyjny zakaz planowania wydatków większych niż
>przychody
>
>- wybory co 2 lata części składu Izby, okręgi
>jedno-kilku-mandatowe
Jestem jak najbardziej za -
Zombi
każde z tych ostatnich 19 lat było lepsze od każdego z 19 lat je poprzedzających -
-
Anonim
>Zombi napisał
>każde z tych ostatnich 19 lat było lepsze od każdego z 19
>lat je poprzedzających
zgadzam się, tylko chciałbym trochę wyważyć:
te 19 lat było takie sobie, ale w XXI wieku dzieje się lepiej niż przez cały PRL -
Pan R™
-
Anonim
np. sami powinniśmy proponować rozwiązania związane z integracją, a nie tylko powstrzymywać innych.
mam wrażenie że nie dostrzegasz tego że włażenie w dupę Amerykanom nam daje dokładnie NIC. zaś samo wejście do Unii (wraz z jego wieloletnimi zapowiedziami) postawiło gospodarkę na nogi. -
Anonim
Zalezy dla kogo? Ludzie przed 2004 umieli zadbac o własne przedsiebiorstwa. Polska przed UE miala od 89 dodatni wzrost gospodarczy. Unia wcale nie postawila gospodarki na nogi, bo ona stała na nich. Do Unii my dopłacamy, ale po co o tym mowic - lemingi zyja w przeswiadczeniu ze z Unia jest wspaniale , i jeszcze zachecaja nas do trefnej waluty znanej jako wrzucmy 2 biliony euro pieniedzy podatnikow zeby ratowac socjalistyczny system.
Co do Ameryki - tu nie chodzi o jakies gospodarcza pomoc, bo takiej nie potrzebujemy, tylko o sojusz polityczny.
-
Anonim
-
Anonim
Bo taki był kurs dla najwiekszych mediow. Glosy inncyh były tłumione, albo wyszydzane przez autorytety.
To troszke zła droga "integrowac sie" z Europa, skoro jestesmy w Europie jako panstwo od setek lat. Rozumiem np Ukraina, ale Polska? To jest jakis mit smieszny stworzony przez malo powaznych ludzi.
Jesli mamy byc silnym panstwem w EUropie, to czemu nie zachowywac sie tak autorytarnie jak np Francuzi , ktorzy twierdza ze oni maja dominowac. Dlaczego ich etatyzm, biurokratyzm i socjalizm ma byc najlepszy?? Maja "wspaniała" walute, "wspaniały" system i jeszcze "wspanialszy" problem z imigrantami - tylko ostatnio musieli zrobic najwiekszy w historii Europy "skok na bank", a raczej na pieniadze zwykłych ludzi - zeby uratować mało poważny system. Musieli ratować ten system, bo w innym wypadku runalby w pizdu i socjalizm musialby upasc na dobre.
Co do samego tematu. Polska po 1989 to nie "obalona komuna", tylko ustrój zdemontowany przez komunistów, zastąpiony socjalizmem z ludzka twarzą, zastąpiony lewicowymi koncepcjami z EUropy Zachodniej(formalnie - nie komunistycznymi) z "gospodarką rynkową", taka 3 droga. Przeciez wybory w 89 to w gruncie rzeczy była farsa, w 91 UD wygrało ledwo ledwo, a juz 2 lata później postkomunisci wygrali. Czas w końcu przypomnieć ludziom, ze Solidarnosc to zwiazek zawodowy, któy przegrał z komuna 13 grudnia 1981, a to cos pod koniec lat 80 XXw. to juz była ugodowa opozycja, niekoniecznie reprezentujaca Solidarnosc.
Oczywiscie w Polsce nie jest źle, ale to tylko dlatego ze jestesmy narodem, który sie nie poddaje - i ktry mimo przeciwnosci losu, postepujacemu socjalizmowi starał sie funkcjonowac w tym systemie.
-
Anonim
jedni twierdzą że socjalna, inni że właśnie najbardziej neoliberalna. ja tam za mało się znam na ekonomii żeby to stwierdzić, ale myślę że podatki oraz wydatki na socjal to my mamy akurat niskie. -
Tiwanick
>The Special One napisał
>Zalezy dla kogo? Ludzie przed 2004 umieli zadbac o własne
>przedsiebiorstwa.
I dalej potrafią.
>Polska przed UE miala od 89 dodatni wzrost
>gospodarczy.
I nadal ma.
>Unia wcale nie postawila gospodarki na nogi, bo
>ona stała na nich.
Ona się tworzyła, to prawda. Ale Polsce przyniosła choćby gigantyczny wzrost inwestycji zagranicznych. W latach 2004-8 Polska otrzymała ok. 50 mld euro inwestycji - więcej niż w latach 1989-2004.
>Do Unii my dopłacamy,
Zgodnie z dostępnymi danymi - nie.
> i jeszcze zachecaja nas do trefnej waluty
Słowacja i Słowenia, które tą 'trefną walutę' wprowadziły nie miały w tym roku problemów z kursem walutowym, takich jakie mieliśmy my. Euro stabilizuje gospodarkę, bo wiąże ją z potężnym obszarem ekonomicznym. Złotówka natomiast jest podatna na ataki spekulacyjne.
>Co do Ameryki - tu nie chodzi o jakies gospodarcza pomoc, bo
>takiej nie potrzebujemy, tylko o sojusz polityczny.
Gruzja jakoś wielce na sojuszu politycznym nie skorzystała. Zastanawiam się nad realnymi zyskami dla nas. Bo chyba nie są nimi samoloty F-16 , które kupiliśmy za grubą kasę a teraz stoją uziemione na lotniskach z braku części zamiennych.
-
Anonim
co to jest ten sojusz polityczny? jaki jest cel tego sojuszu? czy jest nim walka z partnerami gospodarczymi? czy jest nim prowadzenie wojen? kto zyskał na sojuszu politycznym z USA? czy polega on na równym lepszym traktowaniu naszych obywateli (sic)? itd. -
Anonim
"Słowacja i Słowenia, które tą 'trefną walutę' wprowadziły nie miały w tym roku problemów z kursem walutowym, takich jakie mieliśmy my. Euro stabilizuje gospodarkę, bo wiąże ją z potężnym obszarem ekonomicznym. Złotówka natomiast jest podatna na ataki spekulacyjne."
Ale co ma to udowodnic? Polska nie jest malutka Słowacją, tylko jednym z wiekszych panstw w Europie. Skoncz z kompleksami, i pomysl ze skutki moga byc takie jak np we Francji czy Niemczech, nie daj boze Włoszech.
"Gruzja jakoś wielce na sojuszu politycznym nie skorzystała. Zastanawiam się nad realnymi zyskami dla nas. Bo chyba nie są nimi samoloty F-16 , które kupiliśmy za grubą kasę a teraz stoją uziemione na lotniskach z braku części zamiennych. "
No szkoda zebys rozumiał sojusz geopolityczny skoro ziejesz nienawiscia do Ameryki. Unia Europejska caly czas klęczałą przed ROsja, i kleczeć będzie. O Ameryce obecnie ciężko będzie, wraz z nowa administracja, ale jestem wrecz pewien ze twardy kurs bedzie zachowany.
Co do F-16 , na nich szkolili sie nasi piloci. F-16 ma armia Izraela, kilka razy lepsza od jewropejskiej francuskiej chociażby.
-
Lulu_aga
przede wszystkim chciałabym, by któregoś dnia przestali trąbić o tym, kto był agentem, a kto nie, bo to już jest naprawdę chore. Polska przede wszystkim powinna nie dopuścić do reelekcji ludzi pokroju Lech Kaczyński i jego brat Jarosław. Wcale nie zarzucam, że cały PIS też trzeba usunąć. NIE. Pozbawić władzy trzeba oszołomów, tak, jak pozbawieni władzy zostali ludzie Samoobrony i LPR. Może to nie jest identyczna sytuacja, jak z PISEM. Pis w końcu popiera o wiele więcej wyborców w przeciwieństwie do poparcia tych dwóch, nieistniejących już w sejmie partii. Jednak mam nadzieję, że Polacy zaufają i wybiorą mądrzejszych ludzi. Może do Polski XXI niebawem z Pisu czy ze słabej lewicy dołączy więcej i powstanie nowa siła gotowa walczyć o mandaty.
Chciałabym, by polityka Polski była bez podziałów społecznych i światopoglądowych. Mamy wszak w 2011 r objąć przewodnictwo w UE. Musimy wypracować sobie taki wizerunek, który nie kłuł w oczy innych europejskich polityków. Musimy być postrzegani jako wiarygodny partner, który prowadzi negocjacje zajmując jedno stanowisko.
Będąc w Europie bardziej otwórzmy się na zastosowanie najnowszych wynalazków medycyny. Choć jesteśmy katolickim w większości społeczeństwem, nie możemy się izolować w takich sprawach, jak zdrowie stawiając za argumenty jedynie kwestie religii.
Niech rząd wreszcie przejrzy na oczy i zacznie finansować polską naukę! Chcę reformy edukacji ale nie w wykonianiu pani Hall.
cdn, bo muszę się jeszcze namyśleć:P -
Anonim
Musimy, otworzm, integrujmy - no ta cała nowomowa, to jst to samo co przez 50 lat raczyli nas mowiac o wspolpracy ze wspanialym Zwiazkiem Sowieckim.
-
Pan R™
>Bartosz Sowa napisał
>np. sami powinniśmy proponować rozwiązania związane z
>integracją, a nie tylko powstrzymywać innych.
Jakie działania związane z integracją?
>mam wrażenie że nie dostrzegasz tego że włażenie w
>dupę Amerykanom nam daje dokładnie NIC.
A czy ja za tym optuję?
Lol2.
> zaś samo wejście
>do Unii (wraz z jego wieloletnimi zapowiedziami) postawiło
>gospodarkę na nogi.
Raczej powiesiło za jaja. -
Pan R™
>LULU:D napisała:
>Będąc w Europie bardziej otwórzmy się na zastosowanie
>najnowszych wynalazków medycyny.
Jesteśmy w niej od zawsze...
>Choć jesteśmy katolickim
>w większości społeczeństwem, nie możemy się izolować
>w takich sprawach, jak zdrowie stawiając za argumenty
>jedynie kwestie religii.
Podaj jakiś przykład, bo mam, zdaję się, demencję jakąś. -
Anonim
główni gracze na arenie międzynarodowej:
- USA
- Chiny
- Indie
- Unia Europejska
- Rosja
czy nie warto tworzyć dużej części jednego z tych graczy? to oferuje nam UE bo dla USA możemy być tylko wasalem (patrz: traktowanie Polaków jak inną kategorię ludzi).
zwiększając siłę takich organów jak Parlament Europejski nabędziemy rzeczywisty (głos w wyborach) wpływ na to co się dzieje na świecie. tak My, do tej pory nic nie znaczący Polacy.
a że Unia jest taka jaka jest (socjalna)? w tej chwili wychodzi na tym akurat dobrze, chociaż sam jestem za zmianami. -
Anonim
Unia Europejska nie jest graczem , tylko nimi sa Niemcy, Francuzi i Brytyjczycy. A my mozemy byc rowniez, tylko narod musi odzyskac wzrok, bo akurat to POlacy moga byc liderem Europy srodkowo-wschodniej(de facto nim jestesmy). I pierdolie sobie o tym jak to wszyscy Unie kochaja. Sondaze sponsorwoane przez brukselskie osrodki znacza dla mnie bardzo duzo; ]
- 1
- 2