Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

więcej wet niż podpisów...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...
  • Anonim

idealny moment żeby Tusk podał się do dymisji, a potem nie dać powołać rządu i zdobyć 60% :P
  • cannabinol

ale poczytajcie sobie tę konwencję. toż to jest stek bzdur.

Kwaśniewski gdyby zawetował reformę emerytalną i oświatową z 98/99, zrobiłby dobrze - to tak ad blimpa przedmówcy...
  • Anonim

>Bartosz Sowa napisał
    >idealny moment żeby Tusk podał się do dymisji, a potem
    >nie dać powołać rządu i zdobyć 60% :P

szkoda że nie patrzysz na to przez pryzmat okazji dla Polski tylko okazji dla jakiejś partii by dojść do władzy i rządzić i to jest już dla kolegi cały sukces.
  • madzia

bo to cala pieprzona polityka. w dupie niektorzy maja, ze Polsce srednio zrobi dobrze kolejny krotkotrwaly rzad. tyle, ze przepraszam bardzo, ale pierwsza osobe, ktora nalezaloby winic za impas to nie PO, ale prezydenta, ktorego za sznureczki pociaga braciszek blizniak. tak czy siak, PO i tak zamiast probowac przeforsowac to co najwazniejsze miala w postulatach rok temu przed wyborami: liniowke, likwidacja podatku belki, pomysl na bony edukacyjne czy zrobienie ze szpitali spolek prawa handlowego i jesli wtedy Lechu by zawetowal nie powiedzialabym zlego slowa o tym rzadzie. jak narazie w tym rzadzie to sie spisuje Sikorski i calkiem nawet ok minister finansow. przygotowania do euro 2012 tez nawet nie sa w Chinach.
    generalnie polityka ssie.
  • Sebek

>jak narazie w tym rzadzie to sie spisuje Sikorski i calkiem nawet ok minister finansow.

a to w jaki sposób?
  • madzia

pytasz o pierwszego czy o drugiego ministra przez mnie wymienionego?
  • Sebek

Będę szczęśliwy, gdy opowiesz mi o sukcesach obydwu tych panów:)
  • madzia

odnosnie Rostowskiego jakis czas temu pisalam to: http://grono.net/forum/post/show/18... - nie jest to idealny budzet ani idealny minister, ale jakas iskierka nadziei.
    co do Sikorskiego to trzeba przyznac, ze udalo mu sie wynegocjowac na duzo lepszych warunkach tarcze antyrakietowa. sama nie do konca mam zdanie na temat tarczy, ale zdecydowanie bardziej wole to niz prawie oddanie sie bez negocjacji, do czego chcial doprowadzic nasz prezydent.
    zdecydowanie lepiej nasz reprezentuje na arenie europejskiej. wreszcie jestesmy wiarygodnym partnerem i umozliwia, ze jestesmy powazniej traktowani przez UE. szkoda tylko, ze cale szambo klotni rzadu z prezydentem to zaciemnia. wystarczajacym sukcesem Sikorskiego jest to, ze nie przynajmniej nie przynosi nam wstydu.
    wiem, ze moja argumentacja moze sie wydawac slaba, ale po 2 latach PiSu udalo nam sie wyprostowac pewne sprawy. niestety ten rzad nie wprowadza wielkich zmian, bo w odroznieniu od poprzedniego nie chce rewolucji, a spokoju i normalnosci. zyczylabym sobie odwazniejszych ruchow, ale przynajmniej nie musze sie wstydzic za bardzo za ten rzad.
  • Anonim

Poki co chca udzielic "pozyczki"(oczywiscie to bedzie bezwzrotne) 200 mln dolarow Islandii, a ich plan przeciw kryzysowy tez wcale taki fajny nie jest. 90 mld złotych na "ratowanie gospodarki" ktora miala byc stabilna przeciez.
    Co do "przynoszenia wstydu". Ja nie wiem, tow. Sarkozy kradnacy biliony euro pieniadzy podatnikow to nie wstyd i hańba z perspektywy tego, ze to "szef UE" w obecnej chwili? Barosso i spolka to nie kompromitacja dla swiata? Dajcie spokoj sobie z kompleksami. Poki co to cała Europa Zachodnia dokonuje kompromitacji na kazdym kroku, chociazby w polityce z Rosją...
  • Anonim

>hubert sikorski napisał
    >>Bartosz Sowa napisał
    >>idealny moment żeby Tusk podał się do dymisji, a potem
    >>nie dać powołać rządu i zdobyć 60% :P
    >
    >szkoda że nie patrzysz na to przez pryzmat okazji dla
    >Polski tylko okazji dla jakiejś partii by dojść do
    >władzy i rządzić i to jest już dla kolegi cały sukces.

patrzę przez pryzmat okazji dla Polski, partia mnie nie obchodzi.

w tym momencie Prezydent paraliżuje politykę kraju, co może odbić się dla nas czkawką.
  • BARTEZ

>madzia napisała:
    >odnosnie Rostowskiego jakis czas temu pisalam to:
    > http://grono.net/forum/post/show/18... - nie jest to
    >idealny budzet ani idealny minister, ale jakas iskierka
    >nadziei.
    >co do Sikorskiego to trzeba przyznac, ze udalo mu sie
    >wynegocjowac na duzo lepszych warunkach tarcze
    >antyrakietowa. sama nie do konca mam zdanie na temat tarczy,
    >ale zdecydowanie bardziej wole to niz prawie oddanie sie bez
    >negocjacji, do czego chcial doprowadzic nasz prezydent.
    >zdecydowanie lepiej nasz reprezentuje na arenie
    >europejskiej. wreszcie jestesmy wiarygodnym partnerem i
    >umozliwia, ze jestesmy powazniej traktowani przez UE. szkoda
    >tylko, ze cale szambo klotni rzadu z prezydentem to
    >zaciemnia. wystarczajacym sukcesem Sikorskiego jest to, ze
    >nie przynajmniej nie przynosi nam wstydu.
    >wiem, ze moja argumentacja moze sie wydawac slaba, ale po 2
    >latach PiSu udalo nam sie wyprostowac pewne sprawy. niestety
    >ten rzad nie wprowadza wielkich zmian, bo w odroznieniu od
    >poprzedniego nie chce rewolucji, a spokoju i normalnosci.
    >zyczylabym sobie odwazniejszych ruchow, ale przynajmniej nie
    >musze sie wstydzic za bardzo za ten rzad.

Stek bzdur i pobożnych życzeń w twoim wykonaniu:-)
    Sikorski wynegocjował lepsze warunki a wiesz chociaż jakie były wcześniej?
    Po drugie niby od kiedy jesteśmy lepiej traktowani w UE?
    Może od momentu gdy ten okruszek z Francji w butach na koturnach pojechał do Moskwy i powiedział o tarczy to co chciał usłyszeć Imperator...?
    Jeżeli to są argumenty za tym rządem to ja przepraszam bardzo ale to jakaś kpina.

Pozdrowienia z Belgii:-)

• madzia

BARTEZ, prawda jest taka, ze nawet jesli ktos by Ci przedstawil elaborat prorzadowy przedstawil i tak bys uznal to za kpine. Dla kazdego co innego jest wazne i co innego jest "sukcesem".
  • Tiwanick

Z pewnością dużym sukcesem było wynegocjowanie zniesienia embarga rosyjskiego na produkty rolne - na którym polska gospodarka traciła 400 mln Euro rocznie. Kaczy dyplomacja nie potrafiła sobie z tym poradzić przez 2 lata.

Może nie sukcesem, ale powrotem do normalności było bardziej asertywne stanowisko Polski w sprawie tarczy antyrakietowej. Doprawdy, sytuacja w którym prezydent Polski usłużnie przyznaje, że tarcza w Polsce powstanie jeszcze zanim decyzja o rozpoczęciu poważnych negocjacji z Polską zapadła w Waszyngtonie, nie świadczy o partnerstwie. Prezydent zachował się tu jak wasal, który pragnie odgadnąć życzenia swego pana, nim ten jeszcze je wyrazi.

No i wreszcie Traktat Lizboński. Mam żal do Tuska, że podpisał go bez Karty Praw Podstawowych, tym bardziej, że zrobił to dlatego, że Kaczyński obiecał, że bez Karty Podstawowej podpisze, a potem złamał własną obietnicę. Trzeba było podpisać Traktat w całości, a potem poddać go pod ogólnonarodowe referendum. PiSiaki dostałyby w nim po dupie tak mocno, że prezydent nie miałby wielkiego wyboru, jak tylko podpisać.

Ale stanowisko Tuska i tak jest lepsze niż schizofreniczne stanowisko Kaczyńskiego. Kaczyński (obojętnie który) najpierw wynegocjował Traktat, rezygnując ze wszystkich polskich postulatów, potem nazwał to sukcesem, a teraz nie chce go ratyfikować. Po prostu schizofrenia do kwadratu.
  • BARTEZ

>madzia napisała:
    >BARTEZ, prawda jest taka, ze nawet jesli ktos by Ci
    >przedstawil elaborat prorzadowy przedstawil i tak bys uznal
    >to za kpine. Dla kazdego co innego jest wazne i co innego
    >jest "sukcesem".

Ja uważam ten rząd za szkodliwy dla Polski więc tym bardziej powinnaś podać jakieś merytoryczne argumenty za nim a nie pobożne życzenia i puste slogany pod tytułem szanuja nas teraz bardziej w UE.
    To żaden argument:-)
    Równie dobrze ja mogę powiedzieć że szanują nas bardziej w Kambodży od momentu gdy zakończyła się budowa metra w Warszawie.
    A co do sukcesów tego rządu to jest ich zwyczajnie brak no może poza tym wyprowadzeniem wojsk z Iraku.
    Ale trzeba też przyznać że rząd Pis-u sukcesów większych nie miał również poza korupcją bo tu naprawdę muszę przyznać że Pis odwalił kawał dobrej roboty a Tusk wczoraj się tym chwalił jak swoim.
    Nawiasem mówiąc aż się zdziwiłem gdy wczoraj Lis dziennikarz jak by nie było pro po zaginał Donalda raz po raz a ten tylko robił ładne minki.

• Anonim

"Dla kazdego co innego jest wazne i co innego jest "sukcesem".
    Jeśli dla Ciebie najważniejsze jest to, że ten rząd niejest kaczy to tak, zgadzam się, na tym polu Tusk odniósł niekwestionowany "sukces".
    "w tym momencie Prezydent paraliżuje politykę kraju, co może odbić się dla nas czkawką"
    nie kraju tylko partii rządzącej. Poza tym jesli ustawy wetowane są rzeczywiście świetne to nie będzie najmniejszych problemów z odrzuceniem weta.
    "wreszcie jestesmy wiarygodnym partnerem i umozliwia, ze jestesmy powazniej traktowani przez UE"
    dobre:) świetny żart. A znasz to? dlaczego piłka nie weszła na impreze? bo jej bramkarz nie wpuśćił:) dobra dosyc tych żartów.
    "wystarczajacym sukcesem Sikorskiego jest to, ze nie przynajmniej nie przynosi nam wstydu"
    order mu dać!!
    "przynajmniej nie musze sie wstydzic za bardzo za ten rzad"
    Całe szczęście historia zakończyła się happy endem. Wszyscy biją brawo, w tle powiewa flaga UE.
  • Tiwanick

>Gruzin napisał

>"w tym momencie Prezydent paraliżuje politykę kraju, co
    >może odbić się dla nas czkawką"

>nie kraju tylko partii rządzącej. Poza tym jesli ustawy
    >wetowane są rzeczywiście świetne to nie będzie
    >najmniejszych problemów z odrzuceniem weta.

Wiesz Gruzin, naiwność dziecka to Ty zachowaj dla siebie. W Polsce wiele dobrych ustaw zostało zawetowanych przez prezydentów (nie tylko Kaczyńskiego, ale i Kwaśniewskiego -np. obniżkę podatków którą chciał wprowadzić jako minister finansów Balcerowicz) i nie zostały one uratowane przed wetem. W warunkach ostrej walki politycznej dobre projekty nie mają szansę na poparcie opozycji, nawet gdy w poprzedniej kadencji opozycja miała identyczne pomysły (vide PiS chcący ograniczać emerytury pomostowe, posyłać do szkoły 6-latków i komercjalizować szpitale).

>"wystarczajacym sukcesem Sikorskiego jest to, ze nie
    >przynajmniej nie przynosi nam wstydu"
    >order mu dać!!

No, niestety Anna "Hardcore negotiator" Fotyga wstyd nam przynosiła. Zarówno nieznajomością angielskiego (choćby na poziomie związków frazeologicznych używanych w dyplomacji) jak i niechęcią do relacji z jej odpowiednikami z innych krajów.

• Anonim

"No, niestety Anna "Hardcore negotiator" Fotyga wstyd nam przynosiła. Zarówno nieznajomością angielskiego"
    na szczęście rząd Donalda "diz iz bikoz" Tuska "zdecydowanie lepiej nasz reprezentuje na arenie europejskiej"
    "Wiesz Gruzin, naiwność dziecka to Ty zachowaj dla siebie"
    mistrzu wskarz mi drogę a pójdę za tobą
  • Anonim

Najwiekszym sukcesem PO jest to, ze wygrali wybory w 2007. Innych sukcesów nie maja
    ...
    aj, orliki niech bedzie
  • Tiwanick

>Gruzin napisał
    >"No, niestety Anna "Hardcore negotiator" Fotyga wstyd nam
    >przynosiła. Zarówno nieznajomością angielskiego"
    >na szczęście rząd Donalda "diz iz bikoz" Tuska
    >"zdecydowanie lepiej nasz reprezentuje na arenie
    >europejskiej"

Premier nie musi koniecznie znać angielskiego. Ale minister spraw zagranicznych owszem. Nie słyszałem, by ktokolwiek miał jakieś zarzuty do absolwenta Oksfordu, Sikorskiego.

>"Wiesz Gruzin, naiwność dziecka to Ty zachowaj dla
    >siebie"
    >mistrzu wskarz mi drogę a pójdę za tobą

Doprawdy, pisanie,że "dobra ustawa obroni się przed wetem" to jest albo naiwność dziecka, albo głupota, albo złośliwość. Wybieraj.

| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)