Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Oto, co przeczytałam na ulotce przyniesionej przez listonosza mojej babci (ona nie jest moherem), na temat obecnego godła Polski:

"(...) Godło powyższe zostało zmienione w dniu 13 grudnia 1927 roku rozporządzeniem Prezydenta RP Ignacego Mościckiego po objęciu rządów w Polsce przez socjalistów, pozostających w ścisłym związku z masonerią światową (po przewrocie majowym, w latach 1926-1939, na 17 premierów 13 było masonami). Nie przypadkowo zatem w nowym godle zmieniona została najważniejsza symbolika: Orzeł Biały otrzymał koronę otwartą bez krzyża, a na ramionach jego skrzydeł pojawiły się pięcioramienne gwiazdki.

Korona otwarta - symbol państwa zależnego, niesuwerennego; usunięcie krzyża z korony - symbol detronizacji Jezusa Króla; pięcioramienna gwiazda jest to pentagram - ważny symbol magiczno-okultystyczny, a także satanistyczny. Pentagram ten jest jednym z ważniejszych symboli masonerii okultystycznej, magii ceremonialnej i kabały żydowskiej. Bywa interpretowany jako symbol człowieka będącego w drodze do "samoubóstwienia" bądź jest symbolem gnozy, tj. wiedzy tajemnej. W niektórych przypadkach znak ten jest używany jako symbol "dobrego" Lucyfera. Pięcioramienna gwiazda stała się symbolem bolszewików za sprawą Żyda Lwa Trockiego (Bronsztejna), członka loży masońskiej Wielki Wschód, który zdawał sobie sprawę z jej ezoterycznego sensu.

W Polsce powojennej okupowanej przez bolszewików z godła narodowego usunięto koronę, ale pozostawiono gwiazdki na skrzydłach orła. Obecne godło Polski Sejm RP przyjął 9 lutego 1990 roku. Poza niewielką stylizacją sylwetki orła w symbolice powrócono do godła Rzeczypospolitej Polskiej z 1927 roku. Stąd Orzeł Biały ma koronę otwartą bez krzyża oraz pięcioramienne gwiazdki na ramionach skrzydeł. Na mocy Ustawy z dnia 19 lutego 1993 roku właściwą symbolikę zachowały tylko niektóre orły wojskowe.

Należy pamiętać, że najeźdźcy, okupanci, wrogowie Polski suwerennej i katolickiej, jawni lub skryci, odzierali godło naszego Narodu z symboli godności i chwały, znacząc je swoistym piętnem - symboliką masońsko-okultystyczną. Z tych względów żądamy zmiany godła narodowego przez przywrócenie mu symboliki zgodnej z naszą narodową i religijną tradycją(...)"

Opracował w oparciu o materiały źródłowe ks. Tadeusz Kiersztyn

Co o tym myślicie?? :D
  • Anonim

http://www.dakowski.pl/index.php?op... dodaje jeszcze link..
  • Tiwanick

>Death Angel napisała:

> Korona otwarta - symbol państwa zależnego,
    >niesuwerennego;

O, nie wiedziałem. Warto zapamiętać. Jak widać nawet z ulotki dla anty-masońskich moherów można się czegoś dowiedzieć :-)

>usunięcie krzyża z korony - symbol
    >detronizacji Jezusa Króla;

Prawda jest taka,że nasz orzeł w ogóle nie powinien mieć korony, z krzyżem czy bez. Primo - kto kiedy widział orła w koronie? Secundo - jesteśmy republiką. Korona była dobra w czasach, gdy Polską rządził król. Tercio - choć orzeł bez korony kojarzy się niektórym z PRL, pamiętajmy, że takie orzełki miała też Pierwsza Brygada wkraczająca do Polski. Piłsudczycy byli patriotami, socjalistami i republikanami, wierzyli w Polskę jako demokratyczną republikę i ich orzełki też były republikańskie - a więc bez korony.

>pięcioramienna gwiazda jest to
    >pentagram - ważny symbol magiczno-okultystyczny, a także
    >satanistyczny.

Ej, z tego co kiedyś czytałem , pentagram jest w okultyzmie jak najbardziej pozytywnym znakiem 'magicznym', dopiero odwrócony pentagram to znak satanistyczny. Coś mi tu nie gra...

>Pentagram ten jest jednym z ważniejszych
    >symboli masonerii okultystycznej, magii ceremonialnej i
    >kabały żydowskiej. Bywa interpretowany jako symbol
    >człowieka będącego w drodze do "samoubóstwienia" bądź
    >jest symbolem gnozy, tj. wiedzy tajemnej. W niektórych
    >przypadkach znak ten jest używany jako symbol "dobrego"
    >Lucyfera. Pięcioramienna gwiazda stała się symbolem
    >bolszewików za sprawą Żyda Lwa Trockiego (Bronsztejna),
    >członka loży masońskiej Wielki Wschód, który zdawał
    >sobie sprawę z jej ezoterycznego sensu.

Hmm... biała gwiazda jest z kolei symbolem USA, widnieje na samolotach ich wojsk lotniczych i przede wszystkim w ilościach hurtowych na sztandarze - Amerykę zakładali masoni?
  • Anonim

.... :) mnie osobiście śmiech bierze. Ciekawe czy ukaże się komentarz Ojca Dyrektora na ten temat :) A wszelka armia USA(wogóle cała Ameryka) to zdecydowane dzieło szatana :D
  • MarcinK

Celowo przejrzałem w encyklopedii jak wyglądało nasze godło narodowe na przestrzeni wieków i przeważnie była to korona "otwarta" ale nie było "masońskich gwiazdek" więc w artykule jest trochę prawdy...
  • Amiel

Kolejni szaleńcy spod znaku A.Górskiego i UPR.
    Wszyscy dookoła to spisek Żydów,komunistów,masonów itp.
    Co do Ameryki to rzeczywiście kilku jej założycieli było masonami ale nie widzę związku z jej dzisiejszą polityką.
  • Anonim

myślę że władza przeszła z monarchii do ludu. pentagram jednak jest intrygujący.
  • Niewidzialna Ręka Rynku

>Tiwanick napisał
    >
    >Prawda jest taka,że nasz orzeł w ogóle nie powinien mieć
    >korony, z krzyżem czy bez.

Ty Tiwanick czasami nie zaczynasz przesadzać w tej zaciętości w zwalczaniu wszelkich oznak monarchii?

>Primo - kto kiedy widział orła
    >w koronie?

:|
    dowcip?

>Secundo - jesteśmy republiką. Korona była
    >dobra w czasach, gdy Polską rządził król.

Orzeł z koroną to tradycja, która kojarzy się Polakom z tym okresem w historii, gdy Polska była silna, suwerenna i monarchiczna. Chciałem Ci ponadto przypomnieć towarzyszu, że Polacy mają duży szacunek do większości swoich dawnych królów. Nie zawsze odzwierciedlenie ustroju w godle będzie w pełni trafne i potrzebne.

>Tercio - choć
    >orzeł bez korony kojarzy się niektórym z PRL,
    >pamiętajmy, że takie orzełki miała też Pierwsza Brygada
    >wkraczająca do Polski. Piłsudczycy byli patriotami,
    >socjalistami i republikanami, wierzyli w Polskę jako
    >demokratyczną republikę i ich orzełki też były
    >republikańskie - a więc bez korony.

Przede wszystkim orzeł bez korony kojarzy się z czasami, gdy Polska była krajem zależnym i totalitarnym, w którym władza utrzymywała się za pomocą przemocy. Przyjęcie nowego godła po tym jak komuna Dzięki Bogu zdechła było ważnym symbolem zerwania z tą smutną przeszłością. To jest wystarczający powód dla zachowania korony w godle.

Szukam i szukam starych krajów europejskich, które są republikami i w których godłach nie byłoby jakiś odwołań do monarchii, koron itp...
    ... i poza popieprzoną Francją nic nie mogę znaleźć; -(
  • Anonim

....i to może oznaczać otwarta korona. Zresztą wiele może być interpretacji tej "otwartej korony" i myślę ze więcej pozytywnych niż negatywnych, np. otwartość Polski na współpracę z innymi państwami, ba nawet symbol wolnośći narodu (zamknięta korona kojarzy mi się raczej ze zniewoleniem), jego otwartosć na inne kultury.... znaczeń moze byc tyle, co osób w tym gronie :) Niestety fanatycy muszą znależć sobie kolejny obiekt i posunęli sie do tego,że czepiają się Panstwowego godła, niedługo uczepią się hymnu, napewno niesie ze sobą tresci satanistyczne, ma masońskie przesłanie i wogóle..... We wszystkim trzeba mieć umiar, to już jest przesada.
  • Anonim

rozwiązanie? podciągnąć pod nich przepisy o zbezczeszczeniu symboli państwowych?
  • Anonim

w sumie my mamy pentagram, Amerykanie gwiazdę Dawida (rewers pieczęci)... litości, to ile ramion ma mieć gwiazda, bo więcej jak 6 to już się ze słońcem kojarzy, a cztery to krzyż nie gwiazda.
  • Anonim

>Death Angel napisała:
    >....i to może oznaczać otwarta korona.

W heraldyce (czy czymś tam) korona otwarta stoi niżej od zamkniętej z tego powodu że cesarze (Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego) mieli koronę zamkniętą. No i każdy chciał mieć koronę taką jak cesarz, choćby dla powiększenia swego ego/penisa. W Polsce koronę otwartą (Chrobrego) zamknęli bodajże Jagiellonowie. No i dziś poza garstką historyków i monarchistów to czy korona jest otwarta czy zamknięta nikogo nie obchodzi. Zresztą, specjaliści od heraldyki bardzo przeklinają naszego obecnego orzełka, jako partactwo.
  • Pawło

Tiwanick zaprawdę powiadam piękne herezje prawisz w niektórych momentach...
  • Artur

Korona otwarta w średniowieczu oznaczała zależność od papieża. Zamknięta zaś brak tej zalezności. Symbolika miała ogromne znaczenie przed wojną więc może rzeczywiście coś było na rzeczy.
    Z tym pentagramem to się uśmiałem. Pentagram wygląda zupełnie inaczej, choć rzeczywiście te gwiazdy coś symbolizyją. Interpretacja tego pana trochę naciagana
  • Artur

Trzeba podkreślić, że w 1925 podpisaliśmy konkordat ze Stolicą Apostolsą który bardzo wiązał Kościół z państwem, więc o "ucieczce" od katolicyzmu nie było mowy. Formalnie jednak państwo było świeckie więc nic dziwnego że krzyż został usunięty.
  • Artur

>Tiwanick napisał

>
    >Prawda jest taka,że nasz orzeł w ogóle nie powinien mieć
    >korony, z krzyżem czy bez. Primo - kto kiedy widział orła
    >w koronie? Secundo - jesteśmy republiką. Korona była
    >dobra w czasach, gdy Polską rządził król.

Zakładam, że znasz pojęcie symbolu, więc twoja argumentacja jest do bani.

Tercio - choć
    >orzeł bez korony kojarzy się niektórym z PRL,
    >pamiętajmy, że takie orzełki miała też Pierwsza Brygada
    >wkraczająca do Polski. Piłsudczycy byli patriotami,
    >socjalistami i republikanami, wierzyli w Polskę jako
    >demokratyczną republikę i ich orzełki też były
    >republikańskie - a więc bez korony.

Było to związane z tym, że Pierwsza Brygada wtedy walczyła po stronie Austo-Węgier, więc nie mogli mieć niezależnych symboli. Korona jest właśnie symbolem niezależności (tak dla ścisłości). Patriotyzm nie ma tutaj nic do rzeczy.
    Po odzyskaniu niepodległości, zauważ że korona wróciła do odznak Legionów polskich.
  • Tiwanick

>Pawło napisał
    >Tiwanick zaprawdę powiadam piękne herezje prawisz w
    >niektórych momentach...

Ciekawość, w których?
  • Tiwanick

>Artur napisał
    >>Tiwanick napisał

>Zakładam, że znasz pojęcie symbolu, więc twoja
    >argumentacja jest do bani.

No właśnie - symbolu. A symbolika królewska dla republiki wydaje mi się średnio szczęśliwa. Oczywiście trudno byłoby wykasować koronę, bo budziłoby to różne brzydkie skojarzenia z okresem powojennym. Więc niech już zostanie, choć jak widać - na skrajnej prawicy wciąż budzi emocje.

>Było to związane z tym, że Pierwsza Brygada wtedy
    >walczyła po stronie Austo-Węgier, więc nie mogli mieć
    >niezależnych symboli. Korona jest właśnie symbolem
    >niezależności (tak dla ścisłości). Patriotyzm nie ma
    >tutaj nic do rzeczy.

Czemu nie mogli mieć niezależnych symboli? Przecież obydwa państwa centralne zadeklarowały,że chcą odtworzyć państwo polskie (na ziemiach odebranych Rosji). Więc własna symbolika była jak najbardziej na miejscu. W końcu te orzełki mieli, tylko bez koron.

>Po odzyskaniu niepodległości, zauważ że korona wróciła
    >do odznak Legionów polskich.

Niesłusznie, niesłusznie...
  • Artur

>Tiwanick napisał

>
    >No właśnie - symbolu. A symbolika królewska dla republiki
    >wydaje mi się średnio szczęśliwa. Oczywiście trudno
    >byłoby wykasować koronę, bo budziłoby to różne
    >brzydkie skojarzenia z okresem powojennym.

Symbol-Jest to znak odnoszący się do innego systemu znaczeń, niż do tego do którego bezpośrednio się odnosi.

Więc niech już
    >zostanie, choć jak widać - na skrajnej prawicy wciąż
    >budzi emocje.

uff, już mi lepiej : )

>
    >Czemu nie mogli mieć niezależnych symboli?

Ponieważ nie było wtedy Polski? Pierwsza brygada wchodziła w skład armii Austro-Węgier więc nie mogła mieć w godle symboli oznaczających niezależność

Przecież
    >obydwa państwa centralne zadeklarowały,że chcą
    >odtworzyć państwo polskie (na ziemiach odebranych Rosji).

Deklaracje deklaracjami (związane z tym, że potrzebowali nowych rekrutów), ale nie mogło być mowy o niezależnym państwie Polskim. Na szczęście państwa centralne przegrały wojnę : )
  • Adam

Niezle sie usmialem. Szukanie w dupie mozgu. Ten klecha niech lepiej pilnuje swojej dupy, bo koledzy z pracy sie do niej dorwa.
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)