-
Niewidzialna Ręka Rynku
-
Termit
>NRR napisał
>>Termit napisał
>>
>>tak btw. Uwierzyłeś?; p
>
>nie
Więc rodzi sie pytanie dlaczego 20 mln wierzy?
dobra to głupie pytanie, ale i tak smutne -
PFM
-
Anonim
PIS proponuje cięcia do 360 posłów, 50 senatorów i 2 razy mniej radnych.
ja myślę, że najprościej by było zlikwidować Sejm i przekazać wszystkie kompetencje Senatowi? -
-
niby, ale to wbrew naszej tradycji parlamentaryzmu; ) Tylko w Królestwie Polskim i krótko, między przywilejem mielnickim a radomskim (konstytucja nihil novi) - ze dwa lata chyba, ale nie jestem pewien; senat miał dominującą rolę w rządzeniu państwem.
-
Ebi mnie zdradził
A po co senatowi. Ja mogę być dyktatorem! Lepiej utrzymywać jednego człowieka aniżeli stu! Jeśli będziecie mnie utrzymywać tak jak 99 senatorów to i tak wyjdzie taniej. Wywalmy jeszcze urząd prezydenta (niepotrzebna mi konkurencja), Trybunał Stanu i NIK (nie trzeba mi kontroli, bo moja przyszła żona o to zadba).
Jest 460 posłów, bo Piłsudski musiał gdzieś tych posłów upchać na Wiejskiej. Wcześniej obradowali w "jadalni" (ach, te moje skojarzenia) i tłoczyli się jak stado baranów. Po co mają sobie zaufundować koryto, jak przy jednym ledwo 14 kur stoi? A jakby zbić z desek dla 460 posłów, to byłby tak długi, że ustawa by tego zabraniała. I jak się tu dogadać? W rzędach koryt nie stawiajmy, bo Platforma wprowadzi osobne ustawy, PiS jeszcze inne, a SLD jeszcze inne. Potem będą bijatyki. Nie róbmy okrągłego koryta, bo jest za trudne do skonstruowania i przypomina Okrągły Stół. Nie róbmy wielokątnego, bo posłowie będą musieli przechodzić nad korytem, a to nie jest estetyczne. Dlatego koryto musi być po środku, tak jak jest na Wiejskiej. Najbliżej są szefowie partii, a najdalej niepełnosprawni, niezależni i mniejszość niemiecka, bo do koryta im ciężko. Prawo silniejszego.
Zrozumcie jedną podstawową zasadę, dla was nie zmieni się liczba posłów. Wy musicie się dla nich zmienić! -
Anusieńka
>Sebek napisał
>odpowiedź jest prosta. otoż po to, żeby więcej ludzi
>mogło się zwyczajnie nakraść.
>
>bo żadnych racjonalnych powodów, żeby było ich tak dużo
>to nie ma.
strzał w dziesiątkę; -)