-
Niewidzialna Ręka Rynku
Chyba już każdy słyszał, że Haider zginął nad ranem w wypadku samochodowym. Teraz, gdy piszę tego posta, na popularnych portalach informacyjnych nie ma o tym nawet wzmianki, mimo że gość bardzo skutecznie zamieszał w polityce.
Co o nim sądzicie - i o jego poglądach? Jestem szczególnie ciekawy, co na jego temat sądzą nasi gronowi narodowcy.
Do postawienia tematu zainspirowała mnie wypowiedź jednego z młodych na gronie "UPR":
>ori napisał
>Libertarianin, wolnościowiec, przeciwnik Eura-sajuza,
>wybitny intelektualista i dobry polityk z sukcesami.
>Wkrótce miał zostać nieformalnym liderem wolnościowego,
>euro-sceptycznego bloku w europarlamencie.
>
>Przyczyny wypadku nie są wyjaśnione, a mi po głowie
>chodzą sławne słowa ks. Bronisława Bozowskiego "nie ma
>przypadków, są tylko znaki"...
>ori napisał
>Oglądałem relację w Wydarzeniach w Polszmacie. W kieszeni
>się nóż otwierał. Takiego steku kłamstw, przeinaczeń
>dawno nie widziałem - wg Polszmatu Haider był zwolennikiem
>narodowego socjalizmu, Hitlera, faszyzmu... chyba na
>zasadzie "powiem, że za Hitlera podatki były niższe niż
>dziś - znaczy, że popieram Hitlera". Naprawdę czuję się
>jak w jakimś orwellowskim, totalitarnym super-państwie...
Jakie jest Wasze zdanie?
-
Artur
Pewnie jakiś spisek lewackch euroentuzjastów : )
Tak poważnie to kojarzę go jedynie z oskarżeń o wychwalanie Hitlera, generalnienie mam pojęcia czego dokonał. -
Anonim
Nie wiadomo czy spisek lewackich euroentuzjastow. Generalnie banda idiotow w Brukseli ma powazny problem do zgryzienia. W Austrii nacjonalisci zdobyli spora ilosc glosow.
-
ah+
Bardzo ciekawe były rozważania, na temat, czy Haider by przeżył, gdyby nie miał w samochodzie poduszek powietrznych. Podobno poduszki powietrzne dobre w czasie zderzenia, potrafią złamać kręgosłup w przypadku koziołkowania samochodu.
Tym niemniej - patrząc na wrak - miejsce kierowcy jest po prostu w całości rozbite. -
-
Tiwanick
Jaki tam spisek? Po prostu wypadek. Może zdarzyć się każdemu. U nas w ten sposób zginął np. Daniel Podrzycki, prezes Polskiej Partii Pracy. -
Tiwanick
Jeszcze jedno. Ewentualne zabójstwo Haidera raczej nie byłoby korzystne dla zwolenników Unii Europejskiej z prostego powodu - rozłamowiec Haider gwarantował, że dwie austriackie partie skrajnej prawicy - Austriacka Partia Wolnościowa (którą kieruje Strache) i haiderowski Sojusz na Rzecz Przyszłości Austrii nie połączą się. Obecnie, gdy Haider nie żyje, do takiego połączenia jest znacznie bliżej. A połączone partie będą kontrolować coś koło 30% miejsc w parlamencie, co stanowi już sporą siłę, zwłaszcza w obliczu rozłamu Wielkiej Koalicji Chadeków i Socjaldemokratów. -
Tiwanick
Właściwie, nie zdziwiłbym się, gdyby śmierć Haidera była sprawką jego konkurenta na radykalnej austriackiej prawicy, Strache'a. Teraz ma szansę połączyć partie i zgarnąć cała pulę. -
ah+
Właściwie, to wygląda na to, że facet się spieszył na urodziny, a droga w nocy wydawała się ponętnie pusta i pięknie szeroka. -
Tiwanick
Kto by pomyślał? Haider gejem. Ciekawe, czy teraz różne polskie prawiczki dalej będą odwoływać się do jego politycznych osiągnięć :-)
http://www.tvn24.pl/12691,1569931,0...
"Niedawno zmarły Joerg Haider, który za życia porwał masy Austriaków, po śmierci szokuje konserwatywną część kraju. Jego partyjny kolega - młody, 27-letni Stefan Petzner - w bardzo emocjonalnym wywiadzie ujawnił, że politycy mieli długotrwały romans. Przy pełnej aprobacie żony przywódcy skrajnie prawicowego ugrupowania Sojusz na rzecz Przyszłości Austrii (BZOe).
(...)
Doniesienia o samym romansie pośrednio potwierdzają osoby z otoczenia polityków. Na krótko przed fatalnym wypadkiem, Haider i Petzner spędzali czas w klubie dla homoseksualistów.
(...)
Pierwsze, wówczas uznawane za plotki, informacje o homoseksualizmie bądź biseksualizmie Haidera pojawiły się już niemal dekadę temu. Jednak Haider - mąż i ojciec - odmawiał jakichkolwiek komentarzy na ten temat." -
jhghjgjhg
>Tiwanick napisał
>Kto by pomyślał? Haider gejem. Ciekawe, czy teraz różne
>polskie prawiczki dalej będą odwoływać się do jego
>politycznych osiągnięć :-)
>
> http://www.tvn24.pl/12691,1569931,0...
>
Dla prawicowców nie liczy się czy był pedałem czy nie, ważne że się z tym nie obnosił jak lewackie gejostwo. -
Tiwanick
-
jhghjgjhg
>Tiwanick napisał
>Zupełnie jak Ernst Rohm :-)
Ale też porównanie znalazłeś, ja Haidera obok lewicowych oszołomów z lewicowego NSDAP bym nie stawiał.