Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jest decyzja Unii - Stocznie Gdynia i Szczecin upadną.

Komisarz UE do spraw konkurencji zapowiada negatywne decyzje w sprawie polskich stoczni - podała telewizja TVN24.

Oznacza to upadłość stoczni w Gdyni i Szczecinie. Minister Grad miał podkreślić, że gdyby była dobra wola Unii, to stocznie by się uratowało.

http://wiadomosci.onet.pl/1835184,1...

czy reakcją na odrzucenie planu restrukturyzacji polskich stoczni może być odmowa oddalenie podpisania traktatu konstytucyjnego? dla mnie to dość realny przebieg zdarzeń.
  • Anonim

Odmowa oddalenie podpisania traktatu konstytucyjnego - czyli PiS zablokuje zmiany konstytucyjne umożliwiające wprowadzenie euro?

Jeśli o to Ci chodzi, to uważam, że byłby to błąd ze strony PiS, bo wejście do strefy Euro może nam bardzo dużo dobrego przynieść, jednak już teraz wiadomo, że Prawo i Sprawiedliwość jest za późniejszym wprowadzeniem europejskiej waluty niż w roku 2012. Oznacza to mniej więcej tyle, że i tak będą to blokować niezależnie od sprawy stoczni.

Jeśli zaś chodzi Ci o Traktat Lizboński to on już chyba dawno upadł i nie ma się co nad tym specjalnie rozwodzić. A winna jest w tym wypadku także Unia i rząd Irlandii.
  • Anonim

akurat upadek traktatu lizbońskiego byl epicki i irlandczycy odwalili dobrą robotę :)
  • Anonim

Nie wiem czy dobrą, bo jestem raczej zwolennikiem integracji europejskiej, ale na pewno Unia zwaliła sprawę. Nie potrafiła sprzedać traktatu ani powiedzieć konkretnie o co w nim biega. Ja sam do dzisiaj nie wiem właściwie na co miałbym się zgodzić, dlatego cieszę się, że nie było referendum;]
  • Anonim

Jesli stocznie upadna, to Pisowskie cos tam, a szczegolnie Jasinski z Kaczynskim pod Trybunal i 20 lat!...

Obiektywnie patrzac. Co by nie zarzucac PO, to mowienie ze to wina Grada jest najczystsza forma debilizmu malych kretynow.
  • cannabinol

upadek stoczni to jedynie zła wola komisji europejskiej. oczywiście, wszystkie poprzednie rządy (nie tylko PiS!) w jakiś sposób do tego łapę przyłożyły. obecny rząd jest winien także - bo spieprzył negocjacje.
    korzyści z wejścia do strefy euro jakoś nie mogę się doszukać. co do traktatu lizbońskiego - głosowałbym na NIE, tylko dlatego, że zwyczajnie nie wiedziałbym co ewentualnie mam poprzeć, na wszelki wypadek zatem bym to odrzucił.
    natomiast jakaś odpowiedź Polski być powinna. jasna i czytelna. i tu liczę na Kaczyńskiego, bo słońce Peru jest zbyt czołobitne wobec wszelkich zachodnich instytucji.
  • ah+

Nie obwiniajmy aż tak bardzo UE (choć jej decyzja jest wyjątkowo głupia). Sami też przyzwoicie zawiniliśmy, traktując Stocznię jako KOLEBKĘ, a nie k* mać ZAKŁAD, który ma PRODUKOWAĆ STATKI i OSIĄGAĆ ZYSK.

No to teraz mamy KOLEBKĘ. Nierentowną, upadłą, do której każdy z nas przyzwoicie dołożył z podatków.

Oczywiście, obwinianie Grada nie ma sensu, bo on tu miał najmniejszą szansę zawinić i zdaje się, że odpowiedź unijna była niezależna od jego działań i była po prostu z góry na NIE (pamiętacie tą słynną konferencję komisarza, gdzie chlapnął, że stocznie kupić jak upadną). Unia jednak miała po prostu silne przesłanki - wyniki ekonomiczne przedsiębiorstwa i BRAK SZANS na rentowność w wyniku kolejnego dolania pieniędzy budżetowych.

W zasadzie... ile lat można dotować jeden zakład - bez żadnego efektu.
  • Anonim

nareszcie skończy się w Polsce socjalizm
  • Anonim

Słuszna uwaga. Socjalizm się skończył i zgodnie z zasadami kapitalizmu nierentowne zakłady muszą upaść, a to że rządowi nie udało się ich uratować świadczy o jakości wybieranych przez nas rządów, bo mieli trochę czasu.
  • EBRU

>Świstak napisał
    >Sami też przyzwoicie zawiniliśmy,
    >traktując Stocznię jako KOLEBKĘ, a nie k* mać ZAKŁAD,
    >który ma PRODUKOWAĆ STATKI i OSIĄGAĆ ZYSK.
    podpisuje sie wszystkimi kredkami!
  • Adam

spookojnie...zastanówmy się co dalej w przypadku ogłoszenia upadłości:
    1) stocznią zarządza syndyk;
    2) syndyk sprzedaje stocznię (tj. samo przedsiębiorstwo) inwestorowi zagranicznemu (sprzedaje ją bez długów)
    3) wierzyciele zostają zaspokojeni w 10 %
    4) zakończenie postępowania upadłościowego

dla samego zakładu upadłość jest błogosławieństwem i pozwoli wyjść na prostą..
  • Niewidzialna Ręka Rynku

zgadzam się ze Świstakiem

Ten przybytek trzeba było sprywatyzować w poprzednim stuleciu. Podobne kolebki to kopalnie na Śląsku.

Równość podmiotów gospodarczych jest najważniejsza.
    BRAWO KE!!!!!! (... powiedziałem to??? O.o)
  • Anonim

dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest pomyśli polski, prezydent może się napiąć pojechać do gdańska i tam powiedzieć "wy tak?! to my tak" traktatu nie będzie a prezydent ma teraz turne po Polsce...
  • Adam

taka zemsta byłaby na poziomie trzylatka. Dyplomacja to trochę więcej niż tupanie nóżką
  • Anonim

więc wykluczasz taki rozwój sytuacji?
  • jhghjgjhg

>Bartosz Sowa napisał
    >nareszcie skończy się w Polsce socjalizm

Po czym wnioskujesz że skończy się socjalizm?

Pierwsza sprawa, to z jakiej racji KE ma decydować co Polska ma dotować a co nie, albo mamy suwerenny kraj albo nie.
    Jak to głoszono przed akcesją, ponoć nie mieliśmy tracić suwerenności (co zresztą widać:)).

Druga sprawa, to traktat już powinien być martwy, Irlandia odrzuciła go w referendum i to powinno zamknąć dyskusję.

Trzecia sprawa, jak coś nie przynosi korzyści, tylko straty, to się to sprzedaje.
  • Anonim

>Pierwsza sprawa, to z jakiej racji KE ma decydować co Polska ma >dotować a co nie, albo mamy suwerenny kraj albo nie.
    >Jak to głoszono przed akcesją, ponoć nie mieliśmy tracić >suwerenności (co zresztą widać:)).

Wstępując do organizacji międzynarodowych państwo dobrowolnie zrzeka się części swojej suwerenności... A UE jest najdalej posunięta jeśli oto chodzi

Co do stoczni, co to znaczy, ze stocznia przynosi straty?? Z tego co wiem prywatne stocznie notują spore zyski.... Czyli znowu mamy złe zarządzanie. Ach ta Polska, jak zwykle bagno... Kiedy w końcu będzie federacja i nie będę musiał słuchać o sporach kompetencyjnych....
  • Niewidzialna Ręka Rynku

>hubert sikorski napisał
    >dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest
    >po myśli polski

decyzja jest jak najbardziej po myśli Polski :-) Nareszcie skończy się pompowanie publicznych pieniędzy
  • Anonim

>Niewidzialna Ręka Rynku β napisał
    >>hubert sikorski napisał
    >>dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest
    >>po myśli polski
    >
    >decyzja jest jak najbardziej po myśli Polski :-) Nareszcie
    >skończy się pompowanie publicznych pieniędzy

:/ nie jest po myśli władz państwa. jak tego nie rozumiesz to nic nie poradzę...
  • Artur

Może i interesie władz państwa jest pakowanie tam naszych pieniędzy, ale nie w interesie narodu.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)