-
Anonim
Jest decyzja Unii - Stocznie Gdynia i Szczecin upadną.
Komisarz UE do spraw konkurencji zapowiada negatywne decyzje w sprawie polskich stoczni - podała telewizja TVN24.
Oznacza to upadłość stoczni w Gdyni i Szczecinie. Minister Grad miał podkreślić, że gdyby była dobra wola Unii, to stocznie by się uratowało.
http://wiadomosci.onet.pl/1835184,1...
czy reakcją na odrzucenie planu restrukturyzacji polskich stoczni może być odmowa oddalenie podpisania traktatu konstytucyjnego? dla mnie to dość realny przebieg zdarzeń. -
Anonim
Odmowa oddalenie podpisania traktatu konstytucyjnego - czyli PiS zablokuje zmiany konstytucyjne umożliwiające wprowadzenie euro?
Jeśli o to Ci chodzi, to uważam, że byłby to błąd ze strony PiS, bo wejście do strefy Euro może nam bardzo dużo dobrego przynieść, jednak już teraz wiadomo, że Prawo i Sprawiedliwość jest za późniejszym wprowadzeniem europejskiej waluty niż w roku 2012. Oznacza to mniej więcej tyle, że i tak będą to blokować niezależnie od sprawy stoczni.
Jeśli zaś chodzi Ci o Traktat Lizboński to on już chyba dawno upadł i nie ma się co nad tym specjalnie rozwodzić. A winna jest w tym wypadku także Unia i rząd Irlandii. -
Anonim
akurat upadek traktatu lizbońskiego byl epicki i irlandczycy odwalili dobrą robotę :) -
Anonim
Nie wiem czy dobrą, bo jestem raczej zwolennikiem integracji europejskiej, ale na pewno Unia zwaliła sprawę. Nie potrafiła sprzedać traktatu ani powiedzieć konkretnie o co w nim biega. Ja sam do dzisiaj nie wiem właściwie na co miałbym się zgodzić, dlatego cieszę się, że nie było referendum;] -
-
Anonim
Jesli stocznie upadna, to Pisowskie cos tam, a szczegolnie Jasinski z Kaczynskim pod Trybunal i 20 lat!...
Obiektywnie patrzac. Co by nie zarzucac PO, to mowienie ze to wina Grada jest najczystsza forma debilizmu malych kretynow. -
cannabinol
upadek stoczni to jedynie zła wola komisji europejskiej. oczywiście, wszystkie poprzednie rządy (nie tylko PiS!) w jakiś sposób do tego łapę przyłożyły. obecny rząd jest winien także - bo spieprzył negocjacje.
korzyści z wejścia do strefy euro jakoś nie mogę się doszukać. co do traktatu lizbońskiego - głosowałbym na NIE, tylko dlatego, że zwyczajnie nie wiedziałbym co ewentualnie mam poprzeć, na wszelki wypadek zatem bym to odrzucił.
natomiast jakaś odpowiedź Polski być powinna. jasna i czytelna. i tu liczę na Kaczyńskiego, bo słońce Peru jest zbyt czołobitne wobec wszelkich zachodnich instytucji. -
ah+
Nie obwiniajmy aż tak bardzo UE (choć jej decyzja jest wyjątkowo głupia). Sami też przyzwoicie zawiniliśmy, traktując Stocznię jako KOLEBKĘ, a nie k* mać ZAKŁAD, który ma PRODUKOWAĆ STATKI i OSIĄGAĆ ZYSK.
No to teraz mamy KOLEBKĘ. Nierentowną, upadłą, do której każdy z nas przyzwoicie dołożył z podatków.
Oczywiście, obwinianie Grada nie ma sensu, bo on tu miał najmniejszą szansę zawinić i zdaje się, że odpowiedź unijna była niezależna od jego działań i była po prostu z góry na NIE (pamiętacie tą słynną konferencję komisarza, gdzie chlapnął, że stocznie kupić jak upadną). Unia jednak miała po prostu silne przesłanki - wyniki ekonomiczne przedsiębiorstwa i BRAK SZANS na rentowność w wyniku kolejnego dolania pieniędzy budżetowych.
W zasadzie... ile lat można dotować jeden zakład - bez żadnego efektu. -
Anonim
-
Anonim
Słuszna uwaga. Socjalizm się skończył i zgodnie z zasadami kapitalizmu nierentowne zakłady muszą upaść, a to że rządowi nie udało się ich uratować świadczy o jakości wybieranych przez nas rządów, bo mieli trochę czasu. -
EBRU
>Świstak napisał
>Sami też przyzwoicie zawiniliśmy,
>traktując Stocznię jako KOLEBKĘ, a nie k* mać ZAKŁAD,
>który ma PRODUKOWAĆ STATKI i OSIĄGAĆ ZYSK.
podpisuje sie wszystkimi kredkami! -
Adam
spookojnie...zastanówmy się co dalej w przypadku ogłoszenia upadłości:
1) stocznią zarządza syndyk;
2) syndyk sprzedaje stocznię (tj. samo przedsiębiorstwo) inwestorowi zagranicznemu (sprzedaje ją bez długów)
3) wierzyciele zostają zaspokojeni w 10 %
4) zakończenie postępowania upadłościowego
dla samego zakładu upadłość jest błogosławieństwem i pozwoli wyjść na prostą.. -
Niewidzialna Ręka Rynku
zgadzam się ze Świstakiem
Ten przybytek trzeba było sprywatyzować w poprzednim stuleciu. Podobne kolebki to kopalnie na Śląsku.
Równość podmiotów gospodarczych jest najważniejsza.
BRAWO KE!!!!!! (... powiedziałem to??? O.o)
-
Anonim
dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest pomyśli polski, prezydent może się napiąć pojechać do gdańska i tam powiedzieć "wy tak?! to my tak" traktatu nie będzie a prezydent ma teraz turne po Polsce... -
Adam
taka zemsta byłaby na poziomie trzylatka. Dyplomacja to trochę więcej niż tupanie nóżką -
Anonim
-
jhghjgjhg
>Bartosz Sowa napisał
>nareszcie skończy się w Polsce socjalizm
Po czym wnioskujesz że skończy się socjalizm?
Pierwsza sprawa, to z jakiej racji KE ma decydować co Polska ma dotować a co nie, albo mamy suwerenny kraj albo nie.
Jak to głoszono przed akcesją, ponoć nie mieliśmy tracić suwerenności (co zresztą widać:)).
Druga sprawa, to traktat już powinien być martwy, Irlandia odrzuciła go w referendum i to powinno zamknąć dyskusję.
Trzecia sprawa, jak coś nie przynosi korzyści, tylko straty, to się to sprzedaje. -
Anonim
>Pierwsza sprawa, to z jakiej racji KE ma decydować co Polska ma >dotować a co nie, albo mamy suwerenny kraj albo nie.
>Jak to głoszono przed akcesją, ponoć nie mieliśmy tracić >suwerenności (co zresztą widać:)).
Wstępując do organizacji międzynarodowych państwo dobrowolnie zrzeka się części swojej suwerenności... A UE jest najdalej posunięta jeśli oto chodzi
Co do stoczni, co to znaczy, ze stocznia przynosi straty?? Z tego co wiem prywatne stocznie notują spore zyski.... Czyli znowu mamy złe zarządzanie. Ach ta Polska, jak zwykle bagno... Kiedy w końcu będzie federacja i nie będę musiał słuchać o sporach kompetencyjnych.... -
Niewidzialna Ręka Rynku
>hubert sikorski napisał
>dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest
>po myśli polski
decyzja jest jak najbardziej po myśli Polski :-) Nareszcie skończy się pompowanie publicznych pieniędzy -
Anonim
>Niewidzialna Ręka Rynku β napisał
>>hubert sikorski napisał
>>dobra dobra ale ja tu nie o to pytam, decyzja KE nie jest
>>po myśli polski
>
>decyzja jest jak najbardziej po myśli Polski :-) Nareszcie
>skończy się pompowanie publicznych pieniędzy
:/ nie jest po myśli władz państwa. jak tego nie rozumiesz to nic nie poradzę... -
Artur
Może i interesie władz państwa jest pakowanie tam naszych pieniędzy, ale nie w interesie narodu.