Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Na gronie :), w pracy, na uczelni, na ulicy, w sklepie... wszyscy narzekaja i biadola, jak to im jest zle, jak to nikt ich nie rozumie i w ogole jak ten swiat zly jest, a przede wszystkim jakakolwiek dyskusja nt polityczne konczy sie slowami "Pani, dja pan spokoj". To ja sie pytam - gdzie jest te 30% popierajacych obecnyc uklad?, dlaczego nie mozna znalezc kogos, kto publicznie by sie przyznal do takich preferencji wyborczych? (nie popieram ich, ale nie neguje). No jak to jest?... przeciez Wasi (w znaczeniu globalnym) rzadza i podobno jest tak dobrze jak nigdy nie bylo?... Tak tylko pytam naiwnie.

Czy ktos ma podobnie? :/
  • bartosh

ja nie wiem jak my ich wybralismy, osobiscie znam tylko 2 osoby ktore na PiSaki glosowaly. APELUJE: wyjdzcie z ukrycia!! :)
  • Anonim

ja głosowałem i dobrze mi z tym:P

pytacie dlaczego się "nie ujawniamy" ze swoim poparciem...

kiedyś była tylko jedna "bezpieczna" postawa "oni wszyscy to złodzieje" którą często słyszałem teraz pojawiła się tez druga "żyjemy w kaczogrodzie" lub "ciemnogród" znam kilka przypadków osób młodych które powiedziały że głosowały na PiS ale dopiero gdy sam powiedziałem że na nich głosowałem, w mediach mamy jak ja to nazywam "aferę kaczyńskiego" to znaczy robienie afery z tego ze kaczyński jest premierem/prezydentem, jak to było podczas afery z "taśmami prawdy" gazety pisały że "cała polska zastygła w bezruchu" a wielu ludzi nie była tym w ogóle zaskoczona bo właśnie tak to sobie zawsze wyobrażali wielu socjologów przyznało ze jest to rozdmuchana przez media "afera". mnie cieszy że polską żądzą ludzie mający honor, ludzie o jasno określonych poglądach które zawsze wyrażają, niestety ale europie zachodniej nie podoba się polska katolicka oraz to ze polska oddala wizje państwa europejskiego, jeżeli uda się odciąć polske od pozostałych państw będziemy podlegali innym kryteriom oceny na zasadzie rezerwatu zachowamy tradycje oraz kulturę którą będzie podtrzymywało społeczeństwo a nie muzea.

dziękuje
  • Anonim

ps. macie swoją tolerancje nowoczesność oraz postępowość

http://wiadomosci.onet.pl/1489391,1...

"Rzeczpospolita": Służba zdrowia w Szkocji zaleciła personelowi przychodni i szpitali unikania słów "mama" i "tata". Uznała, że obrażają one homoseksualnych "rodziców" - donosi .
    ma to pozwolić dzieciom samodzielnie zdecydować kto jest dla nich ważny - głosi rozporządzenie.

W specjalnym dokumencie "Fair wobec wszystkich" służba zdrowia proponuje, by słowa "mama" i "tata" zastąpić w rozmowach z dziećmi wyrazami "opiekun", "strażnik" lub w ostateczności "rodzic". "Orientacja seksualna i płeć nie mają nic wspólnego z dobrym rodzicielstwem" - głosi raport. Zaleca się również zaopatrzenie szpitali w homoseksualne czasopisma i plakaty przedstawiające inny niż heteroseksualny model rodziny.

- Chcemy skłonić naszych pracowników do większej wrażliwości, otwartości na homoseksualistów. - powiedziała "Rzeczpospolitej" rzeczniczka szkockiej Narodowej Służby Zdrowia.

- Środowiska homoseksualne same ośmieszają siebie. Wprowadzanie takich przepisów to drastyczne łamanie praw dziecka - mówi znana brytyjska specjalistka od rodziny Lynette Burrows
  • bartosh

ja tam glosowalem na komuchow :D wychodze z zalozenia ze jak sie juz nakradlo, to moze by cos zrobic dla spoleczenstwa :)
  • ORBITAL

ja poparlem Kaczynskiego w wyborach. uwazalem, ze profesor prawa bedzie lepszy niz magister Tusk, ktory w debatach publicznych oraz na politycznym przedwyborczym "ringu" dostawal ciezkie baty od Kaczynskiego. niestety... zostalem oszukany :(

Kaczynski obiecal, ze wejdzie w koalicje z PO. tak bylo od poczatku i wszystko na to wskazywalo. niestety, po wyborach nastapila zmiana i kielbasa wyborcza (myslalem, ze tym razem choc polowa tej kielbasy nie popsuje sie) zrobila zwrot o 180o. wstydze sie za goscia, ktorego wybralem. bylem za gronkiewicz waltz. no i czekam, az obecna IV RP upadnie na zbita jape i nigdy nie wstanie. niestety profesorowi sloma z butow wyszla i okazal sie koltunem.

co do popierajacych pis to oprocz takich jak ja, jest masa moherowych beretow... i to oni przewazyli. poza tym wszyscy wiemy jak marna byla frekwencja na wyborach. moi znajomi (warszawa - studenci z rodzin inteligenckich) prawie wszyscy zignorowali wybory prezydenckie i powiedzieli, ze i tak maja w dupie wybory. no i teraz maja. dziwi mnie tez, ze nagle wszyscy przyznaja , ze glosowali na PO a tu niewiadomo skad PIS wygral. gdyby byla prawda w tym co mowia, to bylo by inaczej.

ja kocham polske, ale jak widze ze ona mnie nie za bardzo... a do wladzy dopychaja sie ludzie, ktorzy samo osiagniecie jej traktuja jako cel sam w sobie... to jestem za emigracja z tego dziwnego kraju, w ktorym za moje ateistyczne pieniadze finansuje sie zlote cielce dla nawiedzonych. zreszta dlugo by o tym gadac...
  • madzia

ooo matko ani tak ani tak dobrze...kolego nie chwal się,że głosowałeś na komuchów:/

dla mnie za SLD była makabra,a teraz za PiS jest mi WSTYD! wierzyłam bardzo,że Polska w rękach PO-PiS będzie dobrze rządzona:/ no i co pasztet mamy nawet momentami większy niż za SLD...PiS tak pluł na prywatę i rozpasanie SLD,a co teraz robi upycha po kolei pionków w kolejnych przedsiębiorstwach państwowych...tzw. trójpodział władzy istnieje tylko w teorii...PiS praktykuje hipokryzję (doskonały przykład tanie państwo w wykonaniu tego rządu i prezydenta) i standardy podwójnej moralności (dziadek Tuska czy kogoś tam jeszcze przeciwnego to zło i na pewno genetycznie przeszło,ale już przodek Jasińskiego to przecież nic złego,no i ten cały raport WSI jest niczym innym jak udupianie przeciwników)...taśmy prawdy:hubert zadziwiające jest to,że ci sami ludzie odsądzali SLD od czci i wiary za podobną sprawę za Rywina,a teraz dla nich Begergate jest "semantycznym nadużyciem"...czy już choćby słuchając tych taśm (nie czytając komentarzy) nie robi Ci się niedobrze??? i to są ci prawi i sprawiedliwi...tfu tfu nazwa stała się pusta!!!

wiesz co mnie najbardziej boli,że ludzie nie widzą oczywistości!! ja głosowałam i mam prawo mieć wysokie wymagania wobec rządzących i zawsze będę mieć...dokładnie kiedy cieszyłam,że SLD wreszcie kończy,moja nadzieja była naprawdę wielka,a rzeczywistość spowodowała,że spadłam z wysokiego pułapu z wielkim hukiem:/
  • madzia

a jeszcze premier pozbywa się dobrych ludzi,nie pozwalając innym być choć trochę niezależnym...nikt mądry w takim rządzie dłużej nie wytrzyma...nie bez kozery porównuje się Jarka z Putinem;/

co do tych "mam" i "tatusiów" w Szwecji to czego ma to dowodzić?? przegięcia są wszędzie!!
  • Anonim

a co wolała byś im dać budżet czy stołki? jak się ma takich koalicjantów to tak się z nimi rozmawia

zdaje sobie sprawę że wiele decyzji PiSu jest elementem kampanii wyborczej którą PiS nieprzerwanie prowadzi od chyba 2004 roku
  • Anonim

>madzia napisała:
    >co do tych "mam" i "tatusiów" w Szwecji to czego ma to
    >dowodzić?? przegięcia są wszędzie!!

w szkocji:P
  • Anonim

hubercie i Orbitalu i okej, przynajmniej potraficie to jakos uzasadnic i wiecie "dlaczego?" glosowaliscie "za", chociaz ja osobiscie gleboko nie zgadzam sie z dzis nam panujacymi, a szczegolnie nie zgadzam sie z argumentami Huberta Sikorskiego, ale przynajmniej sa merytoryczne i jest baza do dalszych dyskusji.

Pozdrawiam
  • madzia

hmm a że jest taka a nie inna koalicja to niby czyja "zasługa"??? nie usprawiedliwiam PO,bo ta partia też zawiniła,ale PiS okazał butę i arogancję,że szkoda gadać...

hubercie proponuję przeczytać sobie artykuł w The Economist

http://www.economist.com/world/euro...

i zobaczyć pewne oczywistości...że Kaczyńscy są owładnięci obsesją układu i cały czas próbują przeciwników niszczyć!!! i to ma być rząd??? tematy zastępcze i wciąż tematy zastępcze...a niezbędnych reform gospodarczych jak nie było tak nie ma i pewnie przez kolejne 3lata nie będzie:/ a wzrost gospodarczy wcale nie jest zasługą PiSu,ale inwestycji bezpośrednich z UE i szans jakie wykorzystali polscy przedsiębiorcy i regiony!
  • madzia

>hubert sikorski napisał
    >>madzia napisała:
    >>co do tych "mam" i "tatusiów" w Szwecji to czego ma to
    >>dowodzić?? przegięcia są wszędzie!!
    >
    >w szkocji:P

nieważne gdzie:P
  • madzia

moim zdaniem to,że ludzie zagłosowali na PiS głównie dlatego,że liczyli na koalicję i wierzyli w nową jakość po SLD,ale wcale się im nie dziwię...i znam paru takich,co głosowali na PiS,a teraz się przekonują jakie z nich pasztety,że tak głosowali...
  • Anonim

bush walczy z terroryzmem a kaczyński z układam (by skutecznie walczyć z oboma patologiami trzeba złamać troszkę prawo tak jak to jest z tymi więzieniem na kubie tak i postępowanie kaczyńskiego) a także jest to element nowoczesnej polityki
  • Anonim

jak poczytałem wypowiedzi zwolenników PO na ich gronie to się ucieszyłem że PiS nie skumał sie z PO
  • madzia

Hubert,ale powiedz mi czy sam wierzysz,że za całe zło w ostatnich 18latach winny jest układ???przy czym jest to dla mnie tak niejasne czym tak naprawdę jest ten ów układ,że tym bardziej jestem cyniczna i sceptyczna:/ Kaczyński ma kompleks i wyznaje często spiskową teorię dziejów...tacy maluczcy politycy nie poprowadzą Polski w dobrym kierunku:/ dyplomacja jest mieszanką farsy z tragedią
  • madzia

>hubert sikorski napisał
    >jak poczytałem wypowiedzi zwolenników PO na ich gronie to
    >się ucieszyłem że PiS nie skumał sie z PO

PO jest tyle samo warta co inni...właśnie wadą jest to,że opozycja jest nijaka,a nie widzę różnicy między PO a SLD...tylko,że ja już wolę PO niż PiS,bo wierzę,że oni tyle nie zniszczą
  • Anonim

czy oglądałaś kiedyś program "europa da się lubić" gdzie to był rosjanin i powiedział coś co mnie zagięło zrozumiałem go jak by to polska była nieodłączną częścią rosji jako zbuntowana republika i chyba tam na kremlu tak myślą, niestety ale wałęsa który (dla kariery?) poszedł na kompromis ze złem jakim był komunizm do dziś zarzucają mu to walentynowicz i gwiazda, teraz trzeba zrobić większy wysiłek bo oczyścić państwo i najpierw trzeba zrozumieć ze jest z czego ile było afer gdzie słyszało się "służby specjalne", zgodzę się z tym ze kaczynski tworzy drugi układ "prawicowy" bo to najlepszy sposób by walczyć z tym przeciwnikiem.
  • Anonim

"niestety ale wałęsa który (dla kariery?) poszedł na kompromis ze złem jakim był komunizm" - i to jest wlasnie przyklad interpretacji obecnie rzadzacyh, ktory jest absurdalny... a jak nie mial isc na kompromis w 90 r. w zasadzie, gdy wpolsce stacjonowalo 320 tys zolnierzy radzieckich (a kto mial pewnosc, ze komuchy chcac sie bronic nie uzyja go do pacyfikacji miast? i kto mialby dzis za to odpowiadac?), ZSRR jeszcze istnial i otaczal nas uklad warszawski... czy Wy sie ludzie czasmai zastanwiacie co mowicie?... Jak widze dzis tkaiego idiote Wierzejskiego, Macierewicza czy polskiego patriote nr 1 (Giertych - ojciec (spoleczny doradca WRON w stanie woj. nota bene :/) i syn) to sie pytam, gdzie sie wtedy bylo?... dzis swietnie sie siedzi z Whisky w reku i reinterpretuje historie. Walesa popelnil cala mase bledow, ale szedl na zywiol i nikogo madrego nie mial kolo siebie... Podwaza sie dzis autorytet ludzi, ktorzy cierpieli za ten kraj zaczynajac od Oswiecimia, walczac w AK, bedac w ciaglej opozycji, byli emisariuszami Radia Wolna Europa ze swietnymi kontaktami na "zachodzie" (Bartoszewski, Jezioranski itp.) i nie stali biernie (a tylko tacy nie popelniaja bledow). Doceniani na swiecie, np. poprzez Nobla Walesy... a kim jest Kaczynski w porownaniu z nimi, ze smie mowic "ze nie chce znac Bartoszewskiego" jako prezydent tego kraju?... co na dobra sprawe zrobil takiego, jesli juz mamy rozpamietywac historie, oprocz tego, ze w pewnym momencie stracil swoje wplywy w "Solidanrosci" a dzis oparl sie na ludziach albo palajacych żądzą zemsty albo wyklucoznych w reformach po 1989, ktorzy nigdy nie powinni byc wiekszoscia w tym kraju. Dlaczego ciagle polscy politycy do cholery szerza, tak jakby mieli w tym przyjemnosc - w ponizaniu ludzi, defetyzm i brak wiary w lepsze jutro?... wskutek czego w Polsce "nie wypada" byc optymista?... bo w gruncie rzeczy do tego sie wszystko sprowadza - do naszego narodowego narzekania, czesto bez merytorycznych podstaw... do cholery!!!
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)