Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Przemosnf

Mam juz dosc, szala mej goryczy sie przelala.
    co miesiac potracaja mi ogromy podatek niecalych 1000zl. na zus na ubezpieczenia zdrowotne itp. a ja w dupie mam to ubezpieczenie skoro do lekarza ide co mnie nie leczy (generalnie to nie chodze do lekarzy gdyz z racji wieku zdarza sie to sporadycznie) a jesli by sie trafila opracja to i tak trzeba czekac pol roku albo wykonac prywatnie. tak wiec ja chce moje zarobione pieniadza i wole isc do lekarzy prywatnie co lecza-bo dostaja pieniadze. szlag mnie trafia jak slysze, ze NFZ nie ma pieniedzy. to gdzie laduje moja skaldka??? i innych mlodych ludzi ktorzy przeciez co miesiac sie nie lecza?? gdzie ida te wszystkie zbiorki pieniedzy na operacje, gdzie ida dotacje z innych krajow na leczenie?? a NFZ dalej nie ma pieniedzy. rosna dlugi wobec panstwa-skarzy sie szpital we wroclawiu (czytam, strona druga, gazeta co rano ta sama..)
    dlczego ludzie pracujacy na panstwowych, podkresla panstwowych posadach dostaja pensje z ktorych nie da sie, po prostu nie da sie przezyc chcac placic rachunki, PODATKI, i kupowac jedzenie juz nie daj Boze wylas dziecko do szkoly czy kupic mu buty na zime. To skandal, skandla i chce sie smiaz i zygac na polskich politykow(polityke spoeczna) wzajemnej adoracji!!
    Co mnie obchodzi seks afera Leppera kiedy moja sasiadka, panstwowa urzedniczka po godzinach zbiera puszki.
    dlaczego zmusza mnie panstwo ktore, konstytucyjnie chronic ma moje zycie i prawo do wolnosci i (o rety!) godnosci, do placenia ZUS-owi podatkow skoro zpewne emerytury nie odstane, nie dostane bo juz na wyplacanie obecnych emerytur ZUS sie zadluza. to niby czym zalata dziure w budzecie?? moimi podatkami?? a moze do tego jeszcze podatek liniowy na ktorym skorzystaja tylko ci co np. inwestuja, ale straca miliony obywateli, czyli reszta ludzi ktorzy zarabiaja TYLKO na podatki, rachunki i jak zostanie to na jedzenie. Jak opisal to pewien publicysta gazety "dziennik", obecny liberalizm w polsce wpada w taka skrajnosc i absurd, ze politycy utozsamijajacy sie ze skrajna odmiana tej ideologii, zniesc nie mogli iz darowizna wsrod najblizszych czlonkow rodziny nie jest opodatkowana, twiedzac iz podatek powinien wynosic niemalze 100%, co znakomicie wplynelo by na zniesienie roznic klasowych (panowie (P)olitycy zapraszam na wspolna lekture o liberalizmie w wydaniu chociazby Johna Locke'a czy Monteskiusza). Czy ja zyje w Polsce lat mlodosci moich rodzicow, o ktorej moge czytac w ksiazce ''Absurdy PRL-u''??
    Pisze to wszystko bo wytrzymac juz nie moge. studiuje politologie i zmuszony jestem do czytania prasy. ostatnio stwierdzilem, ze gazete musze kupowac w sklepie wielobranzowym, poniewaz wraz z nia kupuje aviomarin, co by nie zwymiotowac na pierwsza strone po lekturze pierwszego artykulu z serii "kierowcy znow zaplaca wiecej", "Czy rok 2025 bedzie rokiem bez emerytur??", "mlodzi studenci wciaz wyjezdzaja", "podatki rosna, pensje maleja".
  • Anonim

robimy powstanie?<lol> powstanie lutowe:P
  • Harley Devil'sSon

Pracuj na czarno.
  • Anonim

Żeby coś się zaczeło zmieniać musi dojść do tragedii...
  • Anonim

Firma, w ktorej pracuje, w styczniu w postaci roznego rodzaju podatkow (lacznie z narzutami na prace) oddala panstwu... uwaga... 43% swoich pieniedzy!!!. Powiem jedno: w tym kraju przy pseudosolidarnym ustroju nie da sie pracowac uczciwe a zatrudnianie kogokolwiek po prostu nadzwyczajniej w swiecie sie nie oplaca. Potencjalny przedsiebiorca karany jest za swoja przedsiebiorczasc dla "dobra ogolu". A liberalizm?... powiem tak: moj brat przyszedl ostatnio ze szkoly z lekcji o wdziecznej nazwie WOS, gdzie rozmawiano o szpitalach, przyszedl przerazony. Jak powiedzial, ze szpital nierentowny powinien upasc i powinno byc 16 konkurujacych ze soba kas chorych (nie chodzi mi o systemowe rozwiazania, ale o globalne podejscie do problemu) to musial sie prawie z klasy ewakuowac... 98% klasy bylo za panstwowa opieka i sprzeciwialo sie prywatnym ubezpieczeniom "bo przeciez jedni beda mieli lepiej a inni gorzej". Jesli w tym wieku kocha sie socjlaistow, obojetnie prawicowych czy lewicowych, to dlugo w Polsce nic sie nie zmieni. Naprawde liberaloweie sa w mniejszosci. Tylko po co pozniej te cale ujadanie ludzi, z tekstem "a bo tu nie ma perspektyw"??? Tylko glupek sam sobie przeczy.
  • Anonim

słyszałem ze w niemczech i holandii jest gorzej?
  • Anonim

Hubercie dla mnie ani Holandia ani tym bardziej Niemcy nie sa wzorem gospodarczym wartym naslodowania. Jesli o to Ci chodzilo :)
  • Anonim

a gdzie istnieją takie wzorce warte naśladowania?
  • Anonim

Np. ustroj gospodarczy Chile, Australii, Nowej Zelandii, Hongkong, ale jestenm w stanie pojsc na ustepstwa i zaakceptowac liberalno-konserwatywny ustroj irlandzki. Wszystko dalej jest socjalizmem. I szkodnikiem.

Ps. Takie Niemcy czy taka Francja (choc moze trudno dzis w to uwierzyc) w latach 50, 60-tych takze cechowaly sie bardziej liberalna gospdoarka. niestety pozniej na tym dorobku zbudowano "piekny socjal", ktory dzis niszczy te kraje - zarowno mentalnie jak i ekonomicznie.
  • Anonim

Ponoć na sza obecna Partua Rządząca w 2004 roku chciała przeforsować ustawę o ... likwidacji PITu (Newsweek)....

• Przemosnf

tragedia tu nic nie pomoze, narod sie przezegna, trzy raz splunie przez lewe ramie, prezydent wyznaczy zalobe i tyle. dalej bedzie to samo: niby wolny rynek odpowiednio "kontrolowany" przyez braci socjalistow. oczywisie uwazam, ze w pewnym stopniu opieka spoleczna musi istniec. ale nie w takim wydaniu, nie tak finansowana i nie tak zarzadzana.
    Ps. i jesli dojdzie do budowy obwodnicy przez Doline Rozpudy to bedzie jeden z wielu dowodow na to, ze twierdzenie iz dokumentnie caly rzad musi byc do wymiany, jest sluszne. Minister Srodowiska podpisujac zgode na jej budowe podkreslil, ze jest zwyczajnie skonczonym idiota bez kompetencji. Podkreslil to nie tylko przed "zielonymi" ale i Bruksela ktora juz zagrozila karami finansowymi. i ponownie brawo panowie (P)olitycy ktorzy tak dzielnie wlaczycie o wasze kluby parlamentarne, wyborcow, liczbe poslow w parlamencie. gratulacje, oby was historia rozliczyla skoro sumienie, odpowiedzialnosc i zdrowy rozsadek nie wystarcza.
  • Figlarz

>hubert sikorski napisał
    >robimy powstanie?<lol> powstanie lutowe:P

róbmy powstanie! i obsadźmy Króla, który uchwaliłby niski podatek liniowy i przeprowadzi prywatyzacje!
    Niech żyje Miłościwy Konserwatywno - Liberalny Król!
  • Anonim

nie chodzi mi o tagedie w takim sensie że ktoś tam umrze... chodziło mi raczej stan w którym gospodarka będzie tak zrujnowana, że reformy trzeba będzie wykonać obowiązkowo...
    ps.
    Nie orientuje się w tym za bardzo, ale czy to na Węgrzech nie było jakiegoś mocnego sygnału (jakiś czołg w centrum; P), że źle się dzieje, a teraz czytamy, że mają zamiar wycofać się z bezpłatnej służby zdrowia?
  • Anonim

ps2. i w Nowej Zelandii. Jeżeli mnie pamięć nie myli to prawicowa partia zrujnowała gospodarke, a lewica przeprowadziłą gruntowne reformy.
  • Figlarz

@ps2: wyjątek potwierdzający regułę :P
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)