Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Harley Devil'sSon

Komu bardziej współczujecie po 1 stycznia 2007: Rumunii i Bułgarii, czy mieszkańcom dotyczasowej Unii Europejskiej? :)
  • Anonim

Ani jednym ani drugim. Rumuni i bulgarii nalezalo sie wejscie do UE... nad M. Czarne bez dowodow juz niedlugo... :)... Ale jak Barosso powiedzial: nastepne ewentualne rozszerzenie bardzo dlugo nie nastapi.
  • madzia

co za bzdurne pytanie?:P ja też nikomu nie współczuję,Rumunii i Bułgarii się należało,a my na tym też skorzystamy:)
  • Harley Devil'sSon

Dlaczego ich aż tak bardzo nie lubicie, że mówicie, że im się należało? :]
  • madzia

>Mescalero napisał
    >Dlaczego ich aż tak bardzo nie lubicie, że
    >mówicie, że im się należało? :]

bo jak widać Ty i ja np inaczej pojmujemy UE:) ja nie widzę w UE tego całeg zła co po niektórzy:) UE pomimo swoich słabości daje nam korzyści i sam pomysł intergracji jest dobry:)
  • Harley Devil'sSon

Dyrektywy odnośnie techniki mycia rąk i minimalnej wielkości kurzego jaja bardzo sprzyjają integracji narodów; -]
  • madzia

>Mescalero napisał
    >Dyrektywy odnośnie techniki mycia rąk i minimalnej
    >wielkości kurzego jaja bardzo sprzyjają integracji
    >narodów; -]

tylko takie argumenty potrafisz znaleźć?:)powiem szczerze to tylko świadczy o słabościach UE,z którymi trzeba walczyć,a nie o tym że UE jest złe:]
  • Harley Devil'sSon

Jak do tej pory, dziewczynko, najlepszy rozwój zapewniał EWWIS, gdzie nie mierzyło się krowie szerokości odbytu, tylko wspierało się finansowo. Ludzie nie chcą pełnej integracji, jeśli kosztuje ich to utratę wolności i drożyznę. Chcesz płacić w euro, to sobie płać - Niemcy, a dokładniej 52% Niemców - chętnie Ci je odda, tylko zwróć im markę.
  • madzia

>Mescalero napisał
    >Jak do tej pory, dziewczynko, najlepszy rozwój
    >zapewniał EWWIS, gdzie nie mierzyło się
    >krowie szerokości odbytu, tylko wspierało się
    >finansowo. Ludzie nie chcą pełnej integracji,
    >jeśli kosztuje ich to utratę wolności i
    >drożyznę. Chcesz płacić w euro, to sobie
    >płać - Niemcy, a dokładniej 52% Niemców
    >- chętnie Ci je odda, tylko zwróć im
    >markę.

dla Ciebie jestem panią,ok?! intergracja wcale nie musi oznaczać utraty wolności...i ja wcale nie mówię pełnej intergracji,tylko UE jako federacja,a intergracja jedynie ułatwia handel między członkami,ujednolica prawo,przepływ usłu,kapitału i ludności...akurat drożyzna to jedyna namacalna wada euro,a o korzyściach i ułatwieniach eurosceptycy zapominają...
  • The M

chłopczyku czepiasz się bzdur. ale to normalne w młodych demokracjach. niektóre jednostki kurczowo trzymają się swojej suwerenności i myślą, że wszyscy wokół chcą im zaszkodzić. i nie dostrzegają oczywistego...
  • Harley Devil'sSon

Nie jestem "eurosceptykiem" tylko realistą.

Mówi się o rozwoju gospodarczym UE - a proszę bardzo - tylko nie zaśmiecajmy sobie w głowach ideami wyrównania cen w całej UE, bo to nierealne!

Dwa: prosty przykład "mądrej UE" - w Bułgarii wiele osób robi sobie wino na własny użytek. W zasadzie - robiło. Teraz będą płacić za taką przyjemność. Moje pytanie brzmi: dlaczego mają płacić na coś, do czego sami nabywają/ wytwarzają komponenty i aparaturę?

Trzy: biurokracja to też "niezbędny" element UE. Samo tłumaczenie tekstów - przecież nie można posługiwać się tylko angielskim, niemieckim, czy którymś z uniwersalnych - czy to esperanto, czy łaciną, więc potrzeba nam aż 11 języków urzędowych w P.UE - kosztuje 400 mln (to i tak mało z całości budżetu obsługi P.UE - 4,5 mld ojro).

Dostrzeganie takich wad tego gównianego molocha nazywane jest "ciemniactwem" i "wsteczniactwem". Problem w tym, że ojcowie integracji narodów widząc obecny kształt UE złapaliby się za głowy. O ile miałyby one wymiary zgodne z dyrektywą nr XXXXXXXXX ....
  • madzia

Mescalero a powiedz mi czy te słabości świadczą o tym że UE jest niepotrzebna? bo dla mnie korzyści z członkostwa w UE przeważają negatywy:)
  • Anonim

jest jeden "pozytywny" aspekt przystąpienia Rumunii i Bułgarii do UE: nie jesteśmy już najbiedniejszym krajem we Wspólnocie
  • Żeglarz Portowy

to jak zbudowana jest Unia świetnie zobrazował ktoś w dowcipie, który przytoczę: Zdarzyło się pewnego razu, że Unia Europejska posiadła złomowisko w samym środku pustyni. Unia orzekła, że ktoś może dokonać kradzieży ze złomowiska, zatem stworzyła stanowisko nocnego stróża i zatrudniła do tej pracy człowieka. Następnie Unia powiedziała:
    - Jak stróż nocny może wykonywać swoją pracę, kiedy nie dostał instrukcji?
    Stworzyła zatem Unia Dział Planowania i zatrudniła dwoje ludzi - jednego do pisania instrukcji, drugiego do odmierzania czasu pracy. Następnie Unia Europejska rzekła:
    - Skąd mogę wiedzieć, czy nocny stróż wykonuję swą pracę prawidłowo?
    Zatem Unia stworzyła dział Kontroli Pracy i zatrudniła dwoje ludzi, jednego do zbadania problemu, a drugiego do pisania raportów. Następnie Unia powiedziała:
    - W jakiś sposób należy tym wszystkim ludziom płacić.
    Unia stworzyła więc stanowisko referenta do spraw obliczania czasu pracy i księgowego, po czym zatrudniła na te stanowiska dwoje ludzi. I rzekła Unia:
    - Kto będzie odpowiadał za tych ludzi?
    I Unia stworzyła Dział Administracji i zatrudniła w nim troje ludzi - kierownika administracyjnego, jego zastępcę i sekretarkę. I Unia oznajmiła:
    - Przez rok przekroczyłam budżet o 18 tysięcy, muszę zatem dokonać cięć w budżecie.
    I zwolniła Unia z pracy nocnego stróża.

Unia która ma jakikolwiek sens to taka, która ułatwia handel między państwami członkowskimi, na arenie międzynarodowej trzyma się razem a zachowuje wewnętrzne różnice, miast je sztucznie zacierać i wmawiać ludziom że już nic nie wiąże ich z ich krajem bo są Europejczykami a jak ktoś realnie krytykuje strukturę UE pojawia się masa aktywistów którzy tonem jakby rzeczywiście byli tacy głupi tłumaczą mu (jakby to on był głupi) że teraz może sobie bez paszportu pojechać na wakacje......

sprawdź sobie dziewczynko ile razy więcej chemii można pakować do parówek wg unijnych norm w porównaniu z tymi jakie obowiązywały w Polsce przed akcesją.
  • Harley Devil'sSon

Czy ja powiedziałem, że jest niepotrzebna?
    Niepotrzebne są pomysły typu "tolerancyjne znaki drogowe" (Hiszpania), dyrektywy dot. sposobu mycia rąk w przedszkolach, przepisy określające sękowatość drewna, powierzchnię zmywalną wokół sanitariatów, odległość kaloryferów od ściany, karanie za nadprodukcję (sterowanie gospodarką zawsze wychodziło "lepiej" krajom położonym na mapie na prawo od Polandii), czy pomysł, by płacić podatek od wysłanych emaili. Gdzie tu jest samorządność terytorialna i liberalizm gospodarczy?

Czy Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi, oraz cała austriacka loża WLNM "Humanitas", deklarując w 1922 roku chęć połączenia narodów w Europie miała na myśli współpracę gospodarczą i zapewnienie pokoju, czy doprowadzenie do bankructwa szpitali, które mają kaloryfery odległe od ścian o 4, a nie o wymagane 6 cm?
  • madzia

der letzte dla Ciebie też jestem panią,ok? mówię no to walczmy z nadmierną biurokracją i innymi ograniczeniami,ulepszając struktury UE,bo najłatwiej jest krytykować i od razu powiedzieć to wyjdźmy z UE,albo ona sama się rozpadnie..a naprawdę UE dużo rzeczy w stosunkach między członkami ułatwia..
  • Anonim

Euro puki co nie opłaca się wprowadzać.
    UE popieram, ale nie w takiej formie... nie nawidze biurokracji.
  • Harley Devil'sSon

>madzia napisała:
    >der letzte dla Ciebie też jestem panią,ok?
    >mówię no to walczmy z nadmierną
    >biurokracją i innymi ograniczeniami,ulepszając
    >struktury UE

Ostatnie ulepszenie to stwierdzenie, że marchewka to owoc :D Aaaaaa.... jakbyś była na bazarze, weź miarkę, bo w UE jabłka muszą mieć przynajmniej 55 mm średnicy. A jak już znajdziesz jabłko, umyj je i zjedz na surowo - jeśli ugotujesz je np na stołówce, przy zmywaniu naczyń musisz koniecznie zapisać temperaturę wody, nazwy detergentów i godzinę zmywania. A i tak nie wiesz, czy pozmywasz zgodnie z prawem, bo zgodnie z dyrektywami, kafelki muszą być położone od podłogi aż na wysokość 2050 mm (nie zdefiniowano, czy fugi się liczą, więc P.E. ma zajęcie na najbliższy okres, gdy zabraknie już nowych dyrektyw ... ).

Wiesz, czemu to napisałem? Bo jak na razie, to nie likwiduje się biurokracji, tylko się ją dofinansowuje. Chcę żyć w kraju, który może swobodnie handlować, a nie w takim, który, by handlować, musi mierzyć jabłka w sadzie.
  • topola

A ja najbardziej współczuję Polsce, bo dotychczas to my byliśmy najbiedniejszym krajem i beneficjentem pomocy
  • Anonim

Ok, ja nie bede polemizowal z niektorymi opiniami anty, bo i tak to nie ma sensu... chcialbym tylko poznac Wasza alternatywe... a wiec?
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)