Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Polak :.

Co sądzicie o planach pana Tuska odnośnie prywatyzacji bo jak dla mnie te jego pomysły sięgają już absurdów bo prywatyzacja szpitali to jedno i można sie z tym spierać lecz wyprzedawanie strategicznych dla państwa spółek inaczej mówiąc naszego wspólnego narodowego majątku to drugie bo niech ktoś mi powie jak np taki LOT, PKO , PZU , czy ORLENU można sie pozbyć od tak jak gdyby nic w końcu kasa z prywatyzacji bedzie przez jakiś okres a co potem ??? bo przecież większość tych firm przynosi budżetowi państwa co rocznie milionowe zyski

Dlatego widząc nieróbstwo pan Tuska która sie ogranicza jedynie co do prywatyzacji to już naprawdę wolałem pana Kaczyńskiego który był jak był ale na pewno lepszy
  • YT

Ale co nam po milionowych zyskach budżetu? Mnie interesuje wydolnosc tych spółek, ich zdolnosc zapewniania konsumentom wysokiej jakosci uslug/ produktow. Nie mozna oponowac prywatyzacji argumentem o utracie dochodow przez panstwo w sytuacji, gdy wydaje ono te pieniadze na takie pierdoly, ze az szlag czlowieka trafia.
  • Anonim

Wymienione tu wyżej spółki są wydolne

Mówisz że nie da sie opanować prywatyzacji a ja myślę że jednak da rade bo ktoś musi być szaleńcem by sprzedawać np taki lot który chyba rok temu przyniósł 250 mil zł na czysto zysku czyli bardzo dużo
  • Anonim

Najprościej sprzedać, jeszcze prościej sprzedać temu, kto daje najwięcej.

Tylko pytanie, czy Polską rządzi premier, czy raczej syndyk masy upadłościowej?
  • Anonim

Poza tym to majątek państwa i naprawdę nie chciałbym by kiedyś było tak że nasz kraj będzie pozbawiony własnych przedsiembiorst

W ogóle osoby które robią teraz w tych spółkach mogą po prywatyzacji szykować sie do znalezienia nowej pracy
  • Anonim

Chce jeszcze dodać że ostatnio był u mnie protest w miescie gdzie wykrzykiwano DOBRE ZARZĄDZANIE TO NIE TYLKO PRYWATYZOWANIE i te osoby które tak mówiły miały w 100 % racje
  • Павлик Морозов

Przecież zysk nie trafia do budżetu państwa. Wydaje się go np. na inwestycje, rozwój, premie, dywidendy dla pracowników. Spółki skarbu państwa to relikty PRL. Kaczyńskiego wolałeś bo to po prawdzie farbowany socjalista.
  • Anonim

Zysk często trafia do budżetu państwa, ale nie zawsze jest taka potrzeba, aby doić :)

Pomysł z prywatyzacją polega na tym, aby zabierać tym spółkom pieniądze poprzez podatki.

Tylko problem polega na tym, że podatki płaci się od dochodu, a nie od przychodu. Lepper miał fajny pomysł z podatkiem od obrotu.
  • Anonim

No i co z tego że reliktu PRL ??? w końcu nie wszystko za PRL było złe a państwowe spółki są dobre .
  • ah+

Skarb Państwa nie potrafi zarządzać przedsiębiorstwami. Więc niech przestanie, zanim doprowadzi je do ruiny.
  • Anonim

>Świstak napisał
    >Skarb Państwa nie potrafi zarządzać przedsiębiorstwami.

Uwaga kochane dzieci, teraz powtarzamy za Świstakiem, Skarb Państwa nie potrafi zarządzać, Skarb Państwa nie potrafi zarządzać... teraz i zawsze i na wieki wieków....
  • Anonim

>Świstak napisał
    >Skarb Państwa nie potrafi zarządzać przedsiębiorstwami.
    >Więc niech przestanie, zanim doprowadzi je do ruiny.

Chyba nie doinformowany jesteś; -) bo np Lot przyniósł 250 mil zł na czysto w ciągu roku podobnie zresztą PZU jak i PKO które są największym bankiem oraz firmą ubezpieczeniową w tej części europy przynosząc przy okazji ogromne pieniądze w końcu nie bez przyczyny mówi sie że są to perły polskiego biznesu wiec aż tak źle skarb państwa nimi nie zarządza bo ewentułanie wprowadzić pewne zmiany a nie odrazu sprzedawać
  • YT

>PEGAZ napisał
    >Mówisz że nie da sie opanować prywatyzacji a ja myślę
    >że jednak da rade bo ktoś musi być szaleńcem by
    >sprzedawać np taki lot który chyba rok temu przyniósł
    >250 mil zł na czysto zysku czyli bardzo dużo

Celem prywatyzacji jest nie tylko zdobycie dochodów dla budżetu.
  • YT

>PEGAZ napisał
    >Poza tym to majątek państwa i naprawdę nie chciałbym by
    >kiedyś było tak że nasz kraj będzie pozbawiony
    >własnych przedsiembiorst

Kraj =/= państwo.
  • Anonim

To w takim razie ona nie ma sensu; -)
  • YT

>PEGAZ napisał
    >No i co z tego że reliktu PRL ??? w końcu nie wszystko za
    >PRL było złe a państwowe spółki są dobre .

Co w nich jest dobrego?
  • YT

>PEGAZ napisał
    >To w takim razie ona nie ma sensu; -)

Ma sens, chocby dlatego, ze prowadzi do urynkowienia gospodarki, wzmocnienia konkurencji i oslabienie panstwa.
  • Anonim

No w PRL-U był bodajże np taki obowiązek że pracodawca musiał zapewnić pracownikowi darmowy wyjazd gdzieś na wakacje i choćby na tym jednym przykładzie można powiedzieć że nie wszystko w tamtym systemie było złe bo owszem były minusy i to nawet sporo ale plusy też sie by znalazły .

I prywatyzacja ma sens bo prowadzi do osłabienia państwa że co ??? :-| chyba lepiej jak państwo jest silnie a nie słabe i z tego urynkowienia o którym mówisz mamy niestety coraz wyże ceny więc ja dziękuje bardzo za coś takiego .
  • Anonim

> No w PRL-U był bodajże np taki obowiązek że pracodawca musiał zapewnić pracownikowi darmowy wyjazd gdzieś na wakacje i choćby na tym jednym przykładzie można powiedzieć że nie wszystko w tamtym systemie było złe bo owszem były minusy i to nawet sporo ale plusy też sie by znalazły .
    I prywatyzacja ma sens bo prowadzi do osłabienia państwa że co ??? :-| chyba lepiej jak państwo jest silnie a nie słabe i z tego urynkowienia o którym mówisz mamy niestety coraz wyże ceny więc ja dziękuje bardzo za coś takiego.<

Hahahahaha:)
  • ah+

>PEGAZ napisał
    >>Świstak napisał
    >>Skarb Państwa nie potrafi zarządzać
    >przedsiębiorstwami.
    >>Więc niech przestanie, zanim doprowadzi je do ruiny.
    >
    >Chyba nie doinformowany jesteś; -) bo np Lot przyniósł
    >250 mil zł na czysto w ciągu roku

... i z tego, jeśli dobrze pamiętam, 80 mln poszło na pokrycie strat spółki córki Centralwings. Nawet chyba przez chwilę mówiło się o strajku z tego powodu.

podobnie zresztą PZU
    >jak i PKO które są największym bankiem oraz firmą
    >ubezpieczeniową w tej części europy przynosząc przy
    >okazji ogromne pieniądze w końcu nie bez przyczyny mówi
    >sie że są to perły polskiego biznesu wiec aż tak źle
    >skarb państwa nimi nie zarządza bo ewentułanie
    >wprowadzić pewne zmiany a nie odrazu sprzedawać

A widzisz - ja jakoś z tej "perły polskiego biznesu" wycofałem wszelkie wkłady Bo potrafię liczyć! np. miałem 2,5% oprocentowanie lokaty - K***A BEZ JAJ! (wtedy Śląski dawał 4% na koncie). Konto firmowe oparte na irytującym "podskubywaniu" klienta.
    Wkurzający bank dla emerytów, klientów "z przyzwyczajenia".

| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)