Politologia UMCS [288]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bassist

Czyli jak to sie robi? Podanie sie pisze samemu czy jest jakis formularz do wypelnienia?
  • Anonim

>Bassist napisał
    >Czyli jak to sie robi? Podanie sie pisze samemu czy jest
    >jakis formularz do wypelnienia?

Formularz jest do pobrania w dziekanacie. Informacja na ten temat wisi na tablicy ogłoszeń.

Swoją drogą czy ktoś ze starszego rocznika może powiedzieć jak to wygląda w praktyce? Mam na myśli wpływ średniej na specjalizację? Osobiście wybieram się na samorządy które podobne są uważane za nudne. A może ustrojówka lepsza?
  • Anonim

formularz masz w dziekanacie - wyliczsz tam srednia z dwóch lat z podanych przedmiotów piszesz uzasadnienie i chyba tyle...
  • Kinga

w praktyce, coż raczej przydzielaja Cie tam gdzie chcesz, chyba ze nie bedzie miejsc to patrza na srednia. I lepiej sie nie spoznic bo Cie wrzuca tam gdzie sa jeszcze wolne:) Ale jak wszedzie odwołania działaja cuda;p
    Ja jestem na samorzadzie;) Ma swoje plusy dodatnie i ujemnie;) Ujemnym jest to ze w porownaniu z innym specjalizacjami na sporo zajec;/ ale ogolnie jest w pozadku;)
  • Anonim

podobno na dziennikarstwie jest luz amerykanski i malo zajec?prawda to aby czy nie?
  • Anonim

Prawda :) Tzn. zajęcia mają raczej charakter praktyczny niż teoretyczny.
  • Anonim

no i cudownie :P
  • Kinga

dziennikarstwo chyba jest najbardziej lajtowe;p
  • Magda M

dziennikarstwo najlepsze:) już dawno po sesji:)))
  • Fugazi

Będąc samemu na samorządówce mogę stwierdzić,że jeśli chodzi o przedmioty i ilość pracy ,to dziennikarstwo jest rzeczywiście najlepsze-przedmioty są ciekawe i nie trzeba nad nimi nie wiadomo ile siedzieć.Samorzadówkę odradzam-nudy jak diabli,mnóstwo pamięciowej,głupiej nauki,no i są dwa przedmioty z Adamowiczem,a kontakt z nim do przyjemnych nie należy-kto miał,potwierdzi.Ustrojówka jest dużo ciekawsza,ale tam znowu jest egzamin ze Stępniem,a to do najłatwiejszych nie należy i masa osób z mojego roku ma warunki.

Udanego wyboru!
  • Anonim

u mnie wybór juz dawno padł na dziennikarstwo, teraz tylko pozostaje zdać się na łaskę i niełaskę wydziału :P
  • sztejma

im lepsza srednia tym pewniejsze ze sie dostaniesz gdzie chcesz, ale w zeszlym roku pomieszalo sie cos i ludzie sie przenosili bo byli nie tam gdzie chcieli:D no takie sa uroki. Specjalizacja ustrojowa wiaze sie z praktykami w szkole (2 tygodnie w roku + wrzesien caly) przez 2 lata wiec trzeba wiedziec czy sie chce + nudna dydaktyka i pedagogika. Egzamin ze Stepniem - chyba najtrudniejsza kwestia na Wydziale Politologii - w pierwszym terminie zdaje 5 - 7 osob z calosci. Poza tym W MIARE ciekawe przedmioty.
  • Anonim

Średnia będzie oscylować poniżej granicy 4,2 tak więc o dziennikarstwie nie ma pewnie mowy bo z tego co wiem to chętnych na tę specjalizację jest bardzo dużo a zdecydowana większość ma przynajmniej średnią 4,5...Co do ustrojówki to nie mogę się przekonać tak wiec pewnie zostanę przy samorządach.
    Może ktoś więcej powie coś na temat tej specjalności? Jak wyglądają egzaminy - ewentualne zwolnienia, rodzaje praktyk itd
  • Anonim

Teoretycznie średnia się liczy, ale w praktyce to róznie bywa, bo generalnie zostaje się tam gdzie złoży się podanie. Jeśli dobrze pamiętam to w ciągu pierwszego tygodnia możliwe jest przenoszenie na i inną sprcjalność i na moim roku cześć osób migrowało (róznie bo z ustrojwej na smaorzad, i z smorządu na ustrojową no i na dzienikarstwo też). Jeżeli chodzi o specjalności to ja jestem na ustrojowej i polecam, to latwa specjalność, ma ciekawe przedmioty i fakultety (choć to się zmienia, próbuje się zmienić wizerunek specjalności) ale takie opinie słyszałam od tych co są na samorządzie. Dzienikarstwo faktycznie ma dużo zajęć praktycznych. Faktycznie jest Stepień, ale na niego są sposoby; ) i może faktycznie za pierwszym razem mało osób zdaje ale reszta nie odchodzi z 2 tylko przychodzi nastepnym razem (kwestia wywalczenia tej możliwości).
  • sztejma

jakie sa sposoby na Stepnia???
  • bonczu$

...chyba tez zloze na samorzad...
  • Fugazi

A ja Wam mówię-nie składajcie na samorząd-potem trzeba się uczyć ustroju i liczebności organów miejskich w gminie Złotoryja na przestrzeni wieków i władz samorządowych w poszczególnych gminach poszczególnych zaborów.Nie wspominając o bardzo potrzebnej wiedzy ile dymów (!!!) liczyły polskie wsie w XIII wieku.A na drugim przedmiocie niezbędna wszystkim wiedza o ordynacji wyborczej do organów Krajowej Rady Izb Rolniczych i Izby Rzemiosła Polskiego. To made by Adamowicz.Na dokładkę zostaje fantastycznie pasjonujący przedmiot "Związki lokalne,regionalne i ponadnarodowe w polskiej myśli politycznej XIX i XX wieku" z dziekanem (na ćwiczenia to było jakieś 700 stron do kserowania),oraz Samorząd Terytorialny w Europie i USA z Pawłowską-masakra jakich mało.Do tego fakultety nudne jak przemówienia Prezydenta Kaczyńskiego.
  • Anonim

U Stępnia trzeba mieć gadane, ja żeby być nastepnym razem zapytana argumentowałm frekwencją, tym że coś mówiłam na zajęciach, kolega też coś dorzucił żeby dać mi drugą szanse, no i w końcu ostatnia deska ratunku czyli zapisywanie na seminarium. oczywiście nie zapisałm się, ale zaczełam wypytywać o to czy dużo osób się już zapisało, z czego u niego można pisać i takie tam. Jak zaczął szukać kartki z nazwiskami na semiarium to powiedziałm, że już nie bedziemy zabierać czasu bo inni czekają. Za dugim razem uratował mnie telefon, że już czekaja na niego z obroną, więc krótko pytał :)
  • Bassist

OK, wzial ja formularz, mozna sie zapisywac. Ino ta srednia... kurde, to jest sku***synstwo ze dostajesz sie na studia z od razu ustalona specjalizacja a nie skladasz na nia papierow bo jest za malo miejsc i nie masz szans na dostanie sie. Tym bardziej ze 4.0 to nie jest slabo - to jest tylko srednio; ). No i najwieksze chamstwo to to ze na 30 miejsc na dziennikarstwie polowa jest z gory zajeta...
  • Anonim

Jak mój rocznik wybierał specjalizację to na dziennikarstwo przyjmowali nawet ze średnią poniżej 4. Trzeba tylko wykazać się zainteresowaniem w tej dziedzinie i jak zwykle pobiegać z podaniami do Majowej i Micha. na specjalizacjach jest zawsze ruch, ludzie się przepisują, a więc jak ktoś ma duże ciśnienie na taką, a nie inną specjalizację to powinno być dobrze. Polecam dziennikarstwo:)
| |

Grono zrzeszające osoby, które studiują, studiowały bądź planują studiować politologię na U...

Fotki

Miejsca grona (0)