- 1
- 2
-
Gwiazda to styl zycia.
Witam, mam pytanie dotyczace PO. Wyczytalem na jakiejs ulotce z wku jak to dziala ale szczerze mowiac nie zrozumialem wszystkiego.
Po zdanym egzaminie zabiera sie jakis papier do wku i jest fajnie. Albo powolaja na 6 tygodni albo nie.
A czy jest jakas pewna wersja lub czy mozna sie jakos wymigac od tych 6 tygodni jak by ich nagle naszlo na powolanie?
Prosze o pomoc bo egzamin sie zbliza a ja nie wiem czy warto tam isc... -
Anonim
jak nie zaniesiesz papieru do wku to napewno cie nie powołają, mozesz zanieść go za rok albo kiedy chcesz -
holomouse
u mnie z roku zdawalem to tylko ja i kumpel - jego wzieli na 6 tygodni do Zegrza, a ja podobno mam spokoj, bo nosze okulary; ) -
Gwiazda to styl zycia.
-
-
Krystian
po zadym egzaminie z PO jesli w ciagu studiow Cie nie powolaja, to z dniem skonczenia studiow zostajesz przeniesiony odrazu do rezerwy.
pytanie co sie dzieje jesli Cie wyrzuca, a egzamin zdales, idziesz w wakacje na 6 tygodni czy na 3 miesiace? -
Daegurth
A próbował ktoś zmienić termin egzaminu na inny? Tzn. pisać z inną grupą wydziałów, niż z tą, do której był pierwotnie przypisany? Albo może udała się komuś sztuka zakwalifikowania na ten egzamin na 3 roku? -
gajmar
a ma może ktoś jakieś notatki zszywki cokolwiek niech wrzuci na jakiś serwer byle do piątku;] -
buniek
-
Paweł
-
holomouse
Men, po co Ci notatki? :D
U mnie egzamin wygladal tak, ze dostalismy jakies kosmiczne pytania, pan pulkownik usiadl obok nas, ktos go spytal o jakas podpowiedz, a on na to, ze nie moze nam powiedziec, ze odpowiedz na pytanie nr. 1 to..., a na 2. to... i tak do samego konca; )
>gajmar napisał
>a ma może ktoś jakieś notatki zszywki cokolwiek niech
>wrzuci na jakiś serwer byle do piątku;] -
gajmar
-
Karol
Tu jest większość pytań z egzaminu z zeszłego roku:
http://rapidshare.com/files/8295374...
Oblać ten egzamin jest raczej ciężko bo gościu sam odpowiedzi dyktuje:). Co do pytania czy warto tam iść, mnie powołali w wakacje do Dęblina i było całkiem nieźle, mimo że mnie wojsko wcale nie kręci więc myślę że raczej warto. No i trzeba się liczyć z tym że mogą powołać na drugi turnus (mnie tak powołali), czyli sierpień-wrzesień bo mogą być problemy jak ktoś stawia na sesję wrześniową:) -
Kober
A co do poboru na 6 tygodni to zależy od WKU bo w moim czyli WKU Żoliborz jak pnie wezwali na przeszkolenie to pan kapitan sie zapytał chcesz iść czy nie; p jak sie mówiło nie to mówił to zobaczymy za rok czy zmienisz zadanie a jak nie to do rezerwy; p, ale za to kumpel zaniósł papier i go w tym samym momencie przydzielili do jednostki i pojechał na 6 tygodniu i jak opowiadał to leja tam na studentów i jest fajna zabawa tylko.
Ps. Egzamin jak ja pisałem 2 lata temu to był pic na wodę fotomontaż -
Piotrek
>Kober napisał
>jak sie
>mówiło nie to mówił to zobaczymy za rok czy zmienisz
>zadanie a jak nie to do rezerwy; p
eee któreś "nie" to powinno być "tak" chyba :P hehe...mnie tam sie nie spieszy na to szkolenie
-
Anonim
-
Anonim
Może nie jestem z PW ale na jestem po PO i w tym roku bylem na przeszkoleniu wojskowym dla studentów.
Sprawa wygląda tak:
Zdajesz egzamin z PO.
Kserujesz odpowiednie strony z indeksu i poświadczasz ich zgodność z oryginałem (pieczątka i podpis - można to załatwić w dziekanacie), lub udajesz sie do WKU z kopiami stron i indeksem.
Jeśli chcesz iść na przeszkolenie to wciągu JEDNEGO MIESIĄCA od zdania egzaminu idziesz do swojego WKU i składasz wniosek (dają na miejscu, bo internetowe są lipne) i oddajesz ksero indeksu. Dodatkowo dają ankietę do wypełnienia.
Czekasz rok lub dwa, w zależności jakie studia czy 3 czy 5 letnie.
Dziewczyny też mogą zgłaszać się na przeszkolenie.
Przeszkolenie trwa 6 tygodni, pierwsze dwa tygodnie mogą wydawać się ciężkie bo w tym czasie są zajęcia i przygotowanie do przysięgi wojskowej. Pozostałe 4 tygodnie są już normalne zajęcia - STRZELANIE, TAKTYKA, WF, REGULAMINY, METODYKA SZKOLENIA + ZAJĘCIA SPECJALIZACYJNE. Ostatni tydzień to jeszcze jakieś zajęcia i egzaminy.
Po zdaniu egzaminów z ocena pozytywną otrzymujesz awans na KAPRALA PODCHORĄŻEGO (w przypadku trafienia do WSOWLąd we Wrocławiu) REZERWY i zostajesz przeniesiony do rezerwy.
We Wrocławiu szkolone są dwie specjalności Chemiczna oraz inżynieryjno-saperska
Osobiście polecam specjalność Chemiczną, a dlaczego to prosze obejrzeć moje zdjęcia :)
Zajęcia z zalegania w cieniu; p
Pozdrawiam kpr. pchor. rez. -
Piotr
po co sie w coś takiego bawić wojsko jest zawodowe od przyszłego roku wiec chyba trzeba iść z pasji:) -
albert
a czy jeśli wojsko będzie zawodowe to można będzie iść na to przeszkolenie 6 tygodniowe? -
Anonim
Prawdopodobnie przeszkolenie będzie ciągle dostępne. Co do wojska zawodowego ja nie cieszyłbym się przedwcześnie. Jeśli nie będą mieć wypełnionych etatów z osób chętnych to na 100% pobór nie będzie całkowicie zlikwidowany. A jak się dowiedziałem na tegorocznym przeszkoleniu od dowódców, żołnierzy będzie brakować na 100%.
Zresztą, po co się męczyć 9 miesięcy i dostać szeregowego na koniec, jak można 6 tygodni i dostać kaprala na koniec. -
Dzieniu
a szczerze mówiąc po co się męczyć i iść do wojska skoro można nie iść? ja za 2 miesiące przechodzę do rezerwy bez żadnych strachów ani przeszkoleń:)
- 1
- 2