-
Królikowa
Hej zastanawiam się nad informatyką na pw i trochę się denerwuje czy dam sobie radę.
Z matmy jestem obkuta i wszystko czaje od zawsze wiec z nia nie miałam nigdy problemu, a jeżeli chodzi o informatykę i programowanie to nie wiele było tego w szkole ale jak już to zawsze to robiłam. Kręci mnie to i chce to studiować. Pytanie czy dam rade, jeżeli moje podstawy są chyba żadne, ale zamierzam się dokształcać po maturze z infy. Chce dostać się na MiNi albo EiTi, więęc co wy studenci o tym myślicie są szasne ze dam sobie tam jakoś radę?
Ps. z fizyki też czuję się pewnie. -
Anonim
Programowania uczą od postaw, wiele osób na informatyce ląduje bez jakiegoś obeznania z programowaniem.
Na początkowych semestrach i tak programuje się mało, a raczej właśnie mieli matematykę, fizykę i teorię głównie z innych dziedzin -
Królikowa
okej, dzięki. jakoś mnie to po trochu uspokoiło.
teraz tylko zdać maturę i ma studia! -
-
Bobek
Przede wszystkim informatyka to nie to samo co programowanie, choć większość osób tak myśli. Na pierwszym roku dominuje matma (Analiza 1 i 2, Algebra, Logika i teoria mnogości, dyskretna, probabilistyka) i to ona pochłania najwięcej "ofiar". Fizyki są śladowe ilości. Przedmioty programistyczne są zazwyczaj łatwe, a jeśli nie czujesz się pewnie to kup sobie książkę S. Praty "Szkoła programowania języka C" i przerób chociaż połowę w wakacje (są baaardzo długie).
Po informatyce wcale nie trzeba być programistą-koderem. Studia (przynajmniej na EiTI) są tak interdyscyplinarne, że kończąc je posiadasz podstawową wiedzę z zakresu elektroniki, układów cyfrowych, automatyki, robotyki, zarządzania projektami itp. itd, że jeśli tylko któraś dziedzina Cię zainteresuje to możesz się w niej zagłębiać pod kątem przyszłej pracy. Przykładowo koncerny chętnie zatrudniają ludzi po informatyce na stanowiska menadżerskie czy jako analityków. -
Monika Pawluczuk
coś żadnych nowych postów od dawna w tym temacie..;) czyżby nie było nikogo kto by składał na informatykę w tym roku?:-( -
KrystuS
Gwarantuję, że są całę tabuny. W końcu ktoś musi nabijać progi na MINI... Ale patrzę, że sporo dziewcząt się wybiera na informatyke, co mnie bardzo cieszy osobiście; P -
Monika Pawluczuk
-
KrystuS
Oby, oby; p Ciekawi mnie na którym wydziale najlepiej przygotują do zawodu kodera. Bo patrząc po planach zajęć to chyba MINI najbardziej w tę stronę, hm? -
prodigy
Planuję wybrać się na PW, ale nie wiem dokładnie na którym z wydziałów będę miał okazję poznać jak najwięcej z dziedziny software (programowanie, systemy, bazy), a nie np. elektroniki.
Czy ktoś orientuje się czym obecnie różnią się kierunki informatyczne na każdym z wydziałów?
Zastanawiam się także nad Wydziałem Inżynierii Produkcji i tam nad kierunkiem Papiernictwo i Poligrafia- czy uczą na nim praktycznej pracy przy aplikacjach (poligrafia), czy głównie panuje tam nauka wiedzy teoretycznej? -
Paweł M.
https://gamma.mini.pw.edu.pl/e -mini/pl/informatyka-stopien1/ 2009-2010/Informatyka/Studia%2 0Inżynierskie/W1%2CW2
http://elka.szwaj.info/
http://informatyka.ee.pw.edu.pl/ind...
Tu masz przedmioty na informatyce na MiNI, EiTI i Elektrycznym. zobacz które Ci najbardziej odpowiadają -
Rafał plej Sadkowski
Z ciekawych specjalizacji na elektrycznym jest Inżynieria Oprogramowania (w programie m.in. prowadzenie projektów, szacowanie ryzyka, bezpieczeństwo oprogramowania, tworzenie specyfikacji wymagań, projekt zespołowy gdzie można się wcielić w rolę jedynie analityka bądź architekta, + kilka przedmiotów z nauki języków modelowania BPMN oraz UML - do tego na magisterskich dochodzą przedmioty poświęcony komunikacji człowiek-komputer czy też tworzeniu interfejsów graficznych). -
Rafał plej Sadkowski
>Monika Pawluczuk napisała:
>Może akcja "Dziewczyny na politechniki" podziałała:D
Z moich obserwacji podziałała obowiązkowa matura z matematyki. Jak nieraz rozmawiałem z niektórymi dziewczynami to w sumie jedynym "nie" za studiami ścisłymi był fakt braku matury z matmy. A tak to czemu nie? -
Monika Pawluczuk
Jak tam wasze wyniki matur na informatyke? Groźna konkurencja będzie?:P -
-
KrystuS
Konkurencja na pewno będzie w większości ze Staszica :D z mojej strony wygląda to tak, że liczę na 2 lub 3 turę... 68 matma, 58 fiza, 82 ang wiec bez rewelacji, ale takie jest życie; ) a jak tam? -
prodigy
Bardzo podobnie. Kiedy zostanie upubliczniona pierwsza tura rekrutacji? -
Mateusz Piękos
-
ptk
>KrystuS napisał
>Konkurencja na pewno będzie w większości ze Staszica :D z
>mojej strony wygląda to tak, że liczę na 2 lub 3 turę...
>68 matma, 58 fiza, 82 ang wiec bez rewelacji, ale takie jest
>życie; ) a jak tam?
A to oni mieli już wcześniej większość zadań z rozszerzonej matmy? -
prodigy
Masz na myśli tamtą aferę? Mieli, ale w końcu nic z tym nie zostało zrobione. -
Monika Pawluczuk
u mnie fizyka 63, matma 94 i ang 90 - mam nadzieje ze sie dostane na infe albo makro na elce:-) na informatyke brakuje mi 2,5pkt to progu z tamtego roku, wiec licze ze troche spadnie..