-
Wilku
Jako pierwszoroczniak wydziału mechatroniki staję przed takim wyborem. No i nie wiem, poradźcie. :P
Powiem tylko, że z programowania jestem noga i już Pascala szczerze nie znosiłem. Co tu wybrać? Czy te języki różnią się trudnością, czy też struktury są takie same? Bo tak na chłopski rozum jeśli wszystkie struktury(petle, funkcje, biblioteki) w zasadzie wyglądają tak samo, tylko są inaczej zapisane, to różnicy w trudności być nie powinno...
Chodzi mi o to, gdzie łatwiej wymyslić i napisać rozwiązanie, przy założeniu że składnie zna się tak samo. Gadałem z kumplem programistą, to mi powiedział, ze niektóre problemy w C rozwiązuje się nawet łatwiej, bo nie trzeba sie tak rozdrabniać. Nie wiem co o tym mysleć. -
Anonim
Delphi == object pascal wiec jezeli mialesz stycznosc z pascalem to powinno Ci byc ciut latwiej
C++ jest na pewno duzo bardziej zlozony, ma duzo wieksze mozliwosci, ale co za tym idzie jest trudniejszy
na pewno nie pozostaniesz na samym C++, prawdopodobnie bedziesz sie uczyl programowania w okienkach, wiec winapi albo - co jest bardziej prawdopodobne - .NET
jezeli to drugie to jest prostsze -
Anonim
-
Wilku
-
-
PJ
Weź se assemblera x86. Zobaczysz co to znaczy prawdziwe programowanie :P. -
→Anusia←
-
chotnikus
Jak sie uczyc to C/C++
To byla w zasadzie podstawa do wszystkich obecnie uzywanych jezykow programowania.
Delphi/Pascal to w chyba umiera smiercia naturalna od jakiegos czasu juz :)
Osobiscie uzywalem Delphi do robienia aplikacji w 10 minut, np. jesli mi byl potrzebny program- kalkulator co liczyl jakas prosta funkcje... 2 pola textowe, 1 button, 1 funkcja w kodzie i gotowe :) Choc pewnie obecnie Borland C++ builder dzialal by na podobnej zasadzie :) -
Anonim
-
Anonim
>chotnikus napisał
> Choc pewnie obecnie Borland C++ builder
>dzialal by na podobnej zasadzie :)
Dokladnie, na identycznej:) Daruj sobie pascala, nie ma sensu uczyc sie zanikajacego jezyka. -
Ania