-
Anonim
Zaraz minie DOPIERO rok jak mam legitkę, a już muszę ją wymieniać. Dzisiaj usłyszałem, że zdjęcie jest niewyraźne
i gdybym nie miał ze sobą dowodu, to bym miał przypał.
Mało, że dostałem ją z jakimś ciemnym zdjęciem (Transport),
to jeszcze się tak starła, że za jakieś 3 miesiące do niczego
się nie będzie nadawała. Noszę ją w portfelu i wyjmuję tylko
do kontroli (czasem gdy sprawdzają hologramy), ładowania i czasem, żeby zniżkę dostać. Czyli nie częściej niż 3 razy
w tygodniu. Porażka.
Teraz pewnie będę musiał bulić za wydanie nowej. -
Trzciniak
Ja i mój rok mamy jeszcze stare, ale podobno mają nam wymieniać je, niby za darmo. Skoro się przecierają to trzeba będzie jakąś folijkę. -
Anonim
-
-Folek-
hehe a duplikat kosztuje zdaje się wiecej niż nowa... Kumpel takową trzymał w kieszeni na imprezie i coś w chipie wewnątrz sie zepsuło... i była nieczytelna.... no i zloto z chipa się ściera, ale na razie wpływu na nic nie ma. W jakieś etui wsadzić ją najlepiej na imprezie czy gdzieś. Delikatne mimo wszystko to ustrojstwo; p Ciekaw jestem czy komuś wystarczy jedna na 5/6 lat; D -
-
Anonim
w mojej też ciemnawe zdjęcie i chyba tylko ja siebie tam rozpoznaje, poza tym porysowana coraz bardziej mimo, że w warunkach ekstremalnych nie jest używana :/ -
Shinju
>Fazotron napisał
>Ja i mój rok mamy jeszcze stare, ale podobno mają nam
>wymieniać je, niby za darmo. Skoro się przecierają to
>trzeba będzie jakąś folijkę.
Z tego co wiem starsze roczniki nie będą miały wymienianych legitymacji... Chyba że indywidualne osoby będą chciały... ale wtedy odpłatnie. -
Anonim
mi sie legitymcja ztarla juz po pol roku...w maju jak trzeba bylo nowa naklejke nakleic to babka w dziekanacie powiedziala zebym sie wybral tam do biura gdzie robia te karty i wymienil ja na nowa (za darmo) ale jakos wciaz nie mam okazji sie tam wybrac,a jak juz sie wybiore to nikogo nie ma:/ -
most wanted
Nie wiem czy wiecie ale stare legitymacje wazne sa do konca roku (tak mi powiedziala pania z pkp) -
No to ciekawe czy się wydziały wyrobią z wymianą do końca roku bo zabierają się do tego jak pies do jeża.
Skoro te nowe legitymacje to rzeczywiście taki szmelc to mamy przykład kolejnego polskiego absurdu.
Dlaczego te legitymacje nie są wykonane jak dowód osobisty? Komuś się ściera zdjęcie w dowodzie. Pewnie jak zwykle chodzi o pieniądze.... -
-Folek-
wydziały może i by się wyrobiły, ale legitymacje robi zdaje się mennica a ta pewnie nie da rady; p już w zeszłym roku były jakieś krzaczki; p Poza tym ta legitka nie jest taka zła.... mi się tylko ściera to złoto z chipu. Ale nie mniej jednak należy uważać. Poza tym nie zapominajmy... w dowodzie nie ma żadnych obwodów... a w ELS masz oprócz tego chipu jeszcze kartę miejską... (i kartę biblioteczną BUWu w UW). Więc obawiam się że ciężko włożyć to w taki materiał jest jest dowód; p Jak dla mnie to jest genialna rzecz, bo na imprezy np. zabierasz tylko to a nie dowód, kartę miejską i legitymację.
Tak czy inaczej to nie ma tragedii; > -
Dla mnie też to jest genialna rzecz i taki symptom postępu :> ale na moim wydziale należę do nielicznych, którzy się tak "napalili" na plastikową legitymację. Każdy psioczy na nią, że łatwo się łamie itp.
btw skoro ta legitymacja ma łącze stykowe a nie zbliżeniowe to trochę lipa... -
Mati 愛
ma chyba i takie i takie. bo skoro sluzy jako bilet miejski to musi miec zblizeniowe -
hmm w takim razie po co łącze stykowe?
Do legitymacji nie trzeba, do karty miejskiej nie, do bibliotecznej też nie
chyba, że się mylę...
Przecież wszystko może być na łączu zbliżeniowym...
To co nowa legitymacją robi też za kartę telefoniczną? :>
http://www.ztm.waw.pl/images/leg_st...
http://www.ztm.waw.pl/images/leg_st... -
Anonim
sadze ze to moze byc forma zabezpieczenia,
na pewno latwiej podrobic karte zblizeniowa niz chipowa -
-Folek-
Na UW służyło to w taki sposób, że: Na koniec semestru zdawało się taką kartę w dziekanacie oni wpuszczali ją do jakiegoś urządzonka (które czytało z chip'a), które sprawdzało czy wszystkie oceny są wpisane, jeżeli tak w systemie elektroniczny odhaczało się kolejny semestr i wlepiało hologram. Jeżeli nie to można było spisać z protokołów lub/i wpisów w indexie/karcie egzaminacyjnej. Na PW zdaje się że to powolniej wchodzi; ) -
-
Ania
>bardzo zakochana Shinju :) napisała:
>
>Z tego co wiem starsze roczniki nie będą miały
>wymienianych legitymacji... Chyba że indywidualne osoby
>będą chciały... ale wtedy odpłatnie.
Niestety Karolina starsze roczniki też będą musiały wymienić do końca roku -
-Folek-
>-=STAMiNA=- wrote:
>A powinno być odwrotnie. Ładnie to świadczy o uczelni
>technicznej; ]
Ej w sumie racja! Przecież jakby nawet studenci pod okiem prof. zorganizowali jakiś bardzo dobry chodzący system ogólnouczelniany to mogłoby wymieść... A nie chrzanienie się dziekanatami które mają jeszcze stare przyzwyczajenia z PRLu =] (mimo że kadra dziekantu młodsza :P ) Tak więc oprócz remontów budynków przydałoby się to zreorganizować; p a nie będzie uw podskakiwać; p -
-
Anonim
Stykowe ma kilkudziesięciokrotnie większą szybkość transmisji od bezstykowego. W tej chwili jeszcze się go nie używa, ale kiedyś będzie mogło się do czegoś przydać.