-
'''i Smokey !...
Witam pisze w tym roku mature i mam kłopot z wybraniem sobie kierunku??
Jaki według was jest najciekawszy ?? -
Pablos
:D
Najciekawszy? Najciekawsze jest to co lubisz, to co Cię interesuje. I ewentualnie to co jest związane z tym co chcesz robić po studiach. -
'''i Smokey !...
Mogłem się tego spowdziewać:P
Mam swoje typy ,ale chciałem sie dowiedzieć czegoś wiecej o różnych ciekawych kierunkach. -
-
-Folek-
Wiesz.. pewnie mało osób poznało wszystkie kierunki... a większość studiuje to co ich ciekawi. Jedni mechanikę, jedni elektronikę, jedni informatykę inni fizykę (mówiąc najogólniej). Może napisz jakie masz typy i co chcesz o danych kierunkach wiedziec to wtedy moze ktos sie pojawi z danego kierunku i wyjasni; > -
Mario
Jeśli nazwy kierunków są dla Ciebie zbyt ogólne, warto obejrzeć sobie plany studiów. Są na stronach wydziałów. Masz tam wymienione wszystkie przedmioty w całym toku nauczania. To bardzo pomaga w wyborze. Mi przynajmniej pomogło. -
Bogusia
Ja polecam budownictwo wydziale IL :)
Poza wiedzą potrzebną Ci w pracy inżyniera, na tym kierunku nabędziesz wiele umiejętności potrzebnych w szeroko rozumianej sztuce przetrwania. Jeśli nie jesteś superpilny, Lądówka to wydział w sam raz dla Ciebie - tylko tu na kampanii wrześniowej spotkasz wszystkich swoich znajomych! Jeśli dodatkowo nie narzekasz na brak życiowego farta, który jest tu czynnikiem nader istotnym, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej!
A tak całkiem serio (choć wcześniej też było serio :)), jeżeli budownictwo jest jednym z tych kierunków, nad którymi się zastanawiasz, to polecam. Studia kosztują trochę nerwów, ale ciekawe są. -
'''i Smokey !...
hmm przemyśle to..
A co myślicie o elektrotechnice???Czy można wiązać z tym kierunkiem swoja przyszlość????Bo jeśli chodzi o elektrotechnike to jakies tam zainteresowania typu czasopisma oraz ośla łaczka :D:D:D -
eugeniusz geniusz
Smokey nie słuchaj sie Bogusi, ta kobieta najwyraźniej źle Ci życzy (: -
Anonim
Pewnie znasz tę życiową prawdę, ale na wszelki wypadek ci przypomnę: http://www.youtube.com/watch?v=DQps...
>Czy można wiązać z tym kierunkiem swoja przyszlość?
A czemu by nie? Właściwie z każdym (prawie każdym) kierunkiem na polibudzie można wiązać swoją przyszłość. Jeżeli chociażby minimalnie się tym interesujesz, to znaczy, że to kierunek dla ciebie ... oczywiście niekoniecznie jedyny. -
Ela R....
Tak i tak każdy wie, że FIZYKA rządzi światem :D
a więc....
A tak na prawdę zależy co lubisz robić, albo co chcesz potem robić....
Czy jest dla Ciebie ważniejsze żeby zarabiać dużo kasy czy robić co się lubi. -
Anonim
Ale też nie można się spinać i iść na coś, bo ktoś Ci powiedział, że po tym się robi kasę, natomiast Ty zupełnie nie wyobrażasz sobie siebie w takiej pracy. Wprawdzie to, co się lubi robić, to "hobby", a nie praca, ale to minimum zaangażowania musi być.
@Ela_R.
A co powiesz na to, że matematyka rządzi fizyką?; ] -
Anonim
>'''i Smokey !... napisał
>hmm przemyśle to..
>A co myślicie o elektrotechnice???Czy można wiązać z tym
>kierunkiem swoja przyszlość????Bo jeśli chodzi o
>elektrotechnike to jakies tam zainteresowania typu
>czasopisma oraz ośla łaczka :D:D:D
ja jestem na elektrotechnice, pierwszy semestr dopiero wiec niewiele moge powiedziec o calym kierunku, ale wiem jedno: to bardzo przyszlosciowy kierunek.. gdzies wyczytalam ze po tym kierunku najwiecej ofert pracy. bo sama mialam dylemat co wybrac;) na razie jest sympatycznie, ale to pierwszy semestr i na razie nic technicznego i takiego wiazacego sie bezposrednio z tym kierunkiem nie ma, wiec musialby ktos starszy sie wypowiedziec, ale z tego co i ja rozmawialam ze starszymi to oni sa zadowoleni i mysle ze wiekszosc polecilaby to;) -
Karol
>Ulala napisała:
>semestr i na razie nic technicznego i takiego wiazacego sie
>bezposrednio z tym kierunkiem nie ma
A Materiałoznawstwo Elektrotechniczne to niby co :D?
-
-
Anonim
nie liczy sie:D laborki sa dopiero w drugim semestrze:p predzej Graficzny Zapis Konstrukcji;) -
Tadeusz
Z tego co czytałem w gazecie największe zapotrzebowanie rynek zgłasza na inżynierów mechanicznych. Nie jakichś tam czarodziejów od informatyki czy zarządzania ale właśnie mechaników. Czyli SiMR, Mechatronika i WiP czekają i wołają z daleka. No i MEiL, ale tam podobno ludziom wybuchają głowy, to nie polecam :D . Równie wielki popyt jest na speców od materiałów, czyli WIM :) . Dopiero na trzecim miejscu Informatycy.
Ale logicznie rzecz biorąc, to ilu informatyków kończy studia co roku? Chyba z tysiąc jak nie więcej. A ilu mechatroników? Najwyżej ze stu. A materiałowców? Pewnie z trzydziestu. I kto tu będzie miał najmniejszą konkurencję na rynku pracy; p .
-
kaś.
>Grygus napisał
> No i MEiL, ale tam podobno
>ludziom wybuchają głowy, to nie polecam :D .
>
Pierwsze słyszę; ) Szczęśliwie zaliczyłam pierwszy semestr na melu i póki co wszyscy głowy mają; P Te wybuchy to może potem; P -
Madź.
a co możecie powiedzieć o inżynierii środowiska i budownictwie? trudno się dostać? -
Bartek
>Grygus napisał
>Z tego co czytałem w gazecie największe zapotrzebowanie
>rynek zgłasza na inżynierów mechanicznych.
Jakoś trudno mi w to uwierzyć...poza tym gazety to różne rzeczy piszą; P
Generalnie jest tak, że jak ktoś ma wysokie (jak na absolwenta) umiejętności i wiedzę z danej dziedziny + jakieś doświadczenie, znajomość języka obcego, to w takim mieście jak Warszawa pracę znaleźć powinien. Ja za to słyszałem że po wydziałach mechanicznych sporo osób pracuje na stanowiskach nie związanych z kierunkiem studiów. Ale tu też pewnie nie ma reguły. -
Anonim
>Madź. napisała:
>a co możecie powiedzieć o inżynierii środowiska i
>budownictwie? trudno się dostać?
jesli chodzi o progi punktowe to na inzynierie srodowiska bardzo latwo, a na budownictwo to raczej ciezej, ale wszystko dla ludzi:) -
Anonim
a co do tych gazet to z tymi informatykami moze i racja bo coraz wiecej ludzi na to idzie, niemniej jednak to dobry zawod, dobrze platny. jak ktos wyzej powiedzial ze duzo ofert po SiMRze to smiem podejrzewac ze sie myli, ale MeiL elektrotechnika plus zwiazane z energetyka to na pewno przyszlosciowe...