Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Audi

Chciałbym poznać opinię na jaki wydziale najlepiej studiować na tym kierunku.
    Zastanawiam się nad Mechatroniką, Elektrycznym, albo Elektroniki i Technik Informacyjnych, (ale na tym ostatnim są chyba tylko I stopnia?)
    Co polecacie?
  • Imie Naz

Zależy co dokładnie Cię interesuje.

Weź pod uwagę MEiL.
  • Anonim

Nieeee no pomyśl o kierunku z przyszłością, idź na kulturoznawstwo.
  • Audi

Myślę o automatyce, ale bardziej w kierunku informatyki niż w praktyce; p
  • Anonim

To Elkę polecam, tam mają coś z robotyki na informatyce chyba.
  • Gutek

na Mchtr robotyka jest bardziej od strony kinematyki, rozwiazań napędowych itd.
    co nie zmienia faktu ze polecam z całego serca:)
  • zboon

Jeśli interesuję Cię bardziej automatyka i robotyka 'bardziej informatyczna', to chyba WEiTI będzie dobre, bo u nas właśnie automatyka i robotyka jest specjalnością na kierunku informatyka. Nie jest prawdą, że mozliwe sa tylko studia pierwszego stopnia (niektorzy sie doktoryzuja). Generalnie u nas nie uczą za bardzo o sprzęcie, a więcej jest o samym programowaniu, algorytmach itp.
  • Audi

Ale czy na pewno są też II stopnia? Bo myślałem właśnie o tym wydziale, ale przecież przenoszenie sie nainny wydział po dyplomie inżyniera jest bez sensu... -.-
  • Anonim

http://www.elka.pw.edu.pl/index.php...

Tak ciężko sprawdzić samemu?
  • zboon

sa i II i III nawet tez

warto sobie rzucic okiem na ostatnie tematy prac dyplomowych dla lepszego rozeznania (to sa tylko z Instytutu Automatyki i Informatyki Stosowanej)
    http://dydaktyka.ia.pw.edu.pl/opiek...
  • Audi

A co mi możecie powiedzieć o AiR na Inżynierii Produkcji?
  • Nati

hmm.... sorki że tak nie do tematu... ale też interesuję się głównie
    Robotyką, choć informatyka też może być, tylko jest taki problem...
    mogli byście mi polecić jakieś dobre szkoły (podad gimnazjalne)
    chciałam iść do technikum mechatronicznego, na wiśniowej 56, ale tam jest (bez urazy) niski poziom... skąd można się dostać na Politechnikę W. help... :(
  • Anonim

>Natka;* napisała:
    > skąd można
    >się dostać na Politechnikę W. help... :(

Nie musi to być koniecznie technikum. Po technikum będziesz miała tylko przewagę na kilku pierwszych semestrach na laborkach. Na dalszych latach różnice tę się mocno zacierają.
    Wybierz szkołę gdzie cię porządnie nauczą matmy i fizyki bo z tym jest zawsze problem na PW a i przy rekrutacji są najważniejsze.
    W technikum przeważnie nie ma tak rozbudowanej matematyki i fizyki jak to jest w liceach dlatego po technikum możesz mieć problemy z tymi przedmiotami ( wiem po sobie :) ).

• Nati

dzięki... :)
    No już wiem coraz więcej...
  • Anonim

no tak ale mi sie wydaje ze technikum duzo daje, tzn zalezy tez jakie sie skonczy. Mysle ze pierwsze 2 lata to jakas czesc przedmiotow , typu elektronika, energoelektronika, elektrotechnika ,ppodstawy ukla logicznych, jakies przekazniki, sterowniki PLC, ukla automatyki ,ukl mikroprocesorowe , cyfrowe i nei wiem co tu jeszcze napisac, to wszystko to ja miałem w technikum, a z niektorymi przedmiotami ludzie maja problem. niby jest rok wiecej w technikum ale w wielu przypadkach sie to wyrownuje, jak ktos uwali rok na studiach. Fizyka byla na slabym poziomie ale matma na poziomie rozszerzonym ok.....ale decyzja nalezy do Ciebie
  • Anonim

racja, ze większość z tych przedmiotów już jest w technikum i jakieś podstawy już się ma. W mojej grupie na pierwszych latach studiów z tego co pamiętam poza mną była jeszcze jedna osoba po technikum. Jednak jakoś wszyscy sobie radzili z tymi przedmiotami wcale nie gorzej.
    Tak jak mówiłem - po technikum łatwiej jest na laborkach. Po dobrym liceum dużo łatwiej się dostać na PW - szczególnie jeśli się myśli o wydziale EiTI czy innym 'obleganym'
  • Anonim

Elka w tym roku nie była oblegana - zostały miejsca na luty, także ludzie po technikach też spoko mogli się dostać :).

Pamiętam swój pierwszy sem - mieliśmy chyba dwie osoby po technikach, które wcale sobie jakoś wybitnie super nie radziły. Na pewno było im łatwiej, ale jeśli chodzi o przedmioty techniczne to po roku raczej wszystko się wyrównało. Natomiast sporą barierą były dla nich wszelakie matematyki, której niedomiar w technikum chyba wychodził na wierzch.

Osobiście polecam liceum i zainteresowanie się wybranymi tematami na własną rękę.
  • Anonim

Na Elkę to trzeba się nauczyć przede wszystkim zaparcia i kombinowania. Gdzie się człowiek tego nauczy to już jego sprawa, chociaż w liceum ma się większą szansę na zdobycie tych umiejętności i nauczenia się matmy oraz fizyki; ]
  • Nati

ok, naprawdę, wielkie dzięki
    informacje od kogoś doświadczonego, to dopiero cenne wiadomości
    XD, dzieki jeszcze raz!
  • ...

Słuchajcie, przepraszam, że odgrzebuję wątek, ale mam następujące pytanie:
    Który wydział jest najlepszy jeśli chodzi o robotykę? Czy dobrze mi się wydaje, że:

na elce - informatyka + programowanie
    na inżynierii produkcji - nauka krzyczenia na ludzi, żeby ten zlom dobrze do kupy złożyli
    na mechatronice - nauka składania wyżej wspomnianego złomu do kupy
    na elektrycznym - ?? to samo tylko że elektryczny złom ??
    na melu - złośliwi prowadzący ale można się dużo nauczyć/ czego??

Najbardziej chodzi mi o programowanie robotów ze sztuczną inteligencją.

Jakbyście napisali chociaż po jednym zdaniu co gdzie jak to będę wdzięczna :)
  • 1
  • 2
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)