Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maciek

Cześć

Problem co prawda nie dotyczy mnie ale chce sie dowiedzieć tego dla kumpla.
    Otóż studiuje na I roku na budowie maszyn na SIMR-ze ale jak przystało na prawdziwego studenta miał w sumie sporo niepozaliczne, także nie starczyło mu ECTS na warunkową rejestrację na II rok . Kumpel miał teraz poprawki w ostatnich w dniach ale w plecy niestety a nie zarekrutował się jeszcze raz, a teraz już za późno na standardową rekrutację. Moje pytanie jest takie czy nie da się tego jakoś jeszcze załatwić żeby mógł zacząć studia od I roku .. Ja słyszałem że można pisać podanie o przyjęcie poza rekrutacją tylko nie wiem czy do dziekana Simru czy do rektora PW ???? PS. a nie przysługuje studentowi jakieś pierszeństwo albo prawo do repety ??? (wiem że to I rok ale może jakiś paragraf znacie na to :p) Do kogo sie można zwrócić na PW o pomoc bo przyznacie że sutuacja nieciekawa żeby tak na lodzie zostać. . .;-/

dzieki z góry za jakieś wzkazówki. .
  • -Folek-

odpowiedni prodziekan na danym wydziale powinien się takimi rzeczami zajmować.... i w sumie wszystko zależy od Niego; > Jeżeli posiadacie przychylnego prodziekana to może wrzucić od nowa, ale na pewno nie ma takiego obowiązku :) jeśli chodzi o prawo do repety to nie dotyczy ono pierwszego roku z tego co ja pamiętam... U nas to się chyba nazywa wznowienie (jeśli Cię wyrzucają, a Ty chcesz jeszcze raz, ale chcesz jeszcze transferować sobie oceny). Ale być może co wydział to obyczaj =]

PS. Student to ma prawo..... znać nazwisko prowadzącego hahaha xD
  • Anonim

No mniej-więcej tak to wygląda. Z ludzi, których mniej lub bardziej znam i powinęła im się noga na I roku na różnych wydziałach PW, to wszyscy zaczynali od nowa - bez powtarzania roku. Można spróbować inny wydział zawsze, jeżeli na tym nie pozwolą (np. transport).
  • Anonim

Macie rację. Jest to jedyne sensowne rozwiązanie.
    Można w sumie powtarzać rok, ale wiąże się to z odpłatnością za niezaliczone przedmioty.
  • pajdżer

tez moge miec podobną sytuacje wiec sie orientowałem u starszych kolegów czy można jeszcze zapisać sie na studia. U mnie na wydziale(MEIL) podobno zabiera sie papiery z dziekanatu idzie sie do GG do jakieś tam komisji rekrutacyjnej i ona rozpatruje to, ale nie zawsze pozytywnie. Szkopuł w tym ze jak zabierzesz papiery to i mozesz zostać na lodzie
  • Radek

repeta ci nie przysluguje bo jestes na 1 roku...

mozesz ew napisac podanie do prodziekana Jakubczaka lub Wasiewskiego.....ale nie wiem jak oni to rozpatrza....
  • Boban

ja mam podobną sytuację, to myślę, żeby przenieść się na zaoczne, pójść do pracy, a potem kombinować dalej jakby się tu na dziennych znaleźć...
  • Wisien

Dla pierwszorozniakow jedynym innym rozwiazaniem wydaje sie byc urlop zdrowotny, tylko trzeba pochodzic po lekarzach i zalatwic sobie zwolnienie lekarskie minimum na caly mieisac do ksiazeczki zdrowia studenta. (najlepiej zeby to byl miesiac w sesji). Pozniej do komisji lekarskiej, gdzie tez trzeba pokombinowac i jak zatwierdza urlop, to przycodzisz do dziekanatu i zatwierdzasz to u nich. Plus jest taki ze nie placisz za powtarzane zajecia, tylko trzeba nachodzi sie troszke po lekarzach
  • Maciek

A mam pyatnie odnosnie egzaminu komisyjnego... Trzeba w podanbiu poddać w wątpliwość sposób ocenienia przez egzaminatora poprzedneego egzaminu czy wystarczy napisać że nie zgadza się z poprzednią oceną bo umie się więcej??? A może jeszcze coś napisać ???
  • ::: adam :::

Na Simrze mozesz wziac repete 1 roku, przynajmniej znalem taka osobe, ktora to uskutecznila, ale lepiej od nowa przejsc rekrutacje. Jesli jest zbyt pozno na to, to pozotaje Ci rozmowa z dziekanem (Bajkowski) lub prodziekanem od tego (Jakubczak).
    Repete lepiej zostawic sobie na pozniejsze lata. Podobno mozna mec tylko jedna, a pozniej trzeba sie juz bujac z urlopami dziekanskimi.
    Simr to studia dla wytrwalych i cierpliwych, a uda sie je skonczyc.
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)