Politechnika Warszawska [12213]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Krystian

Witam, jestem z Eiti, orientuje sie ktoś czy da rade zapisać się, albo dodeklarowac w dziekanacie jakiś dodatkowy język. Tak żebym mógł na niego chodzić i się czegoś nauczyć, bez konieczności zaliczania tego przedmiotu ?
  • -Folek-

Jest taka możliwość na pewno, z tym, że wtedy jest to język płatny z tego co mi się wydaje; >
  • Piotrek

>Krystian napisał
    >Witam, jestem z Eiti, orientuje sie ktoś czy da rade
    >zapisać się, albo dodeklarowac w dziekanacie jakiś
    >dodatkowy język. Tak żebym mógł na niego chodzić i
    >się czegoś nauczyć, bez konieczności zaliczania tego
    >przedmiotu ?
    Jeśli nie chcesz zaliczać, to po prostu idziesz do prowadzącego daną grupę i albo nie będzie miał nic przeciwko, albo będziesz negocjował :P Dziekanat nie ma z tym nic wspólnego, tylko SJO. Ale fakt faktem, że mogą mieć obiekcje - w końcu prowadzą także płatne kursy...
  • -Folek-

no nie wiem.... u nas na MEiLu istnieje takie coś przy deklaracjach semestralnych jak "Język Dodatkowy". Podejrzewam, że jak zrobisz tak jak powyżej kolega napisał to nie wpiszą Ci tego po prostu na dyplomie =] Poza tym nie spotkałem się z czymś takim, jak po prostu chodzenie na jakieś zajęcia... zasadniczo to się wogóle nie opłaca bo są i tak rzadko a do tego w dużych grupach... lepiej pójść do szkoły językowej :)
  • rudie Snowy

a ja słyszałem że można by zaliczyć np angielski już w listopadzie, a następnie zapisać się na np rosyjski (ja właśnie chciałbym tak zrobić) Oo możliwe?
  • -Folek-

jeżeli teraz idziesz na studia dopiero to zdaje się, że kolejny egzamin B2 jest tuż przed sesją zimową jakoś w styczniu.
  • Krystian

i od tamtego roku tak jest, ze nie wazne czy masz B2 czy nie i tak musisz zaliczyc 2 sem. jezyku jaki zadeklarowales. a pozniej mozesz sobie wybrac.
  • Anonim

Na elce - chyba nie. Chodziłem jeden sem na angielski, bo się nie zorientowałem, że trzeba zgłosić zdane B2, a teraz zapisałem się na włoski.
  • Krystian

no tak, ale tak czy siak musisz miec zaliczone 2 semestry cwiczen. Wczesniej bylo tak ze wogole nie musiales chodzic, wystarczylo ze miales certyfikat/zdales B2, i mogles sobie pozniej wybrac inny jezyk i chodzic na niego bez zadnych konsekwencji z racji nie zaliczenia cwiczen.
  • Piotrek

Guzik, przynajmniej na Elce. Chcesz, to od razu deklarujesz B2, nawet na 1. semie (po prostu idziesz do dziekanatu na początku studiów), ale o tym mało kto wie. Z języków obcych musisz wyrobić 2 jednostek/6 modułów (dowolnie wybranych, od tego roku są zalecane na semach 2-4 po 4 JD - dotychczas na 2 semie były 4 JD, reszta po 2 na kolejnych semestrach, ale i tak można było modyfikować - w końcu mamy ten system elastycznego studiowania) + zdać B2 z dowolnego języka, z jakiego egzaminy robi SJO (tak, będą naciskać na angielski, być może wmawiać, że trzeba, ale guzik prawda). A wszystkie lektoraty trzeba formalnie zaliczyć - praktyka zależy już od prowadzącego.
    PS Język zawsze się deklaruje i deklaracja jest jednocześnie wyborem.
  • -Folek-

to racja. sam zdałem na pierwszym semestrze i na szczęście nie poznałem angielskiego w wersji 'polibuda' :P osobiście prawie każdemu polecam zdawanie tego ustrojstwa od razu, bo to otwiera możliwość wyboru języków, godzin, grup itp :)
  • rudie Snowy

no dobra, czyli mogę zgłosić się o przyznanie mi terminu egzaminu z angielskiego, zaliczyć to i podjąć jakiś inny język? bo ja już nie ogarniam, sorry :D
  • -Folek-

terminy są ogólnie ustalone. Sprawdź stronę SJO. Ty się zapisujesz na egzamin i koniec. Na wydziałach MEiL i EiTI przez swoje wirtualne dziekanaty, a w innych poprzez zapisanie się w SJO. Jak zdasz to na początku kolejnego semetru następującym po B2 zapisujesz się gdzie Ci się podoba i tyle.
  • Anonim

>-Folek- napisał
    >terminy są ogólnie ustalone. Sprawdź stronę SJO. Ty się
    >zapisujesz na egzamin i koniec. Na wydziałach MEiL i EiTI
    >przez swoje wirtualne dziekanaty, a w innych poprzez
    >zapisanie się w SJO. Jak zdasz to na początku kolejnego
    >semetru następującym po B2 zapisujesz się gdzie Ci się
    >podoba i tyle.

Z dokładnością do tego, że na EiTI musisz się zapisać i elektronicznie na wydziale i później jeszcze w SJO.
  • -Folek-

uuuu to dziwnie Wam zrobili :/ u nas się zapisywało tylko w WD i voila. Pewnie leniom od Was nie chce się zanosić list zdających, ale to już totalny bezsens; >
  • Anonim

>-Folek- napisał
    >uuuu to dziwnie Wam zrobili :/ u nas się zapisywało tylko
    >w WD i voila. Pewnie leniom od Was nie chce się zanosić
    >list zdających, ale to już totalny bezsens; >

Nie nazywajmy ich leniami. Elka jest największym wydziałem i może za dużo byłoby przenoszenia. A tak wystarczy pamiętać żeby jeszcze na stronie SJO się zapisać.
  • -Folek-

nie no luzik.... ale jakby nie patrzeć zanieść jedną stronę zdających a 3 strony zdających to chyba różnicy nie robi; )
    No, ale tak czy inaczej.... nie jest to duży problem jak mówisz; >
  • kobik

>MPMX napisał
    >Nie nazywajmy ich leniami. Elka jest największym wydziałem
    >i może za dużo byłoby przenoszenia. A tak wystarczy
    >pamiętać żeby jeszcze na stronie SJO się zapisać.

taa, ogromnie wiekszy od takiego elektrycznego np; ) lenie i tyle; f

u nas nie bylo na pierwszym roku jezyka, ja sie zapisalem na b2 i jakos poszlo, po prostu egzamin nie jest powiazany z zajeciami z jezyka wiec mozna go zdac nie rozpoczynajac jezykowej nauki, jak ja zrobilem i teraz jesli dobrze mysle wybieram sobie inny jezyk; )
  • Bogusia

A czy ktoś chodzi na włoski albo hiszpański? Po zdanym B2 zastanawiam się nad wyborem jednego z tych dwóch i chętnie poradziłabym się, może ktoś wie, na którym z nich można spodziewać się wyższego poziomu (o ile o jakimś poziomie języków na naszej politechnice kochanej można mówić), a może nawet mógłby polecić jakichś konkretnych lektorów? :)
  • -Folek-

Ja po B2 chodziłem (i dalej będę chodził) na hiszpański. Zajęcia miałem z Saul'em Cano Dominguezem. I co mogę powiedzieć... Można się zdecydowanie czegoś nauczyć, ale gdy się posiada jakąś motywację, bo Saul nie sprawdza prac domowych w ciągu roku. Na koniec roku jednak trzeba mieć wypełnione ćwiczenia, napisać test i jeszcze u Niego odpowiedzieć ustnie. Ale sympatyczny człowiek i skory do pomocy :)

Co do różnic poziomów to chyba byś musiała znaleść kogoś kto był na obu lektoratach, a to będzie ciężko :)
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)