-
snoop
No możeby rozwinąć to forum troszkę :) Co W na to aby rozwinąć tutaj osobny wątek dotyczący nurkowisk jakie znacie i podawania w miarę aktualnych warunków nurkowych w wyżej wymienionych ?
Jeżeli przejdzie to ja od razu piszę:
Czarne Dąbrówno - Półczno 20 km od Bytowa woda zawsze czystai w miarę ciepła. Ostatnio widoczność w okolicach 7 m do głębokości 10, m i jakieś 3 - 5 poniżej. Miła baza Grzesia Bernaciaka CN Explorer z Gdyni
Siecino - Cieszyno 6 km od Złocieńca teren Drawskiego parku krajobrazowego. Widoczność miła w okolicach 5 m poniżej 6 m
dobra baza Rafała Tobiasza CN SHARK ze Złocieńca
W miarę rozwijania się w polskich jeziorach będę się starał umieszczać zcoraz więcej info.
Mam nadzieję, że podchwycicie temat
pzdr
snoop :) -
Grono.Net
Z miejsc to ja moge dodac:
- Koparki - Jaworzno (ale to wszyscy znaja), choc j dzis bylem to musze przyznac, ze poziom wody sie podnosi; -) choc 15m nie robi na mnie wrazenia zbyt duzego
- Zimnik, swietny kamienilom :-) 30m glebokosci, duza przejzystosc, granicy swiatla nie ma.
- Zlotoryja - syf, kila i mogila. Smierdzi, zdechle zaby plywaja, przejzystosc kiepska; / Ale na upartego mozna sie pomoczyc :-) aaa i ponoc 40m, ale nie sprawdzilismy bo ponizej 15m bylo juz ciemno -
Grono.Net
Kolejne miejsce
Kam. Prelle w Niemczech (kilka kilometrow przed Dresden).
Max. glebokosc 47m
Granica swiatla ok 20m
Termoklina: 6-7m
Widocznosc: nad termoklina ok 4m, pod termoklina lepiej, ale wszystko zalezy od latarki...
Temperatura wody: nad termoklina ok 17stopni pod spada stopniowo do 4...
Wejsce: 5 euro
Generalnie moim zdaniem nic specjalnego aby tluc sie do Niemiec. Wrak lodeczki na ok 30m oraz mis w okolicach 8m.
Chyba jedyna atrakcja jest glebokosc, choc same 47m troche trudno odnalezc (szczegolnie, ze narkoza wcale w tym nie pomaga; ) -
snoop
No to kolejne miejsce z nurkowych podbojów:
Jezioro Wdzydze max głębokość 70 m - pierwsze metry tak około 8 idzie się w mleku (tak było we wrześniu) dalej czysto. Termoklina około 8 - 9 metrów. Widoczność pod mlekiem całkiem dobra pod warunkiem posiadania dobrej latarki i niezamulania; )
Dojazd z Gdańska: Gdańsk - Kościerzyna - na ostatnim rondzie w Kościerzynie trzeba skręcić w lewo na Wdzydze Kiszewskie - we Wdzydzach kierujemy się na Wdzydze Tucholskie i jedziemy około 10 - 15 minut wypatrując skrętu na O.W. "Lipa" Wjeżdżamy na teren ośrodka przez las [innej drogi nie ma :) ] et voila :) Schodząc po skarpce do wody jesteśmy jakieś 30 meterków wpław od 40stki :) -
-
Grono.Net
Jezioro Nieslysz
widocznosc nad termoklina jakies 2-3m, temperatura wody 19 stopni
pod termoklina przejzystrosc ok 4-5m, temperatura wody 7 stopni
granica swiatla 21m
glebokosc ok 25m (glebiej nie udalo mi sie znalezc, mimo wielkich wysilkow :( )
sporo rybek i ciekawe laczki od strony bazy ZHP Krzeczkow -
snoop
No to dopiszę kolejne miejsce, które mnie się spodobało nie mniej niż pozostałe.
Quo Vadis. Sztuczna rafa na półwyspie helskim.
Dojazd bardzo prosty> Kierunek HEL -> Mała plaża w Helu na wysokości wejścia do portu wojennego.
Tam należy się przebrać i wtaszczyć cielsko do wody. Następnie wzdłóż falochronu do plastikowej Butli (pojemnika) opadamy w dół jakieś 10 m i namierzamy poręczówkę. Dalej dosłownie po sznurku na 30 m.
Co do atrakcji to jest to sztuczna rafa utworzona z pozostałości scenografii z filmu "Quo Vadis ?"
Z przejrzystością jest jak to zwykle bywa w Bałtyku - różnie. Wszystko zależy od tego skąd wieje wiatr.
Dzisiaj tj. 07.08.2004 widoczność około 5m i do 15 metra nawet ciepło jak na 5mm piankę bo do 14* C poniżej tak koło 20 spadło do 8* a na 30 jakieś 5* było. Nurkowanie uddane i ciekawe. Myślę, że można tam nurkować częściej. pzdr
-
0_0scubasteve
kamieniołom Zakrzówek pod Krakowem naprawde warto. Głebokoś 40-50 m ale nie radze schodzić poniżej 20 ponieważ znajduje sie warstwa siarki która skutecznie ogranicza widocznoś pod tą warstwą mozemy uświadczyć prawdziwego "nocnego" nurkowania w dzień:D:D:D
kto raz odwiedzi to miejsce napewno tam wróci
atrakcje: pionowe skalne skałki, podwodny las , wielki sum , zatopiony autobus:) i ponoć kilu topielców z betonowymu butami:) -
Garnett -od 14/02/2007 zaręczony
j. Białe niedaleko Płocka. Bogate życie pod wodą . nocne nurkowania to bajka. Widoczność w Sobote 02-04-2005 ok 5-6 m latem to samo. Lodu juz niema bo w sobote byl tylko taki ok 1-2 cm grubości. Gł max 33m na 5m platworma cwiczeniowa a na 4m wrak poloneza. Jezioro godne polecenia -
Anonim
hmm.. a ktoś z was daje nura poza granicami kraju??
Ja zdecydowanie polecam Egipt - Hurghade. Jest tam bardzo dobrze zorganizowane polskie centrum nurkowe, które współpracuje z naszymi biurami podrózy, jak również daje możliwość dogadania się z nimi osobiście. Mają do dyspozycji własny sprzęt,/ co pomaga amatorom/ - możliwość uzyskania licencji itp.
A jako bonusik - woda cieplutka, a kolory i wodne rozmaitości wprost cudowne :]
Benita -
Anonim
polecam Łebe i wraki w Bałtyku w weekend 7-8.05 widocznosc ponad 20m na Betonowcu temperatura wody 4stopnie głebokosc 28m... duzo innych ciekawych wrakow polecam goraco. http://nurkowanie.cekol.pl/ -
Michał
Ja polecam Jez.Narty kolo Jedwabna-Mazury Super miejsce max glebokoś to 30 metrów ale to co znajduje sie pod woda........bogactwo roslin wielkie "buły",dywany,wiele ciekawych roślin,cudowne miejsce,płyniesz i cały czas rosliny. przejżystosć od 7 do 10metrów.POLECAM
Jezioro Piłakno znajdują sie tam 2 bazy CN Paweł Rosłanieć a drógiej niepamietam-można znalieść w necie.Bardzo ciekawe miejsce jak sie trafi to ekstra przejrzystosc jakieś 8 metrów,super roslinnoś na płytrzych miejscach,i to co każdy chyba lubi-ostry stok prowadzacy na głebokie partje jezora.Max glebokość chyba 67m!!
Pozdrawiam -
Piotrek Z.
Jezioro narty jest rzeczywiście super... pływa się jak po łące... no i te raki...
A co do Piłakna - w Nurkowym Atlasie Polski jest podana max. głębokość 57 metrów. Podali też 2 bazy - info na http://www.pletwonurkowanie.pl oraz http://www.aquarius.bydg.com.
A przy okazji - na stronie Aquariusa jest napisane: "Tego lata, nad j. Piłakno odbywać sie będą Warsztaty i Kurs Fotografii Podwodnej.Prowadzącym będzie Maciej Tomaszewski". Może kogoś to zainteresuje... -
snoop
No to ja jako że nie pisałem długo dorzucę swoje 0.03 pln
Ostatnio byliśmy na Krzemnie w zachodniopomorskiem. Jezioro cudowne. Woda prawie kryształ do 6 m potem odrobina mleka [jak na wdzydzach] tak do 13 m i znowu przrejrzyście tylko, że ciemno.
Jak nazwa wskazuje można tam znaleźć krzemień, a w zasadzie łupki krzemienne.
Więcej może kiedyś napiszę :D -
Kamila T.
To ja dorzucę swoje, mała perełka w Opolu:) nazywa się Silesja, był tam kamieniołom, płyciuyko bo do 18m, ale widoczność szaleńcza - 6m wszędzie:D ciekawostką są zatopione tam domki, można spokojnie wpłynąć drzwiami, wypłynąć oknem. Wrak to to nie jest, ale jak na nasze Polskie możliwości...:P a, i są zatopione samochód (Ford chyba), więc możńa pooglądać silnik - dla mnie bomba, bo ja nawet na powierzchni nie zaglądam pod maskę swojego autka:D -
Liivi
Mnie najbardziej zauroczyła Hańcza... skały i miętusy... poprostu bajer... Ale lubię również Narty, Białe koło Płocka (choć ono jest najmniej przejrzyste i lekko zielone), Piłakno oraz Moruz ... -
Potworek
=] Mój niewielki dorobek nurkowy narzie liczy Ińsko, jeszcze 2 inne polskie jeźorka i egipt- też Hurghada ( ktos o niej juz wspomniał) rafa super polecam.=] -
ja-Kaja :)
-
Behemoth
Mi najwspanialej nurkowało się w Aquabie w Jordani.Wspaniałe widoki i ryby tak oswojene z nurkami, że te glonożerne dawały się dotknąć. Woda tak przejżysta, że z jachty na głębokości 7 metrów było widać dno i przede wszystkim rafę koralową. -
MeLeX_J
Najlepsze nurkowanie mialem w Turcji-Side(m.Srodziemne);P
J.Łęsk (w Kulce),ale to bylo dawno
Gorąco polecam J.Kownatki (miejscowosc Kownatki) 15 od Nidzicy
Bardzo przyjazna baza pana Tomasza Strugalskiego, ktora ruszyla 29.04
Jezioro 1szej klasy czystosci (widziane raki przy kazdym nocnym nurkowaniu-ale nie te amerykanskie co wszystko zniosa,lecz te nasze polskie),tak wiec przejzystosc dobra
Woda raczej ciepla(jak na polskie jezioro (zalezy od warunkow pogodowych)
Pisac pm/pw(jak kto woli) po szczegolowe informacje
pozdrawiam -
Liivi
Ostatnio nurkowałam na Trałowca i Tankowca (Bałtyk) - dodaję HEL i okolice :)) do moich ulubionych miejsc nurkowych...