PJWSTK [1826]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • igor

Mam do was małe pytanko, otóż dorwałem praktyki właśnie w jakiejś firmie (przez biuro praktyk zresztą) na stanowisku grafika. Nurtowało mnie pytanie jak wygląda sprawa praw autorskich po takich praktykach, pytałem babeczki z która mam kontakt z tej firmy i powiedziałą mi że ja żadnej umowy z nimi nie podpisuje i że tylko oni mają umowę ze szkołą. Czy po skończeniu praktyk mogę dociekać swoich praw do projektów które wykożystują komercyjnie? Ktoś wie jak wygląda ta umowa ze szkołą??

pozdro
  • Ufo aka Juggalo

widac nie wiesz jeszcze, ale to zawsze wyglada tak, ze Ty poza satysfakcja nic nie masz
    sorewicz, ale tak jest
    /co prawda w kwesti praktyk tego nie sprawdzaUem, ale tak dzieje sie z pracami naukowymi pisanymi przez studentow, wiec z tym to pewnie tez tak jest/
  • m@ro

tam gdzie przedmiotem pracy, zlecenia jest jakas grafika z reguly w umowie jest powiedziane ze zrzekasz sie praw autorskich na rzecz zleceniodawcy. no i to dosc logiczne bo taka jest idea tej transakcji. ale mowilem Ci :P znajdz sobie cos platnego:] po ch** tworzyc za free;P pozdr i nie obrazaj sie za grilla hehehe;]
  • BorysR

True, true.
  • Anonim

prawa autorskie sa niezbywalne
    zbywalne sa prawa majatkowe.
  • m@ro

w przypadku umowy o dzielo tworca dostaje pieniadze nie za wykonanie dziela tylko za przeniesienie praw do niego patrz zbycie praw autorskich i umowa o takiej nazwie... to tyle:D no ale ja w sumie sie opieprzam na cwiczeniach wiec rzeczywiscie moge nie miec racji:P ot tak co powyzej to na chlopski rozum;P hehehe;]
  • Ufo aka Juggalo

maro ma racje, tak to wyglada, sprzedaje sie prawa do danej pracy. Choc niektore firmy rozwiazuja to inaczej (ale to juz trzeba byc niezUym kolesiem, by sie targowac o prawa autorskie) i autor zostaje ze swoimi prawami (rzadko to sie zdarza).

cosmoz: niestety sie mylisz
  • Kulek

..to ja kto jest z tymi praktykami, sa platne czy za "frytki" sie robi:P I od czego to zalezy???
  • m@ro

jak w zyciu:P masz farta lub znajomych to znajdziesz cos platnego. a z reguly praktyki np oferowane za posrednictwem PJWSTK sa raczej na zasadach wolontariatu:/ albo nawet platne ale z zajebiscie wysokimi wymaganiami/kwalifikacjami ktorych student I roku spelnic nie moze:P pozdr
  • Ufo aka Juggalo

ostatnim razem na pUatnych praktykach byUem blisko 1o lat temu i nie byUa to bynajmniej branza ajti.
    Tendencja jest taka, ze student to taki czarnuch, ktory ma dymac za free, lóp ewentualny uscisk spoconej dUoni prezesa
    :(
    /najbardziej wqrwia mnie klimat i hasUa typu: "choc podymaj u nas za darmo przez 2 miechy, a potem staniesz przed szansa kariery w naszym cudownym korpobabilą"/
  • mgr. inż. chox

dlatego najlepiej zamiast praktyk szukać od razu pracy
    - dostajecie wtedy pieniążki + wypełniacie sprawozdanie
    z praktyk i dajecie do podpisu szefowi. W szkole mówicie
    że załatwiliscie praktyke na własną ręke i dajecie tylko
    sprawozdanie, bo cała reszta jest nie potrzebna.
    Ja tak zrobiłem i nikt nie robił żadnych problemów.
    Praktyki mam zaliczone no a przy okazji sobie normalnie
    zarobiłem;]
  • igor

Co racja to racja, najlepiej to dymac juz za kase ale w sumie to ostatnio nie moglem znalesc nic ciekawego z pracy a na praktykach mam motywacje zeby cos robic-zawsze sie przyda do portfolio. Moze macie jakies propozycje pracy dla grafika?;P
    Pozdro
  • Anonim

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autors...

Prawa autorskie sa *niezbywalne* i nie podlegaja nawet *zrzeczeniu*sie*
    Tzn jezeli wykonasz cos - napiszesz program, nagrasz kawalek, namalujesz obraz to nie ma takiej opcji zeby ktos podpisal sie pod tym swoim nazwiskiem. Ew mozesz zastrzec ze nie zyczysz sobie aby w ogole dzielo bylo podpisane.

Prawa majatkowe mozna zatrzymac dla siebie badz zrzec/odstapic innemu podmiotowi posiadajacemu osobowosc prawna.
    Tzn piszesz program dla kogos i za powiedzmy kwote 10 000 zl przekazujesz mu prawa majatkowe do niego.

To tyle w temacie. W razie czego polecam http://www.sejm.gov.pl i dzienniki ustaw tam udostepnione.

PS. Czy mi sie tylko wydaje czy jakies zajecia z prawa to jednak na pejocie sa?
  • igor

No właśnie, tak też myślałem ale moje główne pytanie polegało na tym kto ma prawa majątkowe do tych że dzieł jeżeli nie podpisuje z tą firmą żadnej umowy!! tylko ONI mają jakąś tam umowe ze szkołą.

pozdro
  • m@ro

w praktyce mowa byla o prawach majatkowych. kto sie domyslil ten sie domyslil:P no niewazne:D jeszcze na rpgach ani ppb nie bylo ustawy o prawach autorskich... hehe a w ogole to co Igi;D dame z lasiczka im malujesz czy co ze tak Ci zalezy na kwestiach prawnych?; > bo raczej banerow, czy newsletterow do portfolio sie nie wrzuca;> pozdr
  • igor

nie ale strony internetowe i okladki ksiazek raczej mozna; )
  • *** inso ***

>cosmoz napisał
    > http://pl.wikipedia.org/wiki/Autors...
    >
    >Prawa autorskie sa *niezbywalne* i nie podlegaja nawet
    >*zrzeczeniu*sie*
    >Tzn jezeli wykonasz cos - napiszesz program, nagrasz
    >kawalek, namalujesz obraz to nie ma takiej opcji zeby ktos
    >podpisal sie pod tym swoim nazwiskiem. Ew mozesz zastrzec ze
    >nie zyczysz sobie aby w ogole dzielo bylo podpisane.

No dobrze... a jak to jest, że dla firmy robi zdjęcia fotograf, a następnie firma odkupuje od niego prawa 'na zawsze'?
    Autor wtedy nie jest 'łączony' z dziełem - przynajmniej nie jest to komunikowane.

PS. Swoją drogą utarło się, że fraza prawa autorskie (przynajmniej w advertising'u) - jest jednoznaczna z prawami majątkowymi - stąd te niejasności.

PS2. A co do szkoły - to jeżeli szkoła ma umowę na praktyki... a Ty robisz praktyki... to prawa posiada szkoła. Tak przynajmniej było kilka lat temu w cyrografie/regulaminie napisane; ) A gdybyś chciał się pochwalić, że to akurat TY zrobiłeś.... to powinieneś zwrócić się TEORETYCZNIE do szkoły o zgodę na taką publikację. (taka przynajmniej jest praktyka między firmami, a agencjami, które je obsługują)

• *** inso ***

>Igi - time to get dirty napisał
    >nie ale strony internetowe i okladki ksiazek raczej mozna; )

Pochwal się .... powiemy Ci, czy warto sobie dupę tym zawracać; )
  • Anonim

>No dobrze... a jak to jest, że dla firmy robi
    >zdjęcia fotograf, a następnie firma odkupuje od
    >niego prawa 'na zawsze'?
    >Autor wtedy nie jest 'łączony' z dziełem -
    >przynajmniej nie jest to komunikowane.
    >
    >PS. Swoją drogą utarło się, że
    >fraza prawa autorskie (przynajmniej w advertising'u) - jest
    >jednoznaczna z prawami majątkowymi - stąd te
    >niejasności.
    >

Fotograf robi iles tam zdjec. Nie chce zajmowac sie wlasna dystrybucja tego wszystkiego to sprzedaje prawa majatkowe dla firmy dysponujacej jakas duza baza zdjec. Zobacz np istockphoto.com - ogromny wybor co dla klienta (np Ciebie) jest ulatwieniem bo chcesz np zdjecie 4 bialych dziewczyn/kobiet ubranych w topy bez ramiaczek i spodnice w roznym wieku, jednej rasy i wtedy szukasz tylko na kilku stronach a nie przegladasz ilustam setek serwisow fotografow.

Do tego wszystko jest kwestia ceny - mozesz np kupic za wiecej kasy wylacznosc na zdjecie i wtedy nie bedzie ono juz nigdy sprzedane a Ty dostaniesz ochrone prawna tego.

A co do tego podpisu - wierz mi ze na pewno jakbys chcial to znalazlbys to kto te zdjecie zrobil.

PS. Polecam zaznajomic sie z roznorodnymi licencjami jak GPL, MIT, BSD i inne pokrewne jak rowniez z zagadnieniem Copyright oraz Copyleft :)
  • igor

>.inso napisał
    >>Igi - time to get dirty napisał
    >>nie ale strony internetowe i okladki ksiazek raczej mozna
    >;)
    >
    >Pochwal się .... powiemy Ci, czy warto sobie dupę
    >tym zawracać; )

Nie moge pokazywac bo jeszcze bedziecie chcieli to sprzedac; )
  • 1
  • 2
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)