PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • m@ro

ma ktos pomysl na zrobienie animacji fali we flashu? mam kilka pomyslow ale sporo roboty wiec najpierw wole sie dowiedziec czy nikt nie ma prostszej metody; ]
  • Anonim

Ja bym to zrobił tak:
    Malujemy linię prostą robimy jedną klatkę powiedzmy takiej sinusoidki później za kilkanaście bądz kilkadziesiąt klatek robimy coś podobnego tylko z innymi wygięcami potem zaznaczamy droge od do i już. Tak mi się wydaje że powinno być najprościej.
  • Anonim

Polecam animację fali z http://2advanced.com/ . :)
  • m@ro

zajebiste stary. bardzo lubie high-tech'owe intra i dynamiczne animacje:P

co do fali ladna ale i prosta;) chodzi mi o fale z lotu ptaka (kamera centralnie nad obiektem) i ta fala ma rozmywac chwilowo layout strony... to tyle;) dzieki za linka i pozdr
  • igor

ta fala w tej animacji to graficzka 3d wsadzona do flasha poprostu a marowi chyba nie o to chodzilo
  • Ufo aka Juggalo

proste, robisz to jak wszystkie efekty z manipulacja obrazu - na maskach animowanych.
    Tworzysz sobie warstwe rozblurowana i animujesz jej maske tak zeby przypominaUo to fale (rippla moze?) i jest git :)
    Chyba, ze chodziUo Ci o jakis inny efekt
  • m@ro

dzieki ale to wiem. efekt inaczej opisze

wygladac to ma tak mniej wiecej - mamy prostokotny obraz. dla ulatwienia wyobrazenia z lewej poza canvasem startuje fala ale nie z punktu (jakby ktos wrzucil kamien) tylko taka jak tsunami :) szeroka no i z lewej wplywa mi na obrazek (np header) i tam gdzie przeplywa podwyzszona tafla wody widac ten efekt.

jedyny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to zrobienie okolo 30-40 klatek w photoshopie i imageready tylko nie znalazlem odpowiedniego filtra w PSie zeby ta fala byla przekonywujaca;)

pozdr
  • Ufo aka Juggalo

hmm...nie wiem, moze mozna prosciej juz w samym flashu? Oczywiscie zabawa z maskami, layerami ze skalowanym "screenshotem" i gradientami, eby jakis swiatUocien byU? To by byUo chyba bardziej sensowne i nie byUoby tak mordercze jak robienie pierdyliarda klatek w photoshopie, 3 3ms innym (photoshop jest fajny do efektow video, ale tylko w poUaczeniu z automation, bo inaczej to jest ciezkawo...)
  • m@ro

nooo tak tez sie da;P widzialem kiedys ten efekt i byl obledy i wiem ze byl zrobiony w technice troche inny obrazek w trybie klatka po klatce;) w synchronizacji z muzyka po prostu elektryzowal a o to przeciez w artystycznym flashu chodzi;)
  • Anonim

cus takiego to sie latwo robi w sofcie do 3d, np. maya... potem wypluwasz bezposrednio wektorowego swfa i gotowe...
  • m@ro

no o to mi chodzilo! to stary podaj jakis soft w miare latwy do ogarniecia zebym mogl to w miare szybko stworzyc bo w dziedzinie 3d to sie jeszcze nawet nie narodzilem (ale wkrotce:D) ...
  • m@ro

oprocz maji I mean - zebym jakis wybor mial:P
  • Anonim

maya napewno ma wbudowany exporter do swfa bo uzywalem, a z reszta softu do 3d to ja nie wiem jak jest pewnie musisz sciagac jakies wtyczki, najszybciej to pewnie xsia albo 3d max ale nie wydaje mi sie zeby one byly duzo latwiejsze do ogarniecia niz maya...
  • Ufo aka Juggalo

ale tymi exportami do swf'ow to bym sie tak nie jaraU...dostajemy w efekcie plik swf, ale nie oznacza to, ze jest to wektorowa animacja.
    Nawet sama macromedia ma drobne trudnosci z generowaniem swf'ow na podstawie czegos (captivate np)
    W najlepszym wypadku exportowane sa krzywe z krawedzi jako krzywe...ale kazda klatka jest klatka kluczowa...animowanie tego pozniej we flashu jest mordega
    Tudziez exportowane jest to do swf'a jako sekwencja bitmap
    ciekawe, 3 juz jest export jako flash video? (ten taki dziwny niby codec bazujacy na mpeg1 od macromedi, co nim teraz epatuja na lewo i prawo)
  • m@ro

masz racje ale mi wystarczy taki swf bo to bedzie czesc layoutu wiec poki co problem ten mnie nie dotyczy :D slyszalem tez o pluginie do cinema 4d - flashex. anyway to to: maya czy 3d studio :P chyba to drugie to takie z przyszloscia wiec moze to...

co do exportu jako flash video nie mam pojecia ale ciekawe jak jest... pzdr
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)