PJWSTK [1826]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • benny

Chciałbym się zapytac dlaczego tak jest ze nawet kadra naukowa w pewnej czesci uwaza ze PJWSTK'a to uczelnia "bladynek" (vel bladynow) co nic i tak sie nie naucza.

Nie rozumiem tego w koncu ponoc jestesmy jedna z najlepszych prywatnych uczelni. Ok, przyznam ze ja czasem tez czuje powiew idiotyzmu (jak czlowiek na 3 roku pyta sie co to dziedziczenie), ale dlaczego tak jest ?
  • Maciek

niech se mowia co chca, wazne ze robote po tym znajdziesz i to przy odrobinie wysilku nie za byle jakie pieniadze :P

ale w sumie ciekawe czemu tak jest.. :)
  • Ufo aka Juggalo

/pewnie 3taja 4um, albo grono; >>/
  • Dreamgirl

Odwieczny temat od wielu lat.
    Niech każdy mówi za siebie.

Btw. Samo dziedziczenie i polimorfizm dobrego chleba Ci nie da; )

http://pm.pjwstk.edu.pl
  • Anonim

Powodow jest kilka:

- Na PJWSTK mozna zaliczac nawet dosc duze i powazne projekty w taki sposob, ze placi sie komus za wykonanie i wytlumaczenie 'mniej wiecej' o co chodzi. Wykladowcy przepuszczaja takich ludzi (patrz MPR, SKO).

- PJWSTK to taka troche komercyjna instytucja, duze czesne, po co wyrzucac studentow skoro utrzymuja uczelnie. Wg. mnie panstwowe uczelnie nie maja oporow przed wyrzuceniem studenta jesli sa ku temu powody (czyli np. kolejne niezaliczenie jakiegos przemiotu).

- internetowy tryb nauczania pozwala w nieskonczonosc powtarzac i powtarzac niezaliczone przedmioty. Wreszcie za ktoryms razem sie udaje.

To tylko przykladowe 3 rzeczy, ale sadze ze m.in. przez nie PJWSTK wypuszcza na swiat 'informatyczne bladynki'.

pozdro
  • Anonim

mialo byc oczywiscie BLONDYNKI :)
  • Ufo aka Juggalo

to ze nie wywalaja na zbity pysk po niezaliczeniu kilq przedmiotow to aqrat spoko. Tylko, ze wtedy trzeba pUacic za kolejne podejscia (egzaminy, ITNy).
    Wiec zasada, ze kiepsko sie u3sz - pUacisz wiecej jest wg mnie okej

problem jest gdy mimo to poziom jest i tak zanizany...

a o internetowych nic nie wiem. tam naprawde jest taki luz?

z tego co zauwazyUem to ci co qpuja projekty na pierwszym, drugim roq to na ogoU rezygnuja z nauki, bo stwierdzaja (sUusznie), ze to jednak nie dla nich, ewe robia inz i c'la vi
  • Dreamgirl

Skończ z tą elomową, bo to dziecinnie wygląda i nie da się czytac. Po to ludzie uczą się języka, żeby się w nim porozumiewać.

Może przejdziemy po prostu na kody ASCII, albo szyfrujmy nasze wypowiedzi, żeby być ziomami zajebistymi yo!
  • Ufo aka Juggalo

to nie 3taj
  • Anonim

Ewentualnie pisza prace inzynierska i juz?

Jesli to miales na mysli to chyba troche przesadzasz - trzeba sie chwile zastanowic - chcialbys zeby w Twojej firmie projektowaniem infrastruktury IT albo jej administracja zajmowal sie ktos to 'zrobil sobie' inzynierke na PJ i juz dlatego ze stwierdzil ze informatyka to nie dla niego?

• Ufo aka Juggalo

nie tak.
    jedni rezygnuja wczesniej
    inni robia inz, ale mgr juz sobie odpuszczaja

faktem jest tez ze informatyka jest dosc popularnym kierunkiem i decyduje sie na nia wiele osob ktore tak naprawde chca miec fajna prace, a nie robic to co lubia. Jak ja zaczynalem na pjcie to ci ludzie na ogol dosc szybko orientowali sie w swoim bledzie (zreszta szczerze powiedziawszy dosc duzo osob zaraz po lo tak nie do konca odpowiedzialo sobie szczerze na podstawowe pytanie "co chce w zyciu robic?").
    Na innych uczelniach, gdzie jest jeszcze bardziej lajtowo ci ludzie bez problemu uzyskuja wymagany papier...

Mysle, ze chyba jeszcze nie jest u nas tak zle (choc bycie pierwszym w rankingach dzieki temu, ze konkurencja jest slaba to tez nie jest jakis mega powod do dumy)
    Ale niepokoi mnie to co kolega napisaU powyzej o trybie internetowym :/
  • benny

Ale fajnie ze taka burze wywolalem w szklance wody :P
    Cel zostal osiagniety; ]
    A jeszcze milej ze do mojego tematu poplemiki dolaczyl sie Tomek (z ktorym mialem o tym gadac w rzeczywistosci).
    Co do konkurencji jest zalosna, ale i tak jakas jest Mila (o panstwowych nie mowie bo w warszawie mimo wszystko sa jednak nie do dogonienia .. przynajmniej z UW .. prestiz i PW .. podejscie techniczne..), bo kierunki chybrydowe .. pacz informatyka +[wstaw co chcesz].. to zalam .. znam pania informatyk co javy zaczela sie na 5 sem uczyc i byl jej to pierwszy jezyzk obiektowy .. a 2 semestr prg :)

Co do bladynek :) takowe istnieja i takie snam .. zreszta sam nia czasem jestem .. choc to tez sie len nazywa :P
    Poziom studiow internetowych jest jaki jest .. ale ja zwroce uwage na np jezyk angielski .. w porzadnej uczelni nie do pomyslenia jest olewanie i zaliczanie na podstawie 4 obecnosci .. ja olewalem anglika solidnie sie przyznaje ale teraz jakos chyba jako jedyny robie z niego ITN'y :P ale znam tez takich co potrafia sie pojawiac raz .. po zawsze maja cos wazniejszego niz anglik (nie wnikam czy to rzeczywiscie wazniejsze czy nie) .. tylko czemu nikt nie wagaruje z ELKektry.. itp :P

No nic nasza szkola jest jaka jest .. ja jestem z niej dumny (mimo mladynek idiotow ... dzieci bogatych rodzicow) i pytanie powinno byc co zrobic aby opinia o naszej szkole byla lepsza a nie zastanowiac sie jak to jest ..
    Coz bo w koncu to najbardziej od nas zalezy ... sek w tym ze jak nas czesciej widza w klubach a nie na sympozjach konferencjach itp .. to jak maja nas widziec ?

Wiec na koniec zmienie pytanie.. rzuccie propozycja jak zmienic/ poprawic to co sie dzieje na uczelni .. w koncu mamy "Samorzad studencki"

ps: co do samorzadu wie ktos co to za "blondynki" .. (coz jak dla mnie zaslugooja na ta nazwe) Parorotnie bylem pod ich pokojem nigdy ich nie ma (coz widocznie wieczorowi 2 kategoria :/) a na stronie nic sie nie dzieje .. wogole nie widze zeby o cos walczyli .. a takie hasla mieli psia kosc :/ ... coz polityka w pigolce ... ale to chyba zagadnienie na next watek :P

pps: jeszcze raz dzieki ze roszyl was ten temat :P :) tomek dzieki za wsparcie :)
  • Ufo aka Juggalo

ja tam po klubach biegam juz Uadnych pare lat i spotkac kogos z pj to jest prawdziwy cud (okej, ostaynio tetryczeje i juz nie biegam tak jak kiedys...:))
    chociaz sa wyjatki (naprawde kiedys byUem bardzo zdziwiony tym, ze nexor jest tu adminem, nie podejrzewaUem go o to; ))

mila jest hmm...zabawne jest to , ze oni chyba z 8 lat sie starali o status uczelni wyzszej...a prawda jest taka, ze jak chcesz to i tam sie czegos nau3sz (chyba nie skuamie jesli napisze, ze sa najlepsi w drugiej lidze?)
    Co do konqrencji to pj ma. I to caUy czas ta sama. Ta szkoUa na Kole przy PANie (nazwy nie pamietam, ale pierwsza litery sa standardowe WS...). Sa o poUowe tansi, maja dobra kadre i 3maja poziom i nawet go podnosza. Nie jestem pewien,ale chyba nawet w ktooryms rankingu wyprzedzili nasza placowke.

A samorzad...Widzisz, problem tam jest taki, ze oni nawet jakby bardzo chcieli (a chca) to nie wiele moga. Nie sa na tyle wUadni, zeby wpUywac na polityke uczelni, choc jest suxces, jest przedstawiciel w senacie.
    To jest tak jak ze zwiazkami zawodowymi w fabryce. Sa, ale niewiele moga (moga zastrajkowac, ale studentom to by byUo chyba ciezko to zrobic; )). I sa traktowani dosc po macoszemu (z tego co sUyszaUem) przez wUadze uczelni, nawet w zakresie dyspponowania przyznanymi funduszami (sic!).
    Wiec naprawde bym sie ich nie czepiaU, dziewczeta i chopcy staraja sie odwalic kawaU porzadnej roboty ze sqtkiem roznym.
  • benny

No to fajnie ze sie staraja tylko czemu o tym nie inforuja .. zakladajac ze moja grupa jest jakas srednia statystyczna .. mieli by 3 glosy poparcia (jezeli chodzi o podpisy to wiecej.. a jak o strajk to licze 1,5).
    zakladajac ze grop jest kolo 20 - 30 daje to nam okolo 60 - 90 podpisow loodzkich .. nie jest to jakas sila ale, jest to partia mniejszosciowa z ktora nalezy sie liczyc. szczegolnie jakby regolarnie dzialala .. pacz -> petycje projekty czy cos. Bo na wszystkich jest sposob. Zawsze mozna przekonac ze 2 cwiczeniowcow co jeszcze bardziej by to uwiarygodnilo.

Nie bede tutaj sie o tym rozpisywal, gdyz to w tej chwili nie o to chodzi. W kazdym razie niech samorzad informuje.. informacja jest teraz najwieksza bronia.. a tak siedzac w niewiedzy mozna tylko na nich psioczyc.
  • Ufo aka Juggalo

PiaR faktycznie maja do bani; )
  • Anonim

Na koniec dodam jedna rzecz:

Panowie, do slownikow! Z Waszym jezykiem polskim to nie napiszecie pracy w zadnej uczelni :-) ("bo mi Word nie podkreslil" hiehie)

bez urazy
  • igor

Skoro juz tak trzymasz się języka polskiego to używaj sam polskich znaków.
  • benny

Panie Tomku,

A) nie uzywam jezyka polskiego bo mi sie na gronie nie chce.. nie pisze nic na zaliczenie

B) mam dyslekcje .. a po siedzeniu np 10 h na konferencji to mi sie nie chce starac

C) nie uzywam macro$hit worda

D) nie pisze w slowniku wiec mi nie podkresla :P

E) na laptopie mam gentoo .. bez polskich znakow :P wiec wybacz.

F) skoro nas objezdzasz to sam pisz poprawną polszczyzna. bo nie liczac polskich znakow, uzywaj dobrze interpunkcji i innych zasad (np. po cudzyslow zaczyna sie wielka litera).
  • bialy

Ja jako główny dyslektyk na tym gronie też się przyłączam do apelu :P
  • Ufo aka Juggalo

ja jako nie posiadajacy dyslekcji, dysgrafii, dysmozgowia, ani zaswiadczen na posiadanie jakiejkolwiek z tych przypadUosci, bedac jednoczesnie najczesciej obiezdzana personom na 4um, wszystkim purystom jezykowym z komplexem maUego fiutka chciaUem powiedziec: walcie sieu na cyce!
    :)
    /to czasami zabawne jak niektoorzy barsdzo staraja sie pisac poprawnie z ogonkami itp pierdoUami, a wala podstawowe ortografy/
  • 1
  • 2
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)