PJWSTK [1826]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Co mam zrobić żeby w tej szkole uczyć sie japońskiego? Da sie w ogóle? Bo jakoś nic nie moge na ten temat ogarnąć na stronce.
  • Anonim

japoński możesz zacząć od 2 semestru...
  • Anonim

a czy się nauczysz to juz zależy od Ciebie; )
  • Anonim

nie chcę podważać tego co mówią starzy wygowie ( bo domyślam się że NiooNia nie jest kotkiem [ oczywiście chodzi mi o to 'pierwszo roczne' znaczenie :) tegio słowa ] ) , ale mi w dziekanacie powiedzieli, że zapisywać będzie się można na samym początku roku..., chyba że chodziło im wyłącznie o zapisy, a nie o początek kursu - nie wiem. Szczerze mówiąc to wolałbym żeby nauka języka zaczynała się od pierwszego semestru....
  • Anonim

a ja tam nie wiem dokladnie:P ale nie przypominam sobie zeby I rok zaczynal juz na 1 semestrze :)
  • Anonim

No tak czy inaczej, spytam jeszcze jeśli można jak wygląda ta cała nauka? Jaka atmosfera panuje na lekcjach? Naukowa, czy wszyscy się śmieją? :). W ogóle trudny jest ten język? Bo z tego co sam przejżałem to dość sporo jest do nauki, jest zupełnie inny od reszty języków. Nie wiem czy skusiłaś się na te zajęcia, ale jeśli tak to proszę o jakiś mały raporcik :). W przeciwnym wypadku proszę jakąś inną kompetentną osobę o wypowiedź.
    Pzdr.
  • Anonim

jasne ze sie skusilam :) raczej jest duzo smiechu :) ciezko mi cos powiedziec bo to byl dopiero jeden semestr a i tak moja grupa taka troche opozniona jest i spoooooro nam przepadlo :/ ogolnie jak chcesz to da sie nauczyc (przynajmniej na poczatku) dopoki masz jeden alfabet to chyba nienajgorzej bo ci sie znaczki az tak nie myla; P
  • Anonim

Znaczki mówisz :p Widzę że bardzo pieszczotliwie to określasz:]. Znając życie to mi nawet z jednym 'alfabetem' będą się myliły. Póki co jednak mam ambicję się nauczyć japońskiego, pewnie zmieni się to po kilku pierwszych lekcjach, więc proszę mnie już nie odstraszać :).
  • zxc

Piotrek, o ile nie odstarsza Ciebie 40 000 znakow - tzw kan-dżi to smialo mozesz sprobowac sie nauczyc; ) a by bylo jasne - to na pierwszym semestrze jest obowiazkowo historia i kultura Japoni... od rugiego semestru kto chce moze zaczac sie uczyc samego jezyka.. ale tak naprawde studia to nie szkola podstawowa - jak chcesz sie uczyc od pierwszego semsetru - to idziesz do Pani Ewy od Japonskiegoi siezapisujesz na kurs... zapisanie jest z tego wszystkiego najlatwiejsze... potem mida juz tylko znaczki znaczki znaczki...
  • Anonim

Małgosiu :), muszę Ci przyznać racje. Znajdę w necie jakiś spis znaczków i zacznę się uczyć już teraz. Jeśli zaś chodzi o ten przedmiot o którym wspomniałaś, to z tego co czytałem w informatorze na studiach wieczorowych niestety właśnie tego jednego brakuje :(. Troszkę mnie to irytuje bo bardzo chętnie bym na niego uczęszczał no ale cóż zrobić..

Jeszcze tylko jedna myśl co do krzaczków. Chyba żaden obcokrajowiec nie zna wszystkich 40 000; ), a przynajmniej tym się pocieszam.. No nic, zobaczymy jak to będzie.
    Dzięki za sprowadzenie mnei na dobrą drogę.
    Podzr.
  • Anonim

to na wieczorowych sie nie da uczyc jap?
  • Anonim

chodzilo chyba nie o japonski tylko o hkj (czyli wlasnie historie i kulture japonii). bardzo fajny przedmiot naprawde z przyjemnoscia sie chodzilo u myslalam ze cos bardzo nieciekawego ale okazalo9 sie na wyklady :) ja na poczatku myslalam ze cos bardo ne ciekawego ale okazalo sie ze mozna sie duzo dowiedziec :)
  • Anonim

cos mi sie przyblokowalo i niewiele mozna zrozumiec z mojej wypowiedzi wyzej :P
  • Anonim

Oczywiście musisz go pod niebiosy wychwalać, żebym jeszcze bardziej żałował.. Masz mnie na sumieniu..
    Nie podoba mi się to, że nie ma hkj na wieczorowych, mogliby zrobić przynajmniej jakoś poza-zajęciowo...
    Słyszałem, że na pjwstk dbają o student'a ( w sumie nie dziwota jak się tyle kasy płaci ). Więc jakby się kilka osób z taką prośbą zwróciło to odpalili by taki kurs jakoś poza zajęciami, czy nie bardzo? Może ktoś się jakoś orientuje w podobnych przypadkach..?
    No i kto by się zgłosił żeby takie coś odpalić :p. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkich to interesuje, ale może znajdzie się te kilka osób..
  • Shent

Babka ktora ustala termin zajec, zawsze wsadza poczatku japonski wtedy kiedy wieczorowe maja zajecia w soboty.
    Taka fajna jest.
  • zxc

// Piotrek.. mogę Ci pocieszyć ze nie tylko mało obcokrajowców zna wszystkie 40tys znaków, ale i rodowici Japończycy też wszystkich nie znają :D
    I co Ty taki problemowy jestes - nie ma hkj-tow na wieczorowych to o ile Ci z czasem pasuje to sobie sprawdzasz o ktroej jest dla dziennych i sobie przychodzisz - bo to sa tylko wyklady na auli - bez cwiczen, wiec mozesz sie spokojnie wkrecic;
  • Anonim

Słyszałem, że na pjwstk dbają o student'a ( w sumie nie dziwota jak się tyle kasy płaci ).

yyyyy nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal....jest zupelnie odwrotnie....wszyscy poczynajac od dziekanatu poprzez wykladajacych konczac na wariatce ze szczotka z bloku c maja cie gleboko w dupie.jedyne osoby,ktore cos interesuje to panie w szatni i jeden ochroniarz z krzaczastymi brwiami,ktory zawsze jest uprzejmy i mily.no i pan z xero rzecz jasna; )

a HKJ to piekna sprawa...pan Mitsuhiko Toho molgby mnie uczyc wszystkiego w tej szkole.."Prosze panstwa, to jest widok z ptaka" heheh
  • Shent

Idea chodzenia na zajecia ze studiami dziennymi jest moze i sluszna, ale biorac pod uwage, ze ludzie ida na studia wieczorowe bo PRACUJA to fizycznie nie da sie dopasowac pory zajec i tyle.
  • Anonim

no wlasnie tak wyglada zainteresowanie sie studentem w naszej szkole. mi tez nie pasowal japonski, bo w tygodniu byly chyba dwa terminy i w obydwu mialam w PLANIE inne zajecia...w ogole nie poszlam na japa
  • Shent

Ja za każdym razem miałam w planie zajęcia dokładnie wtedy był japoński. Koleżanka parę razy była i próbowała to przekładać, ale do pani od planu japońskiego to po prostu nie trafia.
    Albo nie umie czytać rozkładów zajęć.
  • 1
  • 2
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)