-
PJLinka
Blog tworzony przez pracowników BSSu, opisujący nad czym aktualnie pracujemy w ramach Google Apps i dostarczający również instrukcje na temat konfiguracji usług. Tutaj znajdują się instrukcje jak przekonfigurować programy pocztowe, aby działały z nowymi ustawieniami. -
PJLinka
Serwis opisujący podstawy obsługi usług udostępnionych przez PJWSTK Google Apps -
Konrad
Istnieje możliwość jakoś połączyć moje aktualne konto google z google apps pjwstk? mam swoje i nie widzi mi się go zmieniać :) -
-
PJLinka
Odblokowano już dostęp do PJWSTK Google Apps. Zapraszam wszystkich na stronę http://start.pjwstk.edu.pl oraz zalogowanie się w celu rozpoczęcia korzystania z nowych usług. Obecny serwer pocztowy - http://poczta.pjwstk.edu.pl - został przestawiony w tryb tylko do odczytu, a wysyłanie poczty zostało zablokowane.
W ustawieniach konta GMail ->Konta i importowanie ->Sprawdzaj pocztę za pomocą
Podajesz login i hasło i poczta powinna być przesyłana na twoje prywatne konto gmail. -
Tomek
@Konrad - jeżeli chodzi o pocztę to można to zrobić tak:
1. wchodzisz na gmail.pjwstk.edu.pl (zanim się zalogujesz pierwszy raz zapewne będziesz musiał zmienić hasło na haslo.pjwstk.edu.pl a potem przepisać tekst z CAPTCHA)
1a. wchodzisz w Ustawienia -> Przekazywanie i POP/IMAP -> Pobieranie przez POP: i zaznacasz "Włącz POP dla całej poczty" a potem "zapisz zmiany"
2. wchodzisz na gmail.com logujesz się na swoje konto
2a. wchodzisz w Ustawienia -> Konta i importowanie -> Sprawdzaj pocztę za pomocą POP3: -> Dodaj konto e-mail POP3 i postępujesz tak jak ci każe kreator. Ogólnie najważniejsze jest by nazwa użytkowanika byłą postaci "sXXXX@pjwstk.edu.pl" a serwer pop3 "pop.gmail.com" reszta powinna być poprawnie uzupełniona przez domyśle wartości. Możesz się też posiłkować instrukcją http://mail.google.com/support/bin/... , jest ona dla Outlook'a 2002, ale wartości które trzeba wpisać w odpowiednie pola są takie same, więc jak nie wiesz co gdzieś wpisać, to zrób tak jak każą dla Outlook'a
2b. wchodzisz w Ustawienia -> Konta i importowanie -> Wyślij pocztę jako: -> Wyślij pocztę z innego adresu i postępujesz tak jak ci każe kreator
Ogólnie pobieranie poczty z serwera google na serwer google przez POP3 nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.. ale działa :D -
PJLinka
Zapraszamy do wypełnienia formularza >PJWSTK Google Apps. Aby go wypełnić, odwiedź stronę: -
Konrad
@Tomek
Przekierowanie z pejotowego maila miałem już od dawna ustawione, głównie chodzi mi o te "przyszłe" funkcje jak dzielenie dokumentów/kalendarzy z prowadzącymi. Póki co nic poza mailem nie ma praktycznego zastosowania więc się nie martwię na zapas :D -
Szymon
Czy ktoś może się orientuje czy można integrować to konto ze wszystkimi innymi usługami google jak przy ich standardowym koncie? Czy będzie też można zachować swoje konto po zakończeniu studiów na pjwstk? Nie wiem czy korzystać z tego maila czy zakładać nowe konto na gmailu. Przyznam, że większość prostych aliasów które mógłbym użyć w gmailu lub loginów których używałem na innych serwisach jest już zajęta :>
Przy takiej ilości już założonych tam kont szkoda, że google udostępnia je tylko pod jedną domeną przez co aby teraz założyć owe konto musiałoby się składać z loginu o długości w granicach 10 znaków aby mieć szansę, że nikt jeszcze takiego nie zajął.